10 motive pentru care nu ai fost angajat

Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 22:00
4358 citiri
10 motive pentru care nu ai fost angajat

CV-ul tau a fost scris de un specialist, ti-ai facut temele inainte de interviu si ai avut impresia ca acesta s-a desfasurat foarte bine. Insa, contrar tuturor asteptarilor, nu ai primit postul. Expertii de la Bayt.com iti explica de ce.

1. CV-ul tau nu a fost scris special pentru acest post

Multi candidati fac greseala de a folosi acelasi CV cu informatii generale pentru a aplica la mai multe joburi, uneori chiar in domenii diferite. CV-ul tau ar trebui sa fie scris in asa fel incat sa se muleze perfect pe postul pentru care aplici si ar trebui sa iti reliefeze intr-un mod foarte clar abilitatile si calificarile care te fac potrivit pentru el. Daca vrei sa aplici pentru mai multe posturi, fa-ti cate un CV special pentru fiecare dintre ele. Pentru a afla ce trebuie sa treci in fiecare CV, studiaza cerintele joburilor si, pe cat posibil, discuta cu persoane care lucreaza in acele domenii. Daca ai un CV in care ai trecut doar cateva informatii cu privire la educatia ta si ai enumerat niste abilitati generale, este mai mult ca sigur ca nu vei atrage atentia unui angajator.

2. Nu ai trimis o scrisoare de intentie

Fiecare CV ar trebui sa fie insotit de o scrisoare de intentie, care sa il personalizeze si sa comunice exact care iti sunt obiectivele si ce valoare aduci pentru comanie. Scrisoarea de intentie ar trebui sa fie scurta si la obiect si ar trebui sa il convinga pe angajator ca esti hotarat sa lucrezi pentru compania si ca ai abilitatile necesare pentru a o face. Scrisorile de intentie, la fel ca CV-urile, trebuie scrise special pentru jobul la care aplici si ar trebui sa intareasca lucrurile enumerate in CV. Un Curriculum Vitae fara scrisoare de intentie va da impresia ca nu esti foarte interesat, nu va atrage atentia si, probabil, se va pierde in teancul de CV-uri pe care agajatorul le primeste in fiecare saptamana.

3. Nu ai facut follow-up dupa ce ai trimis CV-ul

Angajatorii primesc, de obicei, o multime de CV-uri si este foarte probabil ca al tau sa ajunga intr-un teanc unde va ramane mult si bine daca nu suni sa intrebi daca l-a vazut cineva. Pentru a te asigura ca CV-ul tau este citit, trebuie sa te interesezi de el. Tine minte ca scopul CV-ului si al scrisorii de intentie este sa iti obtina un interviu, asa ca suna-l pe angajator la scurt timp dupa ce le-ai trimis si intreaba daca le-a citit. Daca s-a uitat peste ele, incearca sa stabilesti o intalnire cu angajatorul.

4. Nu te-ai pregatit pentru interviu


Multi angajati reusesc sa fie selectati pe baza de CV, insa dezamagesc atunci cand se intalnesc direct cu angajatorul, pentru ca nu se pregatesc indeajuns de bine pentru interviu. Ce inseamna sa fii slab pregatit? Nu te-ai informat despre companie, despre domeniul in care activeaza, n-ai inteles care sunt cerintele postului si nu ai raspunsuri pregatite pentru intrebarile frecvente care se pun la interviuri. La un interviu trebuie sa vii foarte bine pregatit, sa stii bine cine este compania pentru care vrei sa lucrezi, ce face si ce va trebui sa faci tu in pozitia pentru care aplici. Doar asfel vei putea oferi raspunsuri care sa convinga.

5. Ai avut o tinuta neprofesionista la interviu

Prima impresie e cea mai puternica si se schimba greu. Asa ca daca tinuta pe care o afisezi la interviu este nepotrivita, ti-ai dat singur o bila neagra. Daca te imbraci prea lejer sau neglijent ve da impresia de lipsa de interes si de respect pentru regulile de conduita in cadrul unei organizatii. Pentru orice job ai aplica, cel mai bine este sa afisezi o tinuta serioasa inca de la inceput. Daca firma este una care tolereaza lejeritatea, vei avea ocazia sa te adaptezi pe parcurs.

6. Ai avut un comportament nepotrivit in timpul interviului

In timpul discutiei, angajatorul va incerca sa isi da seama daca te potrivesti cu jobul si daca te poti incadra in cultura organizationala a firmei. Un comprtament neprofesionist te va dezavantaja din start. Acest lucru inseamna lipsa de respect fata de intervievator si fata de normele de comportament in cadrul unei organizatii - sa intarzii, sa vii cu temele nefacute, sa ai un limbaj al trupului agresiv, sa nu stii ce ai scris in propriul CV, sa ii vorbesti intervievatorului de sus sau prea familiar, sa dai prea multe detalii din viata personala etc.

7. Ai demonstrat o lipsa de interes fata de companie

Este surprinzator sa afli cati candidati se inscriu pentru slujbe si ajung la interviuri fara a se nforma catusi de putin in legatura cu firmele la care aplica si fara a-i interesa daca se duc, de exemplu, la o companie de salubritate sau la una de IT. Sunt multi cei care aplica doar ca sa aplice. Este previzibil si rezultatul unor astfel de demersuri. Angajatorii cauta oameni interesati si motivati. Daca nu devedesti ca esti interesat de companie si daca raspunzi cu jumatate de gura la intrebarile de la interviu, ti se va arata usa in scurt timp.

8. N-ai stiut sa arati cu ce ai putea sa contribui la valoarea companiei

Daca nu esti sigur cum vei putea sa contribui la valoarea companiei, nu-l vei convinge pe angajator sa te angajeze. Trebuie sa stii exact ce se cere de la tine si sa arati si cum ai contribuit la celelalte locuri de muna pe care le-ai avut. Explica in ce fel te pot ajuta aptitudinile tale sa muncesti eficient pentru companie. Imagineaza-ti ca ocupi deja postul si explica-i angajatorului in ce fel ti-ai face treaba.

9. Nu ai facut follow-up dupa interviu

Multi candidati fac greseala sa creada ca, dupa ce au iesit de la interviu, nu au altceva de fact decat sa astepte sa fie sunati si anuntati de deznodamant. Un interviu trebuie urmat neaparat de un telefon. Poate ca intervievatorul are mult de lucru si nu are timp sa te sune, poate a fost plecat sau poate vrea pur si simplu sa vada cat de mult iti doresti slujba. Dupa ce ai plecat de la interviu, trimite-i angajatorului un e-mail in care sa-i multumesti ca te-a primit la o discutie si sa ii reamintesti ca esti interesat de acea slujba. Daca ai uitat sa spui ceva la interviu, te poti folosi de acest mesaj pentru a o face.

10. Recomandari slabe

Inainte de a-i prezenta angajatorului nume de persoane care te-ar putea recomanda, asigura-te ca stii bine ce vor spune acei oameni despre tine si ca nu vei avea surprize neplacute. De multe ori se intampla ca un proces de recrutare care incepe bine sa se opresca datorita unor referinte nesatisfacatoare sau chiar negative. Daca poti, incearca sa obtii recomandari in scris.

#angajare, #cv, #esec, #job , #Stiri Locuri de munca