Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Externalizarea Recrutarii

Externalizarea Recrutarii
Cred ca aceasta este o dilema prezenta in mintea multor oameni de afaceri: externalizez sau nu una sau alta dintre nevoile companiei mele.Vorbind, recent cu un om de afaceri din Bucuresti A- un tip cu multe afaceri profitabile, foarte bine cunoscut in domeniul sau A- am avut surprinderea sa aflu ca, dupa ani buni de reusite, acesta a ajuns la concluzia ca unul dintre secretele unei afaceri de succes este capacitatea de a sti ce servicii sa externalizezi. Are o afacere cu care conduce piata din domeniu dar care nu are mai mult de zece angajati.

Si cine sunt eu sa-l contrazic?


In Resurse Umane pot fi externalizate, cel putin la nivel teoretic, toate serviciile. Trebuie, insa, sa se ia in considerare cand o astfel de abordare devine eficienta.


In cazul recrutarii, multi dintre managerii din Romania sunt inca foarte nedumeriti atunci cand le explic cum ca ar fi eficient sa-mi plateasca mie un onorariu de trei ori mai mare decat banii pe care ii cheltuie A"in-houseA" pentru recrutarea unui specialist.


Pare un fel de a ii spune unui om, direct in fata, ca nu intelege un principiu simplu al afacerilor atunci cand nu intelege de ce daca el cheltuieste de trei ori mai putini bani decat mi-ar plati mie asta se cheama eficienta.


Este simplu: in cazul nostru economia de bani inseamna, proportional, risipa de timp si de resurse. Daca managerul (dar si fiecare membru al echipei acestuia) are calculat fiecare minut al zilei de lucru in termeni de eficienta asta inseamna ca o rupere a programului inseamna o rupere a eficientei. Daca aceasta echipa nu produce bani in timpul pentru care este platita (asa cum ar trebui) asta inseamna ca risipa de timp se traduce in risipa de bani.


Un astfel de manager are de ales intre doua situatii: fie pierde bani si resurse (atunci cand are o echipa bine sudata care produce eficient), fie reconsidera organizarea acestei echipe: nu se face ca un bun Director de Vanzari sa aiba timp sa recruteze singur echipa de vanzari.


Toate acestea daca am putea accepta ca orice alt specialist are capacitatea de a duce un proces de recrutare si selectie la nivelul calitativ pe care il realizeaza un recrutor profesionist.


Daca nu aveti proiectat un departament specializat atunci externalizati recrutarea.


Dar daca exista un astfel de departament mai poate intra in discutie colaborarea cu o companie specializata?


De cele mai multe ori nu. Pentru recrutarile simple, cotidiene, se presupune ca exista oameni care trebuie sa asigure eficienta acestei operatii. Pentru recrutarile complexe orice recrutor va poate oferi argumente pentru care trebuie sa-l alegeti: surse de cautare mult mai extinse, medii de promovare a postului mult mai largi, unelte de selectie mult mai rafinate, s.a.m.d.


O situatie in care externalizarea recrutarii poate fi neproductiva este situatia in care piata de raportare este restransa si specializata si, ca atare, angajatorul este mult mai cunoscut de candidati decat ar putea fi vreodata recrutorul.


Daca o mare companie din domeniul imobiliar, spre exemplu, cauta oameni specializati in domeniu cel mai probabil acestia fie vor afla rapid, fie exista deja in baza de date a acesteia. Nici un recrutor nu va putea sa identifice si sa atraga talentele din domeniu mai eficient decat companiile reprezentative ale domeniului, chiar daca nu admite acest lucru.


Aceaste situatie nu il face inutil: un bun recrutor poate asigura elementul profesionalism intr-o astfel de recrutare chiar daca nu el a identificat candidatii. Un bun recrutor poate acoperi identitatea companiei angajatoare, el abordeaza cu cele mai bune rezultate cei mai multi specialisti, implica instrumente specializate in procesul de selectie, poate obtine referinte din mai multe directii, poate asista angajatorul in procesul de negociere a conditiilor de angajare. In general vorbind, poate asista selectia.


Nu spun ca toate activitatile care tin de Resurse Umane ar trebui externalizate, intotdeauna. Spun, doar, ca un bun om de afaceri trebuie sa fie foarte atent daca, ce si cum externalizeaza.Rudolf FEDOROVICI - HR Specialist

Advice Human Resources

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1500 ori