Te-ai saturat de seful tau? Concediaza-l!

Miercuri, 18 Mai 2011, ora 13:33
3707 citiri
Te-ai saturat de seful tau? Concediaza-l!

Cand ai un sef dificil, ai de ales intre a-ti gasi un nou job sau a te resemna. Mai exista o varianta. Poti sa-ti concediezi seful. Vezi cazuri in care unul sau mai multi angajati au reusit sa faca acest lucru.

Noul CEO al unei companii medii din domeniul tehnologiei excela din punct de vedere tehnic, dar nu avea niciun fel de calitati de manager. Ii dezamagea pe toti, inclusiv pe clienti. Moralul tuturor a inceput sa scada, oamenii au inceput sa se planga. Pana la urma si-au luat inima in dinti si s-au adresat board-ului companiei, explicand cum seful companiei ii demotiveaza, creaza confuzie intre angajati si goneste clientii. A durat patru ani, dar pana la urama consiliul de administratie l-a concediat pe CEO.  

Nenumarati angajati au fantezii in care isi concediaza seful, dar foarte putini reusesc. Forbes a stat de vorba cu o serie de consultanti in cariera, un avocat si un profesor de management despre cum pot angajatii nemultumiti sa-si concedieze sefii. Cu toate ca exista cateva povesti de succes, concluzia este urmatoarea: "Gandeste-te foarte bine inainte sa incerci, pentru ca cel mai probabil vei esua!".

"Organizatiile au ierarhii ale puterii, iar seful tau este in mod automat pe un nivel superior", spune Marie McIntyre, consultant in cariera. "Toate aceste situatii depind de puterea de influenta", mai spune aceasta. "Daca ii declari razboi sefului tau, in 90% dintre cazuri vei pierde, pentru simplul fapt ca seful tau are mai multa influenta decat tine".

Cand angajatii inving

Tot McIntyre a expus cateva cazuri in care angajatii au invins.

McIntyre a mai povestit cazul unui agent de vanzari foarte muncitor care a fost promovat pe postul de manager intr-o mare companie farmaceutica. A inceput sa-si faca jobul criticandu-i in permanenta pe subordonati. "Chiar reusea sa-i enerveze pe oameni", isi aminteste McIntyre.

Angajatii au inceput sa-l sune pe seful sefului pentru a se plange. Dar nu au spus doar ca sunt nefericiti. Au explicat si modul in care acesta le incurca munca de zi cu zi. Managerul era pe cale sa fie concediat, in momentul in care compania a contracta-o pe McIntyre ca si consultant.

Faptul ca a vorbit cu cei sase subordonati in acelasi timp, a fost foarte eficient. Acestia si-au construit un caz foarte puternic vorbind despre modul cum managerul afecteaza afacerea. Concluzia era ca seful nedorit tragea vanzarile companiei in jos. McIntyre spune ca dupa cateva intalniri cu managerul si cu intreaga echipa, acesta si-a schimbat stilul si si-a salvat jobul.

Sarah Stamboulie, un consultant in cariera din New York, expune cazul unei mari banci care are sediul central in New York City si biroul de resurse umane in New Jersey. Acest birou functiona dupa regulile proprii. Sediul central dorea ca biroul de resurse umane sa se alinieze practicilor companiei, dar seful din New Jersey a preferat sa actioneze dupa cum vroia.

Adjunctul biroului de resurse umane a inceput sa intre in gratiile superiorilor de la biroul central si sa-si modifice modul de lucru astfel incat sa fie in linie cu restul companiei. Atunci cand firma a trebuit sa taie din cheltuieli, l-a concediat pe seful biroului si au promovat-o pe adjuncta acestuia. Aceasta a dovedit ca poate conduce mai eficient departamentul. "Lectia este sa-ti creezi aliante pe care seful tau nu le are", a mai spus Stamboulie.

Cazuri si in invatamant

Exista astfel de cazuri si in lumea academica. Marcie Schorr Hirsch, consultant in cariera, povesteste despre o femeie care primise un post de director intr-un departament cu 30 de angajati dintr-o universitate. Il inlocuia pe un sef foarte iubit si si-a creat in foarte scurt timp reputatia de manager dificil. Oamenii au inceput sa demisioneze. Restul au inceput sa le scrie superiorilor din universitate. Indemnata de universitate, sefa si-a luat o vacanta si nu s-a mai intors. Ca si in cazul agentului de vanzari, este nevoie de fortele unite ale angajatorilor pentru a schimba un sef dificil.

Gary Naimie, un consultant pentru corporatii din Seattle, psiholog si autor, isi aminteste de cazul unui profesor dintr-un colegiu care simtea ca este persecutat de noul decan. Profesorul avea o slujba sigura si era placut de studenti. Acesta a colectat cu grija probe ale atacurilor decanului asupra sa si asupra a altor 15 profesori din departament.

S-a adresat cancelarului colegiului si membrilor consiliului de administratie. Trei dintre profesori erau atat de afectati de noul sef de departament incat suferisera caderi nervoase si avusesera nevoie de consult psihiatric, conform lui Naimie.

Profesorul pregatise un raport care expunea pana si modul in care seful de departament aducea pagube financiare colegiului. Pana la urma seful de departament a fost concediat. Concluzia: "Controleaza-ti emotiile si expune un caz care sa demonstreze ca seful tau aduce pagube financiare companiei".

Cu toate ca exista aceste povesti de succes, concluzia persoanelor intervievate de Forbes a fost comuna: "Decat sa-ti consumi energia incercand sa scapi de seful tau, mai bine iti gasesti un job nou".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#consultanti hr, #consultanti in cariera, #mi-am dat seful in judecata, #probleme cu seful, #sef concediat, #sefi dificili, #stres la munca , #Resurse umane