Jumatate dintre firme au dat oameni afara

Luni, 26 Octombrie 2009, ora 09:39
1488 citiri
Jumatate dintre firme au dat oameni afara

In afara departamentelor de marketing si vanzari, majoritatea celorlalte s-au trezit cu oameni mai putini, anul acesta.

Bugetul de resurse umane a fost miscorat de 43 la suta dintre firmele private si institutiile publice din Romania. Potrivit Mediafax, care citeaza un studiu realizat de HR Club si Daedalus Millward Brown, mai mult de jumatate dintre companiile medii si cele mari au redus numarul angajatilor si aproape una din doua a micsorat bugetul de resurse umane, comparativ cu 2008.

Astfel, 48% dintre respondenti au spus ca numarul de angajati a scazut fata de 2008, 29,3% ca s-a pastrat la acelasi nivel, iar 22,7% au recrutat.

In cazul companiilor mari, 54% au facut restructurari, 20,4% au pastrat numarul salariatilor, iar 25,7% au angajat, in timp ce organizatiile de dimensiuni medii au renuntat la o parte din echipa in 51,5% din cazuri, 25,8% au acelasi personal si 22,7% si-au completat forta de munca.

De asemenea, 15,2% dintre companiile mici au angajat, 28,3% au renuntat la o parte din personal, iar cele mai multe (58,5%) nu au facut restructurari, dar nici recrutari.

76,5% dintre participantii la studiu au spus ca departamentul de vanzari are o mai mare importanta in prezent fata de 2008, 66,9% cel de finante si 51,2% cel de marketing.

Totodata, analiza arata ca 84% dintre companii au programe de recompensare a performantelor.

In 90% dintre companiile cu peste 250 angajati se folosesc aceste metode, in timp ce 63% dintre cele cu mai putin de 50 angajati au un astfel de program.

Studiul citat a fost realizat in mai multe domenii de activitate, cum ar fi media, auto, finante, retail, industria de bunuri de larg consum, constructii, farma, IT si telecomunicatii.

Au fost chestionati 225 de directori generali, precum si directori si middle management din cadrul departamentelor de resurse umane din companii romanesti mari, multinationale, institutii publice, IMM-uri si organizatii nonguvernamentale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#angajati, #concedieri, #firme, #marketing, #salariati, #vanzari , #Resurse umane