Overtime, in stil romanesc: Cum te imparti intre afaceri si viata personala?

Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 00:00
2486 citiri
Overtime, in stil romanesc: Cum te imparti intre afaceri si viata personala?
Foto: Men\'s Health

Romanii lucreaza foarte mult peste program, pentru ca vor sa creasca profesional si pentru ca au intotdeauna ceva de dovedit, insa orele suplimentare nu inseamna neaparat si o crestere a productivitatii muncii, sustine Cristina Popescu, Managing Director al agentiei de recrutare QPAS, intr-un interviu acordat Business 24.

Dincolo de ambitia care ne impinge catre cariera, trebuie sa gasim si un echilibru intre viata personala si profesie, spune specialista in resurse umane, iar asta este valabil la orice nivel, cu atat mai mult cand vorbim de top management - cu cat ai ajuns mai sus, cu atat mai dureroasa va fi caderea.

Cum se munceste in Romania lui 2012?

Cred ca in Romania se face foarte mult overtime, insa atentie, productivitatea inseamna altceva. Cu ceva timp in urma, am avut o discutie cu un prieten, care era foarte suparat ca nu poate primi anumite informatii de la un partner din Germania. A scris e-mail-uri, a dat telefoane si intr-un final, a reusit sa discute cu cineva. Omologul din Germania i-a raspuns foarte sec ca nu-l poate ajuta, pentru ca unul din colegi este in concediu, iar doi oameni nu pot face munca a trei.

In Romania, nimeni nu ar fi dat un astfel de raspuns. Noi muncim mai mult, chiar daca am inceput usor, usor sa ne maturizam, sa cautam un echilibru intre munca si viata personala. Dar e un inceput timid. Incercam in continuare sa dovedim foarte multe, sa crestem profesional.

In plus, romanii nu reusesc inca sa-si faca planuri de cariera. Este greu sa reusesti cand nu stii incotro te indrepti. Dar aceasta problema vine si din lacunele pe care le are sistemul de invatamant.

Cum se reflecta personalitatea liderului organizatiei in munca?

De cele mai multe ori, in companiile romanesti, personalitatea antreprenorilor isi pune foarte mult amprenta asupra intregii organizatii. Si este si firesc. Intr-adevar, exista niste reguli, niste parametri, insa antreprenorul actioneaza si pe baza valorilor personale. Daca este un om care pune pret pe semenii sai, va pune pret si pe angajatii sai, iar daca nu, ii va trata ca pe niste unelte.

Cum iti dai seama dacai ai fler de antreprenor

Multi romani isi doresc sa devina antreprenori, sa fie stapani pe timpul lor, multi candidati spun acest lucru in cadrul interviurilor de recrutare, ca doresc sa isi deschisa un business.

Cu toate acestea, pentru angajatori nu este neaparat de dorit. Depinde foarte mult si de tipul de job. Daca vorbim de un job in care spiritul antreprenorial trebuie sa existe, atunci e in regula. De exemplu, in domeniul vanzarilor, trebuie sa iti gestionezi activitatea ca si cum ar fi businessul tau.

Insa stiu oameni cu spirit antreprenorial foarte bun, extrem de inteligenti si de capabili profesional, care din anumite motive, n-au reusit ca antreprenori si s-au reangajat. Cu toate acestea, nu se mai bucura de acelasi succes, pentru ca simt atat de mult nevoia sa detina controlul, incat nu se mai integreaza cum trebuie, au o personalitate prea puternica. Acum, nimeni nu-si doreste un angajat docil, insa nu mai au acelasi respect fata de autoritate, contesta deciziile.

Asadar, atunci cand iei o decizie, ea trebuie cantarita foarte bine.

Sfaturile tale pentru anul 2012?

Eu cred ca toti trebuie sa ne facem planuri atat personale, cat si profesionale. Cred ca trebuie sa fim foarte atenti la schimbare, indiferent de natura ei. Angajatii trebuie sa fie deschisi schimbarilor si in acelasi timp, sa le cantareasca foarte bine.

Pe angajatori ii sfatuiesc sa-si aprecieze mai mult oamenii cu care lucreaza, pentru ca ei sunt cei care fac diferenta si reprezinta o resursa extrem de importanta. Echipa este una dintre cele mai importante resurse.

Cand iau decizii importante, care ii afecteaza pe angajati, angajatorii nu trebuie sa se fereasca sa comunice, transparenta fiind foarte importanta. In plus, pe cat permite bugetul, este important sa investeasca in ei.

Pentru ca suntem in mini-concediul de 1 Mai, crezi romanii mai pastreaza semnificatia acestei zile?

Depinde de varsta. Tinerii, adolescentii, studentii simt din plin ziua de 1 Mai. Din randul lor, numarul celor care si doresc sa petreaca diferit aceasta zi este mult mai mare. Daca vorbim insa de oameni mai asezati, maturi, cu altfel de prioritati si alta viata, este un moment de relaxare. Cei cu o varsta si mai inaintata, probabil ca raman cu nostalgia zilei de 1 Mai, asa cum era ea sarbatorita odata.

Cum ti se pare propunerea ca angajatii sa fie liberi de ziua lor?

Daca m-as gandi doar la mine, sa primesc liber de ziua mea, mi s-ar parea interesant, dar sincer, nu cred ca e fezabil. Putem avea mai multe zile libere ca sarbatori nationale si putem gasi ocazii care sa ne uneasca, insa sa oferi zi libera fiecarui angajat in parte, cu ocazia aniversarii lui, nu mi se pare justificat.

De exemplu, Franta are mult mai multe zile libere ca noi, acordate de stat pentru diverse ocazii, insa din cate stiu eu, nu ofera zi libera de ziua de nastere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#overtime riscuri, #munca peste program, #productivitate overtime, #resurse umane overtime , #Resurse umane