Salariu de 500 euro si program flexibil, dorintele romanilor care vor sa se angajeze

Vineri, 27 Aprilie 2007, ora 16:55
1542 citiri

Program de lucru flexibil, salariu de cele mai multe ori peste 500 de euro si posibilitati de a avansa in cariera, acestea sunt principalele cerinte ale tinerilor atunci cand isi cauta un loc de munca, iar angajatorii le promit pe toate selectia realizandu-se la interviurile ulterioare.

Reprezentantii majoritatii companiilor prezente la Targul de Cariere Bucuresti spun ca vor de la viitorii angajati sa fie profesionisti. Adica seriosi, cu dorinta de a munci in domeniul in care se angajeaza. Potentialii angajati vor, in primul rand, program flexibil, stiut fiind fapul ca intr-o mare companie durata zilei de lucru depaseste frecvent opt ore pe zi, iar tinerii angajati trebuie sa demonstreze ca merita salariul sau facilitatile oferite de firma.

Spre deosebire de anii trecuti, in ultimul timp, pentru tinerii care vor sa-si construiasca o cariera intr-o companie nationala sau chiar multinationala, salariul nu mai este foarte important, pe primul loc situandu-se ceea ce firma acorda peste salariu, si anume bonusuri si diferite facilitati (masina de serviciu sau asigurari medicale private).

"Asa cum pretentiile noastre au crescut, au crescut si cele ale candidatilor. Se pare ca tinerii romani au capatat mai multa incredere in ei, au devenit constienti de propria valoare, poate si datorita faptului ca si numarul locurilor de munca in conditii foarte bune a crescut si au de unde alege", a spus reprezentantul unei companii nationale de produse farmaceutice.

La Targul de Cariere Bucuresti, tinerii pana in 35 de ani, studenti in ultimul an sau cu cel mult cinci ani de experienta in cariera, au la dispozitie peste 2.000 de joburi, pe care o suta de companii de top nationale si multinationale le ofera. Domeniile de activitate sunt din aproape toate segmentele de activitate, de la financiar-bancar, IT, mass-media, asigurari, pana la industrie si farmacie. Vizitatorii sunt atentionati de la intrare ca orice cariera incepe cu o investitie, motiv pentru care intrarea la targ costa trei lei.

Cele mai aglomerate standuri sunt cele ale companiilor de asigurari, farmaceutice sau de telefonie mobila si cele ale fast-foodurilor sau ale hotelurilor, care au venit sa-si recruteze viitorii manageri la targul de joburi. Companiile de asigurari doresc, in general, consilieri de asigurari si agenti de vanzari, dat fiind ca majoritatea vor sa se dezvolte si pe partea de pensii private care vor fi introduse in piata anul acesta. Reprezentantii companiilor spun ca experienta si studiile in domeniile lor de activitate nu sunt obligatorii, firmele oferind viitorilor angajati traininguri si promitandu-le avansare rapida in cadrul companiei. Singurele atuuri pe care viitorii angajati trebuie sa le aiba si care sunt inscrise pe majoritatea fluturasilor de prezentare ale companiilor participante la targ sunt ambitia, dinamismul, dorinta de a demonstra ca sunt cei mai buni si dorinta de a invata. S-ar putea spune ca acesta este profilul standard al viitorilor angajati ai companiilor.

Parerile potentialilor candidati sunt, insa, impartite. Unii dintre ei, care nu participa pentru prima data la astfel de targuri, sunt mai circumspecti in legatura cu usurinta cu care te poti angaja intr-o multinationala.

"Nu-i chiar asa de usor cum zic la prima intalnire. La astfel de targuri iti pun cateva intrebari usoare care sa-ti dea sperante si sa te faca sa te duci si la celelalte interviuri. Dupa aceea te elimina fara sa-ti dai seama de ce", a spus un vizitator al targului, care totusi recunoaste utilitatea acestor evenimente la care tinerii intra in contact cu firmele la care vor sa se angajeze.

Nici angajatorii nu sunt foarte multumiti de tinerii care se inghesuie la aceste targuri, pentru ca multi dintre ei sunt neseriosi si nu se prezinta la interviurile ulterioare, dar cu toate acestea, si reprezentantii firmelor sunt de acord ca Targul de Cariera este un inceput in relatia angajator-viitor angajat.

Noutatea pe care acest targ o aduce fata de celelalte este ca specialisti ai companiilor de resurse umane din Romania, dar si din Marea Britanie, ofera celor interesati sfaturi despre cum sa se comporte la interviu si cum sa faca cea mai buna alegere in ceea ce priveste viitoarea cariera. Totodata, cateva dintre companiile participante vor face si o prezentare mai detaliata a firmei si a ofertei de locuri de munca vacante.

Targul de Cariera se desfasoara in zilele de 27 si 28 aprilie, intr-un spatiu special amenajat din Piata Revolutiei, iar organizatorii se asteapta ca la eveniment sa participe aproximativ 15.000 de vizitatori. Pentru cei care nu pot participa la eveniment, organizatorii au creat o pagina de internet - www.tc-bucuresti.ro - unde cei interesati pot vizualiza oferta de locuri de munca si pot depune CV-uri pentru cele peste doua mii de slujbe pe care angajatorii le prezinta la targ.

Firma care organizeaza evenimentul a mai organizat in anii trecuti Arenele Carierei si Jobfest, evenimente la care au participat intre 7.000 si 10.000 de tineri in cautarea unui loc de munca.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)