Tot mai putini romani vor sa-si schimbe locul de munca

Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 15:49
1750 citiri
Tot mai putini romani vor sa-si schimbe locul de munca

Majoritatea romanilor - 85% - care au un loc de munca vor sa si-l pastreze si in acest an si numai 15% au de gand sa-l schimbe, potrivit unui sondaj al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

15% dintre romani doresc sa isi schimbe locul de munca, cu 6% mai putin decat in 2010. Procentul este calculat din totalul celor care au declarat ca au un loc de munca in prezent, potrivit IRES.

"Desi majoritatea dintre acestia spun ca si-ar dori sa lucreze in tara (56%), un procent semnificativ dintre romani, 44%, spera ca anul viitor sa lucreze in strainatate, acest procent prezentand o crestere de 7 puncte comparativ cu anul trecut. Aceasta tendinta este mai pregnanta in randul tinerilor cu varste intre 18-35 de ani care ar dori sa isi schimbe locul de munca (51,6%)", explica realizatorii sondajului IRES.

Potrivit studiului sociologic, 63% dintre cei chestionati nu au un loc de munca, in timp ce 37% sustin ca sunt ocupati.

"Nivelul de educatie pare sa fie un factor relevant in analiza gradului de ocupare, respectiv cu cat acesta este mai ridicat, cu atat este mai mare gradul in care intervievatii detin un loc de munca. Astfel, dintre cei fara studii sau cu studii primare doar 7,8% au un loc de munca, acelasi lucru fiind valabil pentru 39,3% dintre persoanele cu studii medii si pentru 59,3% dintre absolventii de studii superioare", se precizeaza in studiul sociologic.

Femeile, mai nemultumite de slujba lor decat barbatii

Potrivit cercetatorilor IRES, efectele crizei financiare, dar si ale celei a locurilor de munca se reflecta in sperantele pe care romanii le au vizavi de slujba lor.

41% dintre cei care au un loc de munca spera ca anul 2012 sa le aduca mai multi bani, iar 40% si-ar dori mai multa siguranta.

Femeile par a fi mai nemultumite de slujba lor, din punct de vedere financiar, intrucat acestea declara in masura mai mare decat barbatii ca si-ar dori venituri mai mari in anul care vine, potrivit studiului.

Diferente apar si din perspectiva mediului de rezidenta, astfel incat orasenii (50,8%) spera in mai mare masura decat locuitorii din mediul rural (24%) sa obtina o mai mare siguranta a locului de munca.

Fata de anul 2010, scade proportia respondentilor care si-ar dori mai multi bani si creste cea a celor care isi doresc mai multa siguranta la locul de munca cu 10 procente, se mai arata in cercetarea sociologica.

Studiul IRES a fost realizat in 13 decembrie, pe un esantion reprezentativ de 1.435 de subiecti si cu o marja de eroare de a 2,6%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#locuri munca romania, #sondaj IRES, #salarii locuri munca, #salarii romani , #Resurse umane