Top 10 motive pentru care cautarea unui job nu da rezultate

Marti, 14 Iulie 2009, ora 22:02
5773 citiri
Top 10 motive pentru care cautarea unui job nu da rezultate

Ai rascolit tot internetul dupa un job. Ai trimis sute de CV-uri. Ai trimis cate o scrisoare de intentie la fiecare aplicare. Si totusi nu reusesti sa te angajezi. De ce?

Daca sa aplici pentru un job si sa astepti ca oportunitatea sa-ti bata la usa era suficient cat sa-ti gasesti un job in trecut, realitatea zilelor noastre este ca piata de munca face imposibila o astfel de cautare. In schimb, cei care isi cauta o slujba in ziua de azi trebuie sa se dea peste cap de multe ori daca vor sa aiba o sansa cat de mica de a gasi o oportunitate de angajare. Frustrant, dar adevarat.

Sa participi la o competitie pentru un loc de munca necesita devotament total, dar da rezultate semnificative, spune Jim Villwock, autor al cartii "Whacked Again! Secrets to Getting Back on the Executive Saddle." Insa, multi candidati devin neatenti pe parcursul cautarilor si din ce in ce mai frustrati cand nu obtin imediat rezultate, scrie careerbuilder.com.

“Initial, exista o incredere foarte mare ca procesul va fi simplu si ca daca tot esti somer, ar trebui sa-ti dedici timpul familiei, distractiilor si tuturor lucrurilor pe care le-ai ignorat mai mult sau mai putin cat timp lucrai. Adevarul sta exact pe dos. Sa-ti gasesti un loc de munca necesita, de cele mai multe ori, mai multa munca decat sa fii deja angajat,” spune Villwock.

“Greseala majora este amanarea, CV-ul incomplet si neactualizat sau neparticiparea la intruniri sociale. Greseala este sa nu cunosti procesul si sa nu pui la punct planul de atac.”

Iata 10 motive pentru care cautarea unui job nu da rezultate:

1. Nu faci networking

Nimeni nu te poate ajuta sa iti gasesti un job daca nu stie ca ai nevoie de unul. Prietenii, familia si angajatorii anteriori stiu pe cineva care stie pe cineva, asa ca foloseste-te de cunostintele si de relatiile lor atunci cand iti cauti de lucru.

In plus, fa-te vizibil (pe tine insuti, dar si cautarea unui loc de munca) pe site-urile de retele sociale si profesionale.

Potrivit unui studiu intreprins de Robert Half International, 62% dintre manageri considera ca site-urile de networking vor fi folositoare atunci cand vor cauta candidati pentru diverse posturi. 35% dintre respondenti afirma ca vor folosi astfel site-uri drept instrument de recrutare.

2. Sari peste scrisoarea de intentie online

Din diverse motive, oamenii nu se pot obisnui cu ideea de a trimite o scrisoare de intentie online, astfel incat sar definitiv peste acest pas. Este o miscare gresita. Scrisoarea de intentie este sansa ta de a face o prima impresie buna sau de a clarifica diverse informatii din CV.

Atunci cand aplici pentru un job si trimiti aplicatia prin mail, scrisoarea de intentie serveste drept continut al mailului, iar CV-ul este atasamentul.

3. Scrisoarea ta de intentie este standard

Acum ca ai aflat ca trebuie sa trimiti neaparat o scrisoare de intentie, urmatorul pas este sa te asiguri ca nu este una standard.

Trebuie sa-ti adaptezi fiecare scrisoare in functie de jobul respectiv sau de persoana careia i te adresezi, in timp ce identifici clar aspectele trecutului tau profesional, care sa raspunda nevoilor angajatorului, spune Ane Powers, managing partner la The White Hawk Group, firma de management al carierei.

“Scrisoarea de intentie este biletul la interviu. Biletul este ingropat si pus in teancul ‘multumesc, dar nu, multumesc’ daca nu tipa ‘Sunt cel mai potrivit pentru acest job,’” spune aceasta.

4. Amani prea mult

Deseori, cand nu vedem rezultatele dorite, ne suparam si incepem sa ne facem griji. Dupa ce ai aplicat pentru atatea joburi fara sa auzi vreun raspuns, pur si simplu nu mai ai energia sa-ti actualizezi CV-ul, sa scrii o scrisoare de intentie individualizata sau sa apelezi la procesul de follow-up cu un angajator, asa ca amani.

Lasi totul pe maine, apoi pe poimaine si tot asa. Dar de ce sa lasi pe maine ce poti face azi? Slujba la care ai visat nu o sa cada din cer, asa ca indura si fii proactiv in cautarea ta.

5. Cauti joburi doar pe internet

Desi site-urile companiilor si site-urile de joburi sunt locuri extraordinare in care poti incepe sa-ti cauti de lucru, multe dintre joburile disponibile nu au niciodata parte de publicitate, spune Powers.

Comunica cu oamenii care te pot ajuta: managerii de resurse umane, recruiterii si profesionistii de succes. Acestia sunt de fapt cheia spre a descoperi noi oportunitati.

6. Nu te informezi, nu cercetezi

Acesta ar putea fi cel mai fundamental sfat legat de joburi din cate exista, insa unii oameni aleg in continuare sa nu-l urmeze.

Managerii chestionati de RHI au afirmat ca 25% dintre candidati nu aveau nici cea mai mica idee despre companie sau despre domeniul in care aceasta activeaza.

Lucrurile se schimba zilnic in business, mai ales in climatul actual. Este important sa cunosti orice schimbare care se petrece la compania la care vrei sa lucrezi. Daca aplici pentru un loc de munca intr-un domeniu nou, cerceteaza putin terenul, astfel inca sa dovedesti ca poti sa fii o achizitie valoroasa.

7. Ineci piata cu CV-uri

“Candidatii atragatori din punct de vedere profesional dau dovada de marketing strategic. Sa umpli piata de CV-uri da dovada de disperare si de lipsa unei gandiri strategice,” spune Power. Nu trimite CV-uri catre fiecare post disponibil pe care il gasesti. Identifica organizatiile care-ti satisfac cererile si incepe de acolo.

8. Nu revii cu un mail, un telefon sau cu o scrisoare

Prea multi candidati presupun ca daca nu au primit niciun semn de la angajator, este pentru ca au fost respinsi. In timp ce acest lucru poate fi adevarat, exista, de asemenea, si posibilitatea ca CV-ul tau sa nu fi ajuns la destinatia finala sau sa se fi ratacit printre sutele sau chiar miile de CV-uri primite.

82% dintre manageri spun ca cei care aplica pentru un job ar trebui sa-l contacteze pe angajator prin mail, telefon sau scrisori personalizate intr-un interval de maximum doua saptamani de la trimiterea CV-ului, potrivit RHI.

Contacteaza-l pe angajator doar pentru a confirma faptul ca aplicatia ta a fost primita si intreaba-l daca mai are nevoie si de altceva.

9. Esti prea distras

Incearca sa te concentrezi doar pe cautarea unui job, pret de cateva ore pe zi – nu-ti verifica mailul personal, nu da telefoane sau nu naviga pe internet (daca nu o faci in interes profesional).

“Cautarea unei oportunitati de angajare este un job full-time. Ca in orice alt job, pentru a obtine rezultate, trebuie sa-ti setezi obiective si sa dezvolti un plan de actiune pentru a atinge obiectivele respective,” spune Powers.

10. Nu ceri jobul

Multi candidati sunt timizi cand vine vorba de a fi deschisi si dornici de a-si exprima dorinta de a obtine un job, insa multi manageri vor fi impresionati de sinceritatea si de capacitatea ta de a vorbi deschis despre ce-ti doresti.

“Angajatorii cauta candidati entuziasmati si dornici sa obtina jobul,” spune Powers. Fii direct si cere slujba, spunandu-i intervievatorului de ce este potrivita pentru tine si de ce esti tu potrivit pentru companie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajare, #cariera, #cautare, #companie, #cv, #intentie, #job, #manager, #scrisoare , #Resurse umane