Incompatibilitati la angajare. Principalele limitari si interdictii care anuleaza contractul de munca

Luni, 21 Iulie 2014, ora 08:00
8314 citiri
Incompatibilitati la angajare. Principalele limitari si interdictii care anuleaza contractul de munca

Legislatia din Romania cuprinde o serie de prevederi care stabilesc limitari sau interdictii in ceea ce priveste incheierea unui contract de munca, instituite in scopul ocrotirii persoanei sau al apararii unor interese generale. Astfel, exista o serie de limitari cu privire la angajarea oricarei persoane, prevazute in Codul Muncii, dar si interdictii privind exercitarea unor profesii, cuprinse in actele normative de reglementare a profesiilor respective.

Contractul de munca incheiat fara respectarea acestor limitari si interdictii este nul. In cazul in care situatia de incompatibilitate intervine pe parcursul derularii contractului de munca, acesta inceteaza ori se suspenda, in functie de caz.

Termenul utilizat in legislatie pentru a descrie situatia persoanei care nu indeplineste toate conditiile necesare pentru a incheia un contract de munca ori pentru a exercita o anumita profesie este acela de "incompatibilitate".

Incompatibilitatea referitoare la varsta si starea de sanatate

Pentru a incheia un contract de munca, persoana fizica trebuie sa aiba capacitate de exercitiu, fie ea si restransa, reprezentand aptitudinea de a dobandi si exercita drepturi subiective civile si de a-si asuma si executa obligatii civile, prin incheierea de acte juridice.

Legiuitorul a considerat ca varsta minima pentru angajarea unei persoane trebuie sa fie aceea de 16 ani. Prin exceptie, minorul de 15 ani poate incheia un contract de munca, insa numai cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, numai pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale si numai daca nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala. De altfel, Codul Muncii prevede in mod expres ca o persoana poate fi angajata in munca doar in baza unui certificat medical care constata ca persoana in cauza este apta pentru prestarea acelei munci. In cazul in care locul de munca intra in categoria celor grele, vatamatoare sau periculoase, angajarea se poate face doar dupa implinirea varstei de 18 ani.

In functie de specificul unei profesii, aceasta poate fi exercitata de la o varsta mai inaintata decat cea minima de 16 ani, respectiv 15 ani. Statutul de politist poate fi dobandit numai la implinirea varstei de 18 ani. O persoana se poate angaja ca agent de securitate dupa implinirea varstei de 18 ani. Gestionarul se poate angaja in aceasta functie numai dupa implinirea varstei de 21 ani. De asemenea, conducatorul unei societati specializate de paza si protectie trebuie sa aiba varsta minima de 21 ani.

Incompatibilitatea aferenta studiilor

Potrivit legislatiei in vigoare, exista profesii ce pot fi practicate doar de persoanele care au anumite studii. Astfel, persoanele care organizeaza si conduc contabilitatea trebuie sa fie absolvente de studii economice superioare. Gestionarii trebuie sa fi absolvit o scoala generala sau o scoala echivalenta. Consilieri juridici sau magistrati pot fi doar persoanele care au absolvit o facultate de drept. Programul de studii de master didactic, cu durata de 2 ani, este obligatoriu pentru cei care doresc sa urmeze o cariera in invatamantul preuniversitar.

Incompatibilitatea privind lipsa autorizatiei pentru exercitarea profesiei

Capacitatea profesionala pentru exercitarea anumitor profesii trebuie confirmata prin obtinerea unor atestate sau autorizatii emise de institutiile competente.

Agentii de securitate nu isi pot exercita meseria daca nu au obtinut un atestat profesional de la Politie, cu exceptia celor care au fost politisti sau cadre militare ori au avut, pentru o perioada de cel putin 1 an, calitatea de soldat sau gradat voluntar. Stivuitoristii pot fi incadrati in aceasta functie doar daca au fost atestati ISCIR. Responsabilul cu verificarea tehnica a ascensoarelor are, de asemenea, nevoie de un atestat eliberat de ISCIR. Electricienii trebuie sa fie autorizati de ANRE. Profesia de ghid de turism poate fi exercitata doar de persoane fizice detinatoare de atestat de ghid eliberat de Ministerul Turismului.

Incompatibilitatea cu existenta anumitor fapte inscrise in cazierul judiciar

Este evident ca o persoana care executa o pedeapsa privativa de libertate nu poate incheia in acest timp un contract de munca. Insa, legea interzice anumitor persoane sa practice unele profesii, chiar daca nu sunt private de libertate.

De exemplu, nu pot fi incadrate ca gestionari persoanele care au fost condamnate pentru savarsirea infractiunilor intentionate contra patrimoniului, infractiunilor de coruptie si de fals. Coducatorul unei societati de paza si protectie nu poate avea aceasta functie daca a savarsit infractiuni cu intentie. Nu poate exercita profesia de medic persoana care a fost condamnata definitiv pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni contra umanitatii sau vietii in imprejurari legate de exercitarea profesiei de medic. Politistul nu trebuie sa aiba antecedente penale si sa nu se afle in curs de urmarire penala sau de judecata pentru savarsirea de infractiuni cu intentie.

Incompatibilitatea cu anumite tipuri de pensie

Pentru anumite categorii de pensionari, cumulul pensiei cu salariul nu este admis. Astfel, pensionarii pentru invaliditate de gradul I si gradul II nu au capacitatea de a presta o activitate profesionala drept pentru care nu pot incheia un contract individual de munca.

Incompatibilitate privind anumite functii, calitati, activitati

Functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, precum si a celor de instruire din cadrul Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri. Profesia de consilier juridic este incompatibila cu orice alta profesie autorizata si salarizata, calitatea de avocat, functia si activitatea de administrator sau lichidator in cadrul procedurilor de reorganizare si lichidare judiciara, activitatea publicistica salarizata.

Politistii nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice, regiilor autonome sau societatilor comerciale din sectorul publice, cu exceptia functiilor si activitatilor in domeniul didactic, al cercetarilor stiintifice si al creatiei literar-artistice. Exercitarea profesiei de detectiv particular este incompatibila cu activitatea salarizata in cadrul altor profesii, care implica exercitiul autoritatii publice.

Medicii nu pot fi angajati sau colaboratori ai unitatilor de productie ori distributie de produse farmaceutice sau materiale sanitare. Calitatea de agent de asigurare sau agent de reasigurare este incompatibila cu cea de broker de asigurare si/sau de reasigurare.

Nu exista, din nefericire, un act normativ sau un ghid publicat de o institutie publica, in care sa fie cuprinse absolut toate cazurile de incompatibilitate. Verificarea existentei unei situatii de incompatibilitate, inainte de semnarea contractului de munca, revine atat angajatorului cat si candidatului ofertat spre angajare. In cazul in care, incompatibilitatea intervine pe parcursul derularii unui contract de munca, salariatul trebuie sa instiinteze de indata angajatorul asupra acestui fapt. In anumite cazuri, incompatibilitatea este verificata si de institutiile publice abilitate in acest sens.

Articol semnat de Dana Ionescu, Legal Manager Adecco Romania.

Adecco este o companie globala cu filiala si in Romania, ce ofera servicii pliate special pe nevoile clientului. Expertiza Adecco acumuleaza 50 de ani de cunostinte si tehnici moderne de lucru.

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

#incompatibilitati la angajare, #incompatibilitati contract de munca, #consultanta Adecco , #Resurse umane