Europa: oamenii de stiinta imbatranesc

Marti, 03 Iunie 2008, ora 08:02
1621 citiri
Europa: oamenii de stiinta imbatranesc

Oamenii de stiinta si tehnicienii europeni imbatranesc, punand la indoiala ambitiile Uniunii Europene de a fi in fruntea inovatiei tehnologice si industriale pana in 2010.

Conform Eurostat, in Europa, evolutia sugereaza scaderea numarului de oameni de stiinta cu putere de munca in urmatorii ani - impreuna cu posibila diminuare a abilitatilor de competitivitate ale acestora, avand in vedere faptul ca muncitorii in varsta tind sa fie mai putini mobili si mai putin flexibili decat cei tineri.


Fata in fata cu cresterea numarului de muncitori calificati trecuti de prima tinerete, statele membre ale UE ar trebui sa acorde mai multa atentie resurselor umane in domeniul stiintei si tehnologiei (HRST), pentru a asigura o evolutie favorabila a fortei de munca, avertizeaza oficialii Comisiei Europene dupa publicarea cifrelor.

Studiul intreprins de Eurostat atesta ca procentul muncitorilor calificati din tehnologie si stiinta, in 2006, cu varste cuprinse intre 45 si 64 de ani a fost intre 30 si 50%, in cele 27 de tari membre ale UE. Dintre cele 85 de milioane de oameni de stiinta, cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani, aproximativ 40% aveau varste cuprinse intre 45 si 64 de ani. Finlanda, Germania, Suedia si Bulgaria au fost in topul tarilor cu cei mai in varsta oameni de stiinta, 46% dintre acestia avand peste 45 de ani.

"Este cunoscut faptul ca numarul crescut de muncitori calificati varstnici, in aceste tari, provine din generatia postbelica", spune Eurostat. La polul opus, Spania si Irlanda au avut cel mai mic procent al oamenilor de stiinta in varsta, 30%, si un numar relativ crescut al oamenilor de stiinta tineri (25-34 de ani).

Studiul a relevat faptul ca "angajatii HRST cu varste cuprinse intre 45 si 64 de ani erau mai putin mobili decat cei tineri". La nivel european, rata mobilitatii tuturor angajatilor din acest domeniu, concretizata in schimbarea jobului, a fost de 6.2%, dintre care 2.9% a reprezentat procentul mobilitatii celor de varsta a treia.

Nu aceeasi situatie s-a inregistrat in Danemarca si in Marea Britanie, unde oamenii de stiinta in varsta au fost relativ mobili, "posibil din cauza politicilor flexibile de munca care incurajeaza mobilitatea". Cercetatorii spun ca mobilitatea a fost un obiectiv important al strategiei europene de dezvoltare (Lisabona), deoarece "mobilitatea angajatilor din tehnologie si din stiinta contribuie la plasarea inteligenta a fortei de munca intre industrii, academii si organizatii de cercetare. Aceasta plasare poate conduce la cresterea capacitatii de inovatie."