Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tinerii pretentiosi, abonati la somaj

Tinerii pretentiosi, abonati la somaj

Cererile angajatorilor, pretentiile absolventilor, dar si dezinteresul autoritatilor ii condamna pe cei iesiti de pe bancile facultatilor la ajutorul minim de la stat, in locul unui salariu decent.

Tinerii absolventi romani sunt condamnati la somaj de catre guvernantii care nu se preocupa suficient de acest "grup-tinta", de catre angajatorii care au pretentia ca studentii sa acumuleze experienta din cursurile teoretice stufoase, dar si din cauza propriilor pretentii, exagerate in ceea ce priveste salariul si functia - solicitate in primul an de munca.

Pe locul doi in Uniunea Europeana

Romania a ajuns sa detina o pozitie de top ca numar de tineri someri inregistrati in statisticile Uniunii Europene. Tara noastra s-a situat, in trimestrul al treilea din 2007, pe al doilea loc intre statele membre ale Uniunii Europene, in ceea ce priveste rata somajului in randul persoanelor cu varste intre 15-24 ani, cu un procent de 21,6%, potrivit datelor prezentate de Oficiul de Statistica al Comunitatii Europene (Eurostat).

Si intr-o analiza realizata de Institutul National de Statistica (INS), un procent ingrijorator - 20,7% - de someri provin din randul celor intre 15 si 24 de ani. Asta, in conditiile in care rata somajului in randul persoanelor care si-au cautat un loc de munca, in al treilea trimestru din 2007, a fost de numai 6a. Toate acestea, daca tinem cont si de faptul ca tara noastra se confrunta, in acelasi timp, cu o lipsa acuta a fortei de munca, situatie care s-ar putea accentua pana in 2020, conform studiilor.

Cerere de constructori si de medici

Specialistii in resurse umane sunt de parere ca situatia s-a accentuat de-a lungul timpului din cauza ca piata are nevoie de persoane calificate in anumite domenii, iar universitatile scolesc studenti in cu totul alte specializari. "Pe anumite sectoare ne confruntam cu o criza a fortei de munca - de exemplu, muncitorii necalificati care au plecat sa lucreze in strainatate. Apoi mai sunt domenii in care numarul absolventilor nu este suficient pentru a acoperi cererea pietei - cum ar fi domeniul farmaceutic sau medical", precizeaza Ana Giurca, consultant Catalyst Solutions.

Pe de alta parte, datorita cresterii numarului ofertelor de munca, cei care termina facultatea pun din ce in ce mai multe conditii inainte de a ocupa un job. "Pretentiile sunt destul de mari in ceea ce priveste nivelul salarial. Se justifica totusi prin faptul ca pretul inchirierii apartamentelor a explodat si uneori o treime din salariu isi gaseste intrebuintarea tocmai prin plata acestei chirii", spune Mihaela Scarlat, consultant in cadrul companiei Advice Human Resources.

Ana Giurca este de parere ca principala greseala a tinerilor este ca "nu stiu exact ce isi doresc". "Aplica la foarte multe joburi care sunt in domenii diferite de activitate, poate la unele sunt chemati la interviu, dar nu sunt capabili sa convinga firma de faptul ca sunt pasionati de domeniu", sustine consultantul Catalyst Solutions. Rezultatul este ca ajung sa lucreze pe un job care nu-i pasioneaza, isi schimba destul de des locul de munca si ajung, la un moment dat, sa nu mai fie "angajabili", din cauza ca nu au experienta in niciun domeniu.

Directorii solicita experienta

Angajatorii au, la randul lor, de pierdut deoarece au o atitudine prea exigenta fata de absolventi. "In general, reprezentantii companiilor sunt ceva mai reticenti atunci cand sunt in situatia de a angaja tineri fara experienta, considerand ca acestia necesita o investitie mare de timp si resurse financiare pentru dezvoltarea lor in cariera", spune Ana Ionescu, cercetator la Hart Human Resource Consulting.

"Sunt insa si cazuri in care companiile multinationale prefera sa deruleze programe de intern-ship pentru studenti si proaspetii absolventi, ajutandu-i astfel sa castige experienta practica, dar si sa asimileze valorile organizationale", completeaza Mihaela Forgaciu.
Din experienta specialistilor in resurse umane reiese ca angajatorii se uita foarte atent la pasiunea tinerilor pentru domeniu si job: ce ii motiveaza, cum comunica, cat de interesati sunt sa invete in mod continuu si cat au investit pana acum in dezvoltarea personala.

Poate de aceea, in 2007, cei mai multi tineri care si-au gasit usor locuri de munca au fost in domeniile IT si bancar. "Cele mai multe angajari s-au inregistrat in domenii precum: IT & telecom, banking, asigurari si alte servicii financiare, inginerie, constructii.

Pozitiile cele mai des ofertate au fost cele de entry si middle level", precizeaza Ana Ionescu. De asemenea, oamenilor cu 3-5 ani de experienta intr-un domeniu 2007 le-a fost un an favorabil. "Au fost cei carora li s-au deschis cele mai multe usi, pentru ca veneau cu o experienta anterioara care se dovedea a fi utila", crede Mihaela Scarlat.

<a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=337283>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2066 ori