Schoenerr si Asociatii vrea ca legea sa permita firmelor sa denunte unilateral contractele de munca

Joi, 25 Martie 2010, ora 14:00
1838 citiri
Schoenerr si Asociatii vrea ca legea sa permita firmelor sa denunte unilateral contractele de munca

Codul Muncii ar trebui modificat astfel incat angajatorii sa aiba posibilitatea de a denunta unilateral un contract de munca, in ce priveste angajatii-problema, a spus joi Carmen Stirbu, seful departamentului de resurse umane al casei de avocatura Schoenherr si Asociatii, informeaza NewsIn.

"Am propus modificarea cadrului legal actual spre a permite angajatorului sa poata inceta un contract, prin denuntarea unilaterala a acestuia cu acordarea unui pachet compensator prestabilit", a explicat Carmen Stirbu.

Potrivit acesteia, angajatorul va putea sa-i ceara salariatului sa nu mai vina la serviciu in perioada de preaviz, il poate da afara fara sa-si motiveze decizia, are un ritm minim ca decizia sa-i fie contestata in instanta de catre angajat si are posibilitatea de a inceta un contract de munca la costuri prestabilite.

Pentru salariat, avantajele ar tine de acordarea unui preaviz mai mare (de exemplu 2-6 luni, in functie de vechime), a unui pachet compensatoriu (intre 2-6 salarii, in functie de vechime), precum si de posibilitatea de a beneficia de indemnizatia de somaj.

Angajatii-problema au fost definiti, in aceasta propunere, drept salariatii care creaza un mediu de lucru tensionat, managerii care nu stimuleaza angajatii sau ii demotiveaza, personalul care nu comunica in mod corespunzator cu clientii ori cei care au facut fapte grave, dar care au fost cunoscute de compania abia dupa angajarea lui si pentru care situatia actuala de incetare a contractului, respectiv acordul partilor ar insemna o presiune din partea angajatului asupra companiei.

"In acest caz, angajatul este cel care detine controlul negocierii", a spus Stirbu.

Oficialul casei de avocatura a motivat ca noua reglementare ar urma sa degreveze instantele de judecata care in prezent au pe rol foarte multe dosare pe dreptul muncii, deschise de catre angajati.

Propunerea casei de avocatura a fost transmisa mediului de afaceri, urmand sa primeasca reactii, care sa convinga autoritatile sa imbunatateasca actualul cadru legislativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajat, # angajator, # preaviz, # contract munca, # serviciu , #Resurse umane