PwC: Companiile romanesti s-au axat in perioada de criza pe concedieri

Marti, 01 Februarie 2011, ora 14:01
1834 citiri
PwC: Companiile romanesti s-au axat in perioada de criza pe concedieri

Companiile romanesti au ales pe timp de criza sa reduca din costuri, principalele masuri luate fiind concedierile si externalizarile de activitati, potrivit studiului PwC Saratoga Romania 2010, citat de NewsIn. 

"Criza economica a dus la o stagnare a pietei muncii, fapt evidentiat de scaderea ratei demisiilor de la 18,3% in 2008, la doar 8% in 2009.

Companiile au cautat sa mentina efectivul de angajati de dinainte de criza, iar rata recrutarilor externe a scazut cu 75% fata de nivelurile din 2008.

In schimb, rata concedierilor a crescut de sapte ori, ajungand la 7,3%", se arata in studiul PricewaterhouseCoopers (PwC). Rentabilitatea capitalului uman a crescut cu 19% in Romania in ultimii doi ani, arata studiul.

Acest indicator analizeaza rentabilitatea capitalului uman, masurata ca fiind profitul brut generat de fiecare angajat pentru fiecare unitate monetara (fie ea euro, dolar american sau leu) platita de angajator sub forma de remunerare.

Potrivit studiului, se manifesta, de asemenea, o crestere a tendintei de externalizare a activitatilor de resurse umane (o crestere de 70% a numarului companiilor care declara ca folosesc servicii de resurse umane externalizate), ceea ce a dus la scaderea costurilor asociate departamentului de resurse umane de la 0,32% din totalul costurilor unei companii in 2008, la doar 0,17% in 2010.

Totodata, ponderea costurilor cu forta de munca in costurile totale ale companiilor a scazut de la 12,2% inainte de criza, la 9,3% in 2009.

La nivelurile actuale, costurile fortei de munca din Romania sunt cu peste jumatate mai mici decat cele suportate de companii in Europa de Vest.

Astfel, daca mediana rentabilitatii angajatilor in Romania a fost in 2009 de 1,53 de euro pentru fiecare euro investit, la nivelul Europei de Vest aceasta este de 1,16 euro, iar media pe Europa este de 1,17.

De asemenea, remunerarea raportata la costurile totale a fost in 2009 in Romania de 9,3%, fata de 22,4% in Europa de Vest, sau 21,9% in toata Europa.

Studiul PwC arata ca in perioada de criza, fluctuatia de personal a scazut cu 30% in 2009 fata de anul anterior, insa rata absenteismului a urcat cu 14%, de la 3,6% in 2008 la 4% in 2009, cea mai ridicata rata fiind inregistrata in sectorul serviciilor financiare.

Absenteismul reprezinta numarul de ore de in care angajaul a lipsit nemotivat sau a avut concediu medical raportat la numarul total de ore de munca dintr-un an.

Cea mai mare rata a absenteismului la nivel de management a fost inregistrata in sectorul serviciilor financiare, de 12%, dintre care 83% absente nemotivate.

Reprezentantii PwC sustin ca frustrarea generata de lipsa de oportunitati de angajare, precum si de o incarcare mai mare pe post au generat o rata a absenteismului ridicata si, in consecinta, costuri mai mari pentru organizatii.

Studiul PwC Saratoga Romania a fost realizat in 2010, cu date din 2008 si 2009. Raportul se bazeaza pe datele colectate de la 58 de companii participante din patru ramuri economice (telecomunicatii si tehnologie, produse industriale, industria bunurilor de larg consum si servicii financiare). 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#capital uman, #concedieri, #piata muncii, #reduceri de costuri, #restructurari de personal, #resurse umane , #Resurse umane