Romania a atras doar 85 mil euro fonduri UE pentru resurse umane

Duminica, 18 Aprilie 2010, ora 03:53
1602 citiri
Romania a atras doar 85 mil euro fonduri UE pentru resurse umane

Romania a atras pana la 31 martie 2010 aproape 85 milioane euro din totalul de 1 miliard euro alocat Romaniei in cadrul Programului de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU) pentru perioada 2007-2009, a declarat pentru NewsIn directorul de cabinet al ministrului Muncii, Sorin Ardelean.

"Rata de absorbtie a fondurilor europene destinate dezvoltarii resurselor umane este de 8,5%, deci putem spune ca Romania a atras pana acum 85 de milioane de euro, dintr-un miliard de euro destinat Programului de Dezvoltare a Resurselor Umane in perioada 2007-2009", a afirmat Ardelean.

"Cand am preluat functia la minister erau cereri de rambursare blocate si de 10-12 luni si am gasit multi beneficiari care stateau cu fondurile blocate", a completat el.

Reprezentantul Ministerului Muncii spune ca intre timp situatia s-a mai imbunatatit si ca Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU) "are in faza de semnare peste 1.000 de contracte trecute prin faza de evaluare si de analiza, iar alte 400 de contracte se afla in faza de contractare".

Ardelean a precizat ca urmatoarea etapa a lansarii de proiecte va avea loc in luna iunie, pana cand se asteapta "sa fie finalizata evaluarea toturor contractelor aflate in analiza angajatilor AM POSDRU."

In perioada 2007-2013, fondurile disponibile de la UE pentru POSDRU sunt de 3,476 miliarde euro, la care se adauga o contributie nationala publica de 613 milioane euro si o contributie nationala privata de 164 milioane euro.

POSDRU se adreseaza unei game largi de beneficiari - scoli, licee, universitati, toate sectoarele de formare profesionala continua, de stat sau private, sindicate, patronate si ONG-uri.

Domeniile principale care pot fi finantate sunt educatia si formarea profesionala, cresterea adaptibilitatii lucratorilor si intreprinderilor, modernizarea serviciului public de ocupare, promovarea masurilor active de ocupare si a incluziunii sociale, precum si asistenta tehnica. 

#boc, #guvern, #functionari, #fonduri UE , #Resurse umane