Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania va cheltui 9 milioane de euro pentru formarea profesionala, in 2007

Romania va cheltui 9 milioane de euro pentru formarea profesionala, in 2007

Invatarea pe tot parcursul vietii sau corelarea educatiei cu cerintele pietei muncii sunt cateva dintre obiectivele Programului de Dezvoltare a Resurselor Umane (PDRU), program finantat cu noua milioane de euro de la Uniunea Europeana.Romania a primit de la UE noua milioane de euro printr-un program Phare, bani care vor fi utilizati pentru dezvoltarea resurselor umane anul viitor. Acesta este un exercitiu in vederea pregatirii pentru folosirea celor trei milioane si jumatate de euro pe carte UE ii va acorda Romaniei din Fondul Structural European pentru pregatirea resurselor umane.

Programul PDRU, dezvoltat de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF), are drept tinta reintegrarea populatiei inactive pe piata muhncii, combaterea somajului pe termen lung, a somajului ascuns din mediul rural, precum si atragerea pe piata muncii a grupurilor vulnerabile, in principal a populatiei de etnie roma.

Potrivit datelor furnizate de o analiza socio-economica a MMSSF, in Romania se inregistreaza rate foarte scazute de participare la educatie si formare profesionala la toate nivelurile de varsta, in special in mediul rural, ceea ce determina un nivel scazut de calificare a fortei de munca.

De asemenea, incapacitatea scolilor si a agentiilor de ocupare a fortei de munca, cat si modificarilew continue de pe piata muncii duc la o crestere a somajului. Scaderea populatiei active si ocupate cauzate de procesul de imbatranire a populatiei si de cresterea fenomenului emigratiei determina cresterea numarului de persoane asitate social raportat la numarul populatiei care munceste.

In aceste conditii, PDRU are in vedere educatia si formarea profesionala, corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii, modernizarea serviciului public de ocupare ai promovare a masurilor active de ocupare.

In ceea ce priveste formarea profesionala, din datele puse la dispozitie de reprezentantii MMSSF reiese ca Romania se confrunta cu un nivel scazut al participarii la formarea profesionala continua. In anul 2004 doar 1,6% din populatia cuprinsa in grupa de varsta 25-64 de ani participase la cursul de formare profesionala, in timp ce obiectivul pentru 2010 este de 12,5%.

Formarea profesionala continua din Romania este la cel mai redus nivel din Europa. Potrivit unei anchete organizate in 1999 de Institutul National de Statistica, doar 11% dintre intreprinderi aplicasera programe de formare pentru angajati si doar 5% aveau o strategie de dezvoltare a resurselor umane. Aproape doua treimi dintre companii prefera sa recruteze noi angajati in loc sa aloce resurse financiare formarii profesionale existente.

Romania se confrunta, de asemenea si cu un fenomen accentuat de parasire timpurie a scolii, rata de parasire in anul scolar 2004-2005 fiind de 23,6%. PDRU propune rezolvarea acestei situatii prin furnizarea de servicii de orientare si consiliere, dezvoltarea de programe pentru mentinerea elevilor cu risc de parasire timpurie, interventii care ar trebui incepute de la clasa a saptea.

Un alt obiectiv al PDRU este cresterea calitatii serviciului public de ocupare. In acest sens vor fi organizate cursuri de specializare si formare pentru personalul propriu, infiintarea unui serviciu de asistenta specializata pentru someri, in special pentru cei de lunga durata, tineri si grupuri vulnerabile.

A¢inta Romaniei pentru 21013 este sa formeze un numar de 2500 de persoane specializate in politici de ocupare, sa elaboreze analize si prognoze privind piata muncii si 80% din personalul angajat in acest domeniu sa detina un certificat de specializare.

Grupurile vulnerabile asupra carora se vor concentra cu precadere masurile de ocupare vor fi populatia de etnie roma si tinerii peste 18 ani care parasesc centrele de plasament. Alte categorii de grupuri vulnerabile vizate sunt familiile cu mai mult de doi copii, familiile monoparentale, persoanele care au folosit o condamnare, cele dependente de droguri, cat si oamenii fara domiciliu.

Pentru promovarea incluziunii sociale, autoritatile locale vor colabora cu ONG-urile pentru atragerea persoanelor vulnerabile pe piata muncii pentru intensificarea pregatirii profesionale, precum si pentru incurajarea angajatilor, astfel incat sa li se ofere cat mai multe oportunitati.

Din cele noua milioane de euro investite in capitalul uman, 6,75 milioane provin din partea Uniunii Europene, restul de 2,25 milioane provenind din finantare proprie.

NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1080 ori