Obiceiuri care iti epuizeaza energia, la job

Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 11:30
3205 citiri
Obiceiuri care iti epuizeaza energia, la job

Oricat entuziasm ai avea pentru jobul tau, dupa cateva ore de munca ajungi in ipostaza in care te simti epuizat si incepi sa te uiti din ce in ce mai des la ceas asteptand ora de plecare. In loc sa apelezi la cafea sau ciocolata din ce in ce mai des pentru a-ti alimenta energiile, incearca sa iti dai seama care sunt factorii care te epuizeaza si sa depui un efort pentru a-ti imbunatati obiceiurile, relateaza publicatia Forbes. 

Multi-tasking-ul

Chiar daca ai impresia ca esti capabil sa faci mai multe activitati in acelasi timp, expertii sunt de parere ca acest obicei iti consuma energia pe lucrurile marunte si fara semnificatie reala,  determinandu-te sa ramai fara suficienta energie pentru lucrurile importante.

Cand iti concentrezi atentia asupra unui singur lucru, la sfarsitul zilei te vei simti implinit pentru rezultatele tale si vei avea si doza de energie necesara pentru a te ocupa de viata personala.

Lipsa de miscare

Cu cat mai putina energie consumi in timpul zilei, cu atat mai epuizat te simti la sfarsitul zilei, sustin specialistii citati de Forbes.

Acesta este motivul pentru care uneori o zi intreaga in care stai la birou poate fi mai obositoare decat o zi in care te plimbi pe munte.

Sedentarismul fortat nu face parte din natura umana, iar corpul nostru a fost creat pentru efort fizic considerabil, sunt de parere expertii care recomanda o pauza de 10 minute la fiecare ora.

Neglijenta fata de propria persoana

O viata plina de responsabilitati la locul de munca si fata de familie poate deveni un cerc vicios in care pierdem interesul fata de propria persoana, devenind din ce in ce mai epuizati si ineficienti.

Pe langa placerea pe care o sedinta de masaj, o ora de fitness, o portie de mancare sanatoasa sau o baie fierbinte o pot aduce pentru moment, beneficiile pe termen lung sunt vizibile si la nivel profesional.

Plictiseala

Daca nu te simti motivat si nu ai nicio satisfactie la locul de munca, cel mai probabil vei fi somnoros si plictisit aproape in fiecare zi.

Salariul nu este un factor suficient pentru a mentine interesul angajatului, acesta cauta si o satisfactie emotionala in urma rezultatelor sale.

Cand cel putin unul din acesti doi factori lipseste, energiile se epuizeaza rapid si fara productivitate, sunt de parere expertii in HR citati de Forbes.

Zgomotul de fundal

Zgomotul produs de tastaturi, conferintele telefonice, barfele colegilor, toti acesti factori pot creste tensiunea si reduce concentrarea, provocand dureri de cap si stari de anxietate.

Sunetele ambientale te pot ajuta in aceasta situatie, spun specialistii care recomanda castile individuale pentru a te deconecta de toata aceasta agitatie din jurul tau.

Colegii care au constant nevoie de ajutor

Fie ca este vorba de vreun tanar angajat recent care se plange ca nu se descurca, sau colega proaspat maritata care este nemultumita de sotul ei, exista multi colegi care iti seaca energiile inca de la inceputul zilei.

In aceste situatii cel mai intelept este sa refuzi politicos atunci cand ei apeleaza la tine, explicand ca nu esti calificat pentru a le solutiona problemele si oferind sugestii cu locurile in care ar putea primi consiliere.

Un mediu lipsit de confort

Chiar daca ai impresia ca te poti adapta la scaunul pe care nu stai tocmai bine, specialistii au ajuns la concluzia ca niciodata corpul nu se va obisnui cu durerea, cu o lumina nepotrivita, caldura in exces sau cu frigul.

Atunci cand acesti factori apar, ramanem in subconstient iritati de disconfort si depunem un efort considerabil pentru a ne distrage atentia de la el.

Resentimentele adunate de-a lungul timpului

Fie ca e vorba despre colegul care a primit promovarea in locul tau, sau seful care a fost laudat pentru un proiect la care tu ai depus cel mai mare efort, fiecare dintre noi intampina momente in care simtim ca este nedrept ceea ce ni se intampla.

Specialistii in resurse umane sunt de parere ca atunci cand ne plangem in legatura cu nedreptatile intalnite, irosim o cantitate imensa de energie.

Solutia ar putea fi informarea superiorilor atunci cand avem suficiente argumente, sau in unele cazuri, ignorarea totala a intamplarilor, pentru stabilitatea noastra emotionala.

Dezordinea epuizeaza energii

Mizeria de pe birou nu lasa doar o impresie neplacuta clientilor si colegilor, ci afecteaza si ritmul in care muncim.

Cu cat mai mult timp petreci cautand un anume obiect sau fisier in computer, cu atat mai multa energie irosesti in zadar.

Tehnologia, un factor perturbator

Utilizata inteligent, tehnologia ne poate imbunatati nivelul de productivitate, insa o multitudine de gadgeturi care iti distrag atentia pot chiar sa creasca nivelul de stres la care suntem supusi zilnic.

In loc sa ai toate aceste dispozitive pornite si la indemana, specialistii te sfatuiesc sa le inchizi si sa le accesezi doar in anumite momente de pauza de la activitatea zilnica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#energie, #epuizare, #munca, #obiceiuri , #Resurse umane