Tipologiile sefului: cum sa te comporti cu fiecare tip de sef

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 12:57
6887 citiri
Tipologiile sefului: cum sa te comporti cu fiecare tip de sef

Daca liderii adevarati au trasaturi comune, precum capacitatea de a comunica, de a asculta si de a lua decizii corecte, sefii dificili au caracteristici diferite de la caz la caz. Daca reusesti sa iti dai seama cu ce tip de sef ai de-a face, iti va fi mult mai usor sa gasesti o abordare eficienta atat pentru tine, cat si pentru compania in care lucrezi. 

Iata cateva tipologii des intalnite in mediul office si nu numai, conturate de specialisti in Resurse umane pentru publicatia Monster.com.

Seful autoritar

Seful autoritar gaseste o deosebita placere in asumarea riscurilor si are un talent innascut pentru crearea unor scenarii dramatice.

Acest tip de lider este creativ, receptiv, insa de cele mai multe ori nu stie sa comunice si devine suspicios.

In relatia cu acest tip de sef, cel mai important este sa marturisesti aprecierea ta pentru inteligenta sa, modul in care cauta sa faca dreptate si cum gaseste “scurtaturi” ingenioase pentru a duce la capat o sarcina.

Pentru a evita interpretarile gresite din partea acestui sef suspicios, expertii in HR te sa fii cat mai precis in exprimare si chiar sa folosesti comunicarea prin e-mail de cate ori ai ocazia.

Seful narcisist

Liderul narcisist este total egocentrist , insa atitudinea ii este justificata prin pozitia ierarhica, potrivit specialistilor.

Acesta isi aseaza propria persoana pe un piedestal, cu mult deasupra subordonatilor pe care ii critica fara mila, fara sa ofere feedback sau sa demonstreze vreo urma de empatie.

Cand intalnesti un astfel de sef tot ce trebuie sa faci este sa comunici, sa anticipezi, sa ai simtul umorului si sa coordonezi relatia, sunt de parere expertii in Resurse Umane.

Comunica des, onest si in mod regulat cu sefii agresivi pentru a intelege ce se afla in spatele acestei atitudini ostile.

Anticipeaza problemele inainte de a te confrunta cu ele sau inainte de a deveni o sursa reala de stres.

Umorul are calitatea de a destinde atmosfera, atunci cand tensiunile se acumuleaza, spun specialistii.

Coordoneaza relatia transformandu-te chiar tu intr-un model pozitiv de comportament, accentuand ce este bine si ce este rau, exact cum ai face in educatia unui copil.

Seful indecis

Acest tip de lider este suficient de placut de cei din jur, insa de multe ori nu reuseste sa fie un lider eficient pentru ca  nu stie exact ce isi doreste.

Acestuia ii este frica de greseli care ar putea sa il puna in situatii penibile, iar tu trebuie sa il ajuti sa straluceasca in fata celorlalti, spun expertii.

Una dintre cele mai bune strategii cand ai de-a face cu un sef nehotarat este sa il asiguri de fiecare data ca nu are de ce sa se teama de decizii.

Poti considera aceasta nesiguranta o oportunitate pentru cariera ta, de aceea acum este momentul sa iei initiativa in conversatii, sa te bazezi pe o logica clara si sa te detasezi de orice posibila consecinta.

Seful autocrat

Acest tip de lider este deseori lipsit de mila, certaret si inspira teama subordonatilor sai, considerand ca obtine randament maxim prin frica.

Cea mai buna modalitate de a face fata colaborarii cu un astfel de sef este sa ii dai de inteles ca apreciezi modul in care pastreaza situatia sub control.

Demonstreaza-i ca esti dispus sa fii alaturi de el, astfel incat in situatiile tensionate acesta sa stie ca se poate baza pe tine pentru a detensiona atmosfera.

Seful care da tonul

Acesta este tipul de lider care favorizeaza un mediu de lucru competitiv, care stabileste obiective inalte si are asteptari foarte mari de la angajati.

Cand seful tau stabileste obiective greu de atins, trebuie sa ceri cat mai multe detalii posibil.

Intreaba ce presupune respectivul obiectiv, care sunt pasii de parcurs si cine poate fi considerat drept model de succes in acest tip de actiune, pentru a-ti da seama cum te poti evidentia, te sfatuiesc expertii.

In continuare, trebuie sa apreciezi valoarea obiectivelor clare, iar procedurile si politicile companiei vor prinde contur pentru tine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apple a pierdut poziția de lider pe piața smartphone-urilor. Compania care i-a luat locul
Apple a pierdut poziția de lider pe piața smartphone-urilor. Compania care i-a luat locul
Livrările de telefoane iPhone au înregistrat o scădere de aproape 10% în primul trimestru al acestui an, afectate de intensificarea competiţiei venite din partea producătorilor de dispozitive...
#companie, #lider, #sef , #Resurse umane