Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Oficiul pentru Imigrari a aprobat 195 de vize de intrare pentru muncitori detasati din Bangladesh

Oficiul pentru Imigrari a aprobat 195 de vize de intrare pentru muncitori detasati din Bangladesh
Oficiul Roman pentru Imigrari (ORI) are in lucru 57 de cereri pentru autorizatii de munca permanente pentru cetateni din Bangladesh si a aprobat acordarea a 195 de vize de intrare pentru muncitori detasati din aceeasi tara, toate solicitarile venind de la o firma de textile din Bacau.

Purtatorul de cuvant al ORI, Mihaela Martescu, a declarat, luni, pentru NewsIn, ca institutia a primit, de la inceputul anului, 57 de cereri pentru autorizatii de munca pentru lucratori din Bangladesh, cereri care se afla, in prezent, in lucru, la biroul Oficiului din Bacau. Totodata, ORI a aprobat si acordarea a 195 de vize de intrare in scop de munca pentru muncitori detasati, tot pentru personal din Bangladesh, cu o valabilitate de trei luni. Potrivit Mihaelei Martescu, dupa exiprarea celor trei luni, angajatorul trebuie sa obtina pentru respectivii straini autorizatii de munca.

Reprezentantul ORI a precizat ca pentru a aduce muncitori din tari extracomunitare, angajatorii romani au doua posibilitati. intr-unul din cazuri trebuie sa solicite autorizatie de munca, dupa care trebuie sa obtina si permis de sedere, iar in celalalt caz va solicita viza de intare in scop de munca pentru muncitori detasati, care sunt angajati ai unei firme din tara de origine. Daca vor sa pastreze lucratorii mai mult de trei luni, angajatorul va trebui sa obtina pentru acestia autorizatii de munca. In cazul lucratorilor din Bangladesh, Martescu a spus ca toate solicitarile au venit din partea unei firme de textile din Bacau.

Referitor la celelalte tari din care angajatorii romani vor sa aduca forta de munca, purtatorul de cuvant al ORI a spus ca, in primele luni ale anului, s-a mentinut tendinta de a importa lucratori din Turcia, China, Moldova sau India, dar numarul cererilor a fost de ordinul zecilor. Strainii adusi in Romania muncesc cu preponderenta in constructii, industria textila, industria alimentara sau in servicii hoteliere. in ceea ce priveste salariile, Mihaela Martescu a precizat ca acestea sunt negociate cu angajatorul, singura obligatie a patronilor fiind sa asigure un salariu cel putin egal cu salariul minim pe economie.

Oficialul ORI a mai explicat ca deocamdata nu exista o evidenta a permiselor de munca acordate dupa 1 ianuarie 2008, pentru ca dosarele sunt inca in lucru, procedura care dureaza cel putin o luna. Guvernul a aprobat, pentru 2008, un numar de 10.000 de permise de munca pentru straini, mai putin cu 2.000 fata de anul precedent. Potrivit ORI, anul trecut au fost eliberate aproximativ 5.500 de permise de munca.

Presa internationala a relatat, in ultima vreme, ca sute de muncitori din Bangladesh sunt angajati in uzine sau in sectorul constructiilor din Romana si Polonia, tari care sufera de lipsa mainii de lucru.

"Circa 100 de muncitori au plecat, deja, spre Romania. Este prima data cand populatia noastra emigreaza in Europa de Est pentru a lucra in uzine", a declarat Salim Reza, de la agentia guvernamentala a muncii si resurselor umane, citat de AFP.

Agentia de recrutare Al-Abbas International, care a facut rost de locuri de munca in Romania, spune ca mii de oameni din Bangladesh vor emigra in aceasta tara in urmatoarele luni, pentru a lucra in domeniul constructiilor si lucrarilor publice.

Bangladesh, tara din Asia de Sud, cu 144 milioane de locuitori, este una dintre cele mai sarace din lume, 40% din populatie traind cu mai putin de un dolar pe zi. Circa cinci milioane de persoane din aceasta tara au emigrat, mai ales in Golf si Asia de Sud-Est, dar majoritatea ocupa locuri de munca unde nu este nevoie de calificare. In 2007, ei au reusit totusi sa trimita familiilor suma-record de 6,56 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta mai mult de jumatate din exporturile statului Bangladesh.

<a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3038 ori