Multinationalele prefera romanii ca sefi peste filialele din Balcani

Luni, 26 Septembrie 2005, ora 10:03
1260 citiri

Companiile multinationale incep sa aleaga din ce in ce mai des romani atunci cind se pune problema ocuparii unor pozitii in conducerea filialelor din sud-estul Europei. Acestia, in doi-trei ani, vor putea ocupa pozitii de top in tarile balcanice.Cresterea productivitatii muncii si evolutia mentalitatilor in directie occidentala fac si ca potentialul profesional al romanilor sa fie foarte mare. Conform specialistilor in resurse umane, in citiva ani angajatii romani vor putea ocupa din ce in ce mai multe pozitii de top management in companii din tarile balcanice.

Ce cauta investitorii

A"In general, investitorii straini care doresc sa intre intr-o anumita tara balcanica cauta doua lucruri: o structura financiar-bancara solida pentru a avea toate premisele derularii unei afaceri si prezenta pe piata a companiilor de recrutare de top. Pentru a fi siguri ca vor gasi in tara respectiva oamenii potrivitiA", spune Harris Pezoulas, presedintele Stanton Chase Grecia.

Bancile incep sa nu mai aiba nevoie de straini

Sectorul bancilor este unul dintre sectoarele economiei in care romanii incep sa ocupe pozitii importante de decizie, inlocuind expatii. Pina acum acest lucru nu s-a intimplat, nu pentru ca romanilor le-ar fi lipsit studiile de buna calitate, ci experienta de minimum zece ani in domeniu, necesara pentru astfel de functii. Romanii intorsi din strainatate, cu experienta in domeniu, diminueaza nevoia de expati in acest sector. Acest fenomen nu este caracteristic numai serviciilor financiare, spune Panos Manolopoulos, ci tuturor domeniilor. Un sector in care gasirea de angajati romani pregatiti pentru pozitii cu mare putere de decizie reprezinta inca o provocare este sectorul IT&C. Exodul specialistilor in domeniu este de vina pentru aceasta stare de lucruri. Prin urmare, in Romania incep sa apara cartiere generale de lucru care deservesc zona Europei de Sud-Est.

Industria recrutarii evolueaza

Schimbari importante in industria recrutarii s-au produs odata cu dezvoltarea sistemelor de recrutare online. Cu toate acestea, spune Steve Watson, presedintele Stanton Chase International, schimbarile nu s-au produs la toate nivelurile procesului de recrutare. Asta deoarece la nivel va fi intotdeauna nevoie de o intilnire fata in fata cu candidatul, A"pentru ca trebuie sa gasesti omul potrivit pentru compania potrivitaA", a declarat Watson.

Problema recrutarii se pune la nivel global, deoarece se constata o nevoie stringenta de lideri care sa inteleaga pietele locale pe care actioneaza. A

Expatilor le prieste in Romania

Conform statisticilor, un expat sta in medie in tara noastra mai mult decit in orice tara din jur. De asemenea, cei care se intorc in tara lor, revin la ceva vreme in Romania ca angajati ai aceleiasi sau ai altei companii. In plus, exista o mobilitate interna foarte mare, in sensul ca expatii care lucreaza in Romania isi schimba slujbele intre ei. Expatii vin aici pe un contract cu perioada determinata, dar ajung sa-si lungeasca mandatul. Acestia gasesc Romania ca o tara frumoasa, cu o piata mare, in dezvoltare, cu posibilitati inca neexplorate. De asemenea, expatii gasesc conditii de trai foarte bune, mult peste ce ofera tarile din jur si o cultura ce combina elemente balcanice si orientale.

Alexandru Gugoasa

Cotidianul