Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Eurocopter Romania cauta cu disperare tehnicieni competenti

Eurocopter Romania cauta cu disperare tehnicieni competenti

Declinul invatamantului tehnic in Romania ii ingrijoreaza pe investitorii straini, cum este grupul Eurocopter, care a exprimat riscul de a nu mai gasi personal calificat la un forum de afaceri franco-roman vineri la Brasov.Consortiu european, reunind germani, spanioli si francezi, Eurocopter a semnat in 2002 un acord de tip "joint-venture" cu societatea de stat romana IAR, la Ghimbav, in apropiere de Brasov, pentru mentinerea si renovarea aparatelor de tip Puma, Alouette, Ecureuil sau Dauphin.

"Avem 92 de angajati, mai ales muncitori si tehnicieni mecanici veniti de la IAR, pe care i-am trimis la calificare in Franta si in Germania, dar riscam sa nu mai gasim profesionisti tineri romani cu un nivel suficient", a declarat Jean-Louis Mascle, director general al Eurocopter Romania, la acest forum.

Mascle, aprobat de ceilalti investitori francezi din tara, a tinut sa sublinieze "calitatea profesionala" a angajatilor romani, mai ales a celor din Transilvania si din Brasov, regiune "istoric germana" a tarii, regretand in acelasi timp ca ei se expatriaza rapid pentru salarii mai bune in Europa de Vest sau in Statele Unite, alaturandu-se celor doua milioane de romani care lucreaza deja acolo.

Daca tinerii informaticieni, finantisti si administratori romani sunt foarte apreciati in strainatate, dupa cum a afirmat la forum seful Alcatel in Romania, Dan Bedros, de asemenea presedinte al Camerei de comert si industrie franco-romana (CCIFR), calificarea in meserii mai manuale, in mecanica, in prelucrarea lemnului sau in constructii, este neglijata de sistemul de invatamant roman, in timp ce alte sectoare, ca textilele si pielaria, subzista in tara datorita investitorilor italieni si ajutorului Uniunii Europene, la care tara va adera la 1 ianuarie 2007.

Fericita coincidenta, ambasadorul Frantei in Romania, Herve Bolot, a anuntat la forum ca este in curs de negociere un acord de cooperare intre cele doua tari referitor la invatamantul tehnic si formarea profesionala, domenii in care deficientele ar putea deveni o piedica pentru stabilirea firmelor industriale straine, de care Bucurestiul are mare nevoie pentru a mentine o crestere sustinuta, de peste 6% in 2006.

Astfel, Eurocopter, care a demarat modest in 2002, si-a dublat in fiecare an cifra de afaceri, urmand astfel sa creasca de la 9,2 milioane de euro in 2006 la 20 de milioane prevazute pentru 2007, recrutand progresiv tehnicieni veniti de la partenerul sau roman IAR.

Acestor angajati calificati, cu formarea actualizata, in varsta de 40 de ani sau chiar peste in majoritatea lor, li s-a dublat salariul fata de intreprinderea de stat romaneasca, adica la aproximativ 400 de euro, dar slabiciunea noii generatii, a "pepinierei" tinerilor specialisti in industrie aeronautica, ii ingrijoreaza pe responsabilii din acest sector.

Potrivit directorului Eurocopter Romania, "calitatea personalului tehnic a permis rezultate pozitive pentru al treilea an consecutiv, datorita unei organizari a muncii care trebuia sa rupa cu sistemul comunist".

Raman de gasit asadar noi resurse umane pentru a continua.

Traducerea: Ana Harth

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1871 ori