10 motive pentru care nu te angajeaza nimeni

Miercuri, 23 Decembrie 2009, ora 11:43
5273 citiri
10 motive pentru care nu te angajeaza nimeni

Nu intelegi. Ti-ai actualizat CV-ul, aplici pentru joburi in fiecare zi, ti-ai facut curatenie in conturile online si socializezi in fiecare zi. Si totusi tot somer esti. Ce este in neregula cu angajatorii?

Din nefericire, multi candidati nu se gandesc ca problema ar putea fi ei insisi.

Este ceva greu de inteles pentru o mare parte dintre candidati, insa acestia arata deseori semne care spun angajatorului ca nu sunt tocmai cei mai potriviti pentru job.

Potrivit unui studio realizat anul acesta de CareerBuilder, 47% dintre angajatori spun ca gasirea candidatilor calificati este cea mai mare provocare pentru ei. Cand li s-a cerut sa identifice cele mai valoroase caracteristici ale noilor angajati, angajatorii au citat multitaskingul, initiativa si capacitatea de rezolvare creativa a problemelor.

Iti lipseste ceea ce isi doresc angajatorii de la tine? Desigur, exista mai multa competitie decat joburi disponibile, insa faci tot ce poti? Iata 10 motive posibile pentru care te-au trecut angajatorii cu vederea.

1. Minti

Orice minciuni pe care le spui in timpul cautarii unui job, fie ca le scrii in CV sau le spui la interviu, se vor intoarce impotriva ta. Intr-un studio din 2008, CareerBuilder a aflat ca 49% dintre managerii angajatori au afirmat ca au prins un candidat mintind in CV; dintre acesti angajatori, 57% au spus ca au eliminate automat candidatul in cauza.

Orice ii spui unui angajator poate fi descoperit, asa ca te-ar avantaja sa fii sincer de la bun inceput. Daca te ingrijoreaza ceva din trecutul tau, fabularea nu e un raspuns. Foloseste-te de scrisoarea de intentie pentru a-ti spune povestea, concentrandu-te pe calitatile si pe realizarile tale, explicand anumite lucruri, daca este nevoie.

2. Ai o gura mare

Cu siguranta este tentant sa povestesti oricui te asculta despre cat de groaznic era seful tau anterior, insa nu si potentialului angajator. Un studiu din 2009 a aratat ca 44% dintre angajatori au spus ca exprimarea parerilor negative despre actualii sau fostii angajatori reprezinta una dintre cele mai grave greseli pe care le poate face un candidat.

Gaseste o cale de a transforma acele lucruri negative in ceva pozitiv. De exemplu, daca nu te intelegi cu colegii, spune-i potentialului angajator ca tu cauti un mediu de lucru in care sa stimti ca faci parte din echipa, iar pozitia ta actuala nu-ti ofera o astfel de atmosfera.

3. Nu dai dovada de potential pe termen lung

Angajatorii vor oameni care sa lupte pentru a ajunge sus, asa ca e bine sa demonstrezi ca tii la dezvoltarea si la evolutia ta in cadrul companiei. Daca esti intrebat unde te vezi peste 5 ani de zile, iar raspunsul tau nu are nici o legatura cu jobul sau compania in discutie, ia-ti adio de la sansele tale.

Pune intrebari ca “Ce fel de miscare profesionala va imaginati pentru cel mai de succes candidat in aceasta functie?” Astfel, arati ca ti-ai imaginat viitorul cu ei.

4. Identitatea ta online lasa de dorit

Site-urile de networking si cautarile online sunt cele mai noi modalitati prin care angajatorii verifica angajatii. Un studiu realizat anul acesta a aratat ca 45% dintre angajatori folosesc site-urile de networking pentru a-si verifica aplicantii. 35% dintre angajatori au gasit continut care i-a determinat sa renunte la acel candidat. Asigura-te ca ai eliminat orice fotografii, continut sau linkuri care pot fi impotriva ta in ochii angajatorului.

5. Nu stii... nimic

In cadrul a doua studii din 2009, realizate de CareerBuilder, 58% dintre angajatori au spus ca cei care au venit la interviu fara sa se documenteze asupra companiei au fost o dezamagire totale, iar 49% au spus ca pe cei care nu au stiut sa puna intrebari bune i-a costat o oferta de angajare.

E simplu, fa-ti temele inainte de interviu. Cerceteaza online compania, pregateste raspunsuri si exerseaza-le cu ajutorul unui prieten. Cu cat esti mai pregatit, cu atat angajatorii te vor lua mai in serios.

6. Esti plictisit, arogant sau dezinteresat

Putin entuziasm nu strica niciodata, mai ales cand vine vorba de angajare. 45% dintre angajatori au spus ca cea mai mare greseala a candidatului aflat la interviu este ca pare dezinteresat si 42% au spus ca aroganta ii costa pe candidati jobul.

Fiecare afacere vrea sa-si puna in fata cei mai entuziasti oameni, asa ca daca te comporti fix pe dos, nu vei ajunge nicaieri.

7. Esti prea personal

17% dintre angajatori au spus ca aplicantii care au oferit prea multe informatii personale la interviu si-au distrus practic sansele, potrivit studiului. Nu numai ca informatiile personale jignesc unii oameni, dar de fiecare data cand vorbesti despre subiecte precum hobby-uri, rasa, varsta sau credinte religioase, te supui automat subiectivitatii.

Desi este ilegal sa fii discriminat pe asemenea teme, unii angajatori inca o mai fac, poate chiar inconstient.

8. Nu te intereseaza decat banii

Ca regula generala, nu ar trebui sa aduci niciodata vorba de salariu inainte sa o faca angajatorul. Daca o faci, dai dovada de lipsa de bun-simt si ca te intereseaza mai mult banii decat jobul. Totusi, daca subiectul este atins, fii sincer cu privire la istoricul tau salarial.

Angajatorii pot verifica aceasta informatie in doar cateva minute, asa ca minciuna nu va face decat sa-ti strice imaginea.

9. Nu oferi exemple

Managerii vor oameni care pot dovedi ca vor creste veniturile organizatiei, ca pot scadea costurile sau pot ajuta la succesul companiei in orice fel. Daca tot ce-i oferi angajatorului sunt vorbe goale despre realizarile tale, nu ii arati ce poti face pentru a ajuta.

De fapt, 35% dintre angajatori au spus ca cea mai mare greseala a candidatilor este ca nu ofera exemple specifice in timpul interviului. Cu cat iti poti cuantifica mai mult munca, cu atat mai bine.

10. Nu ai suficienta experienta

Managerii nu mai au atat de mult timp pentru a instrui si dirija noi angajati. Cu cat ai mai multa experienta, cu atat vei avea mai multe sanse de a obtine jobul. Cel mai bun mod de a arata ca stii ce faci este sa-i oferi angajatorului exemple concrete despre experienta ta anterioara, precum este mentionat mai sus.

#motive angajare sef companie cariera CV , #Stiri Locuri de munca