Muncitorii romani detasati in Franta vor munci in aceleasi conditii ca si cei francezi

Miercuri, 03 Ianuarie 2007, ora 08:36
3645 citiri

Lucratorii romani care vor fi detasati in Franta, dupa 1 ianuarie 2007 pentru a realiza prestari de servicii printr-un contract comercial vor beneficia de aceleasi drepturi ca si muncitorii francezi, informeaza, miercuri, Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS).

Potrivit legislatiei franceze, antreprenorii pot detasa lucratori in Franta pentru a realiza prestari de servicii in cadrul unui contract comercial incheiat cu un client (de exemplu executarea de lucrari de constructii a unei cladiri industriale sau a unui vapor, munci de pomicultura sau prezentarea unui spectacol de catre o trupa de artisti) ori pentru a-i pune la dispozitia unei intreprinderi ce functioneaza in Franta si care apartine grupului antreprenorului respectiv (de exemplu detasarea cadrelor pentru o misiune de resurse umane sau de expertiza financiara).

Firmele din Romania pot detasa muncitori in Franta daca au o activitate efectiva in tara, daca detasarea ramane temporara si limitata duratei prestatiilor, iar salariatii societatii din Romania pastreaza, pe durata detasarii, o legatura de subordine juridica cu firma romaneasca.

Pentru a detasa lucratori in Franta, firmele romanesti interesate trebuie sa depuna, la Administratia Franceza, acte, in limba franceza, prin care sa declare detasarea. Documentele trebuie sa contina numele, forma juridica si referintele inmatricularii intreprinderii din Romania, identitatea reprezentantului legal al firmei romanesti si cea a reprezentantului din Franta, precum si adresa locului unde da lucratorii vor presta munca, durata stagiului, numele, nationalitatile si data angajarii salariatilor.

Comunicatul DMS mai informeaza ca, pe durata detasarii, salariatilor li se aplica legislatia franceza a muncii. Astfel, salariul minim pe care lucratorii trebuie sa-l castige va fi de 8,03 euro pe ora, iar numarul maxim de ore de munca pe saptamana va fi de 35, cu o zi libera, de regula duminica. In functie de specificul activitatilor prestate, se pot aplica si reguli paticulare privind durata programului de lucru si durata pauzelor. De asemenea, se vor aplica normele franceze in vigoare in ceea ce priveste igiena, sanatatea si securitatea lucratorilor, precum si dispozitiile in materie de medicina muncii. Lucratorii detasati au dreptul si la concediu platit, in conformitate cu legislatia franceza. In general, concediile platite se calculeaza la doua zile si jumatate pe luna de lucru.

Salariatii unei societati din Romania detasati in Franta trebuie sa obtina de la Prefectura o carte de sedere "Comunitatea Europeana" cu mentiunea "Salariat al unui prestator de servicii". In cazul unor conflicte cu angajatorul francez, plangerile se depun la "Conseil des Prud'hommes", institutia care rezolva litigiile de munca in Franta.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)