HR: comportamentele care ii sperie pe angajatori

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 17:16
3933 citiri
HR: comportamentele care ii sperie pe angajatori

Orice intervievator a intalnit macar o data in cariera lui un candidat care l-a determinat sa aiba indoieli cu privire la seriozitatea cu care acesta a aplicat pentru jobul respectiv. Se pare ca nu exista o limita in ceea ce priveste "creativitatea" candidatilor, de aceea trebuie sa gandesti cu atentie ce faci si ce spui intr-un interviu de angajare, potrivit CareerBuilder citat de HRMorning.com.

Iata cateva dintre cele mai mari greseli pe care expertii in HR le intalnesc destul de des in intalnirile fata in fata cu cei care aplica pentru un job.

Expertii citati de HRMorning.com sustin ca 71% dintre candidati fac greseala de a raspunde la telefon sau de a trimite mesaje scrise in timpul interviului.

69% apar la interviul de angajare cu o tinuta nepotrivita si tot atatia arata o lipsa totala de interes in fata intervievatorului.

Atitudinea aroganta este definitorie pentru 66% din candidati, iar 63% incep sa vorbeasca urat despre fostul angajator, in timpul interviului pentru un nou job.
59% dintre candidati mesteca guma, iar asta ii deranjeaza teribil pe angajatori, potrivit HRMorning.com.

In ceea ce priveste conversatia propriu-zisa, expertii considera ca 35% din cei care se prezinta la un interviu de angajare nu formuleaza raspunsuri concrete si 32% nu adreseaza intrebari potrivite.

Acestea sunt doar cateva din cele mai neindemanatice lucruri pe care intervievatii le pot face.

In continuare, CareerBuilder prezinta o lista cu cele mai bizare comportamente intalnite de profesionistii in Resurse Umane la un interviu de angajare.

De-a lungul anilor, intervievatorii au intalnit candidati care la intalnirea fata in fata au insiruit o lista detaliata a actiunilor enervante pe care fostul angajator le facea.

"In cadrul unui interviu, l-am intrebat pe un candidat ce crede ca va spune seful lui direct in momentul in care il va anunta ca doreste sa plece din companie.

Candidatul s-a enervat si a inceput sa adreseze diferite apelative negative la adresa acestuia si ca nu-i pasa de parerea lui.

Cand i-am raspuns ca este totusi unul dintre managerii companiei in care lucreaza si ca plecarea lui (a candidatului) il va afecta pentru ca va trebui sa-l inlocuiasca, respectivul candidat s-a enervat si mai tare, a inceput sa spuna si mai multe lucruri urate la adresa sefului, s-a ridicat si a plecat" a declarat Mirela Filip, Director Resurse Umane, NCH ADVISORS INC pentru Bloombiz.ro.

Unii il imbratisau pe intervievator la sfarsitul interviului
, altii mancau toate bomboanele din bomboniera de pe biroul intervievatorului, in timp ce incercau sa raspunda la intrebari si unii chiar vorbeau in continuu urat despre partenerul de viata.

Au existat si cazuri in care intervievatul a folosit un pachet intreg de servetele in timpul interviului si le-a insirat pe birou, in fata intervievatorului.

"Un candidat in cadrul unui interviu incepea sa isi frece nasul, urechile si se scarpina de cate ori era rugat sa spuna ceva. Pe masura ce emotiile cresteau, candidatul incepea sa accentueze gesturile, fara sa se mai controleze" a mai spus Mirela Filip.

Diplomele falsificate au fost o surpriza mai putin placuta pentru intervievatori si mai grava decat alte situatii, precum cea in care candidatul a aparut la interviu cu o sapca pe care era inscriptionat un mesaj ironic la adresa postului sau in care a povestit despre modul in care aventura sa amoroasa l-a costat ultimul job.

Expertii in recrutare au intalnit indivizi care s-au prezentat la intalnire dupa ce au consumat alcool, dar si candidati ai caror prieteni au dat buzna in incapere si au intrebat cat mai dureaza.

#angajare, # angajatori, # joburi, # interviu , #Resurse umane