10 mituri despre alegerea carierei

Vineri, 17 Aprilie 2009, ora 07:32
3802 citiri
10 mituri despre alegerea carierei

Ai impresia ca stii totul despre ce presupune alegerea unei cariere? Multi oameni cred ca stiu care este cea mai buna cale pentru a-ti alege ocupatia, insa deseori ajung sa aleaga o cariera nesatisfacatoare. Iata zece mituri despre alegerea carierei si resursele care te pot ajuta sa iei o decizie informata.

1.    Sa-ti alegi o cariera e simplu

In realitate, alegerea carierei este un proces complex si ar trebui sa-i acorzi timpul pe care il merita. Planning-ul profesional este un proces alcatuit din multi pasi, care presupune sa inveti suficient de multe lucruri despre propria persoana si despre ocupatiile pe care le iei in considerare, astfel incat sa poti lua o decizie informata.

2.    Un consultant in cariera imi poate spune ca meserie sa-mi aleg

Un consultant in cariera sau orice alt specialist in domeniu nu iti poate spune ce cariera este cea mai potrivita pentru tine. El sau ea iti poate asigura indrumare in vederea alegerii unei cariere si iti poate facilita luarea deciziei, scrie about.com.

3.    Nu pot sa traiesc dintr-un hobby

Cine spune? Atunci cand iti alegi o cariera, este perfect normal sa iti alegi una care are legatura cu ceea ce iti place sa faci in timpul liber, daca asta este ceea ce doresti. In plus, oamenii tind sa devina foarte priceputi cand vine vorba de hobby-urile lor, chiar daca multe dintre abilitati sunt obtinute in mod neoficial.

4.    Ar trebui sa-mi aleg o cariera existenta in lista “celor mai bune cariere”

In fiecare an, apar numeroase articole si carti care publica predictiile “expertilor” cu privire la care vor fi cele mai cautate joburi. Nu strica sa te uiti pe acele liste ca sa vezi daca vreuna din acele cariere iti face cu ochiul, insa nu ar trebui sa lasi o lista sa-ti dicteze alegerea. Desi predictiile sunt deseori bazate pe date valide, uneori, lucrurile se schimba. De multe ori, ceea ce este la mare cautare anul acest nu va mai fi atat de cautat peste cativa ani. In plus, trebuie sa iei in considerare interesele, valorile si abilitatile tale, atunci cand iti alegi cariera. Doar pentru ca perspectiva unei anumite ocupatii este buna, nu inseamna neaparat ca este si potrivita pentru tine.

5.    Daca fac multi bani, voi fi fericit

Salariul este important, insa nu este singurul factor pe care ar trebui sa-l iei in considerare atunci cand iti alegi o cariera. Nenumarate studii au aratat ca banii nu conduc neaparat la satisfactia profesionala. Pentru multi oameni, satisfactia de a face ceea ce le place este mult mai importanta. Totusi, este bine sa iei in considerare si castigurile, printre alte lucruri, atunci cand iti evaluezi optiunile.

6.    Odata ce aleg o cariera, voi face acelasi lucru pentru tot restul vietii

Neadevarat. Daca nu esti multumit de cariera pe care o ai, indiferent de motiv, o poti schimba oricand. Multi oameni isi schimba joburile si carierele de cateva ori de-a lungul vietii si fara vreo urma de regret.

7.    Daca imi schimb cariera, aptitudinile mele vor fi risipite

Aptitudinile sunt ale tale si vor ramane mereu ale tale. Le poti lua cu tine de la un job la altul. Poate ca nu le vei folosi in acelasi fel, insa acestea cu siguranta nu vor fi risipite.

8.    Daca prietenul meu cel mai bun (sora, fratele, unchiul sau vecinul) este fericit ca lucreaza intr-un anumit domeniu, asa voi fi si eu

Cu totii suntem diferiti intre noi si ceea ce functioneaza pentru cineva nu va functiona neaparat si pentru tine, chiar daca ai multe lucruri in comun cu persoana respectiva. Daca cineva pe care cunosti are o cariera care te intereseaza, intereseaza-te, insa fii constient de faptul ca poate sa nu fie si cea mai potrivita pentru tine.

9.    Tot ce trebuie sa fac este sa-mi aleg o ocupatie… restul va veni de la sine

Alegerea unei cariere este un inceput minunat, insa mai sunt multe de facut dupa. Un plan de actiune este un fel de harta care te duce din punctul in care iti alegi cariera pana in punctul in care este angajat in domeniul dorit si pana la atingerea obiectivelor profesionale pe termen lung.

10.    Pot afla foarte putine lucruri despre o anumita ocupatie, fara sa lucrez in domeniul respectiv

Desi experienta obtinuta prin ochii tai este grozava, exista si alte cai de a explora o potentiala cariera. Poti citi ziare, reviste, online sau offline, publicatii de specialitate. De asemenea, poti discuta cu oamenii care lucreaza deja in acel domeniu.

#cariera job mit , #Stiri Locuri de munca