Erori ale limbajului corporal pe care nu stii ca le faci, la angajare

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 18:41
5385 citiri
Erori ale limbajului corporal pe care nu stii ca le faci, la angajare

In orice context, fie el de natura personala sau profesionala, limbajul corpului tau spune foarte multe lucruri inainte ca tu sa apuci sa spui macar cateva cuvinte. Oricare ar fi starile prin care treci, asigura-te ca eforturile pe care le depui, mai ales pentru un interviu de angajare, nu sunt sabotate de un limbaj corporal neadecvat, te sfatuiesc specialistii in Resurse Umane citati de Monster.com. 

Marian Rujoiu, Manager Extreme Training considera ca limbajul nonverbal si cel paraverbal iti pot sabota prezenta la un interviu.

Potrivit acestuia, exista trei tipuri de limbaj al trupului: limbajul verbal, limbajul nonverbal, concretizat prin mimica, gestica, miscarile ochilor si limbajul paraverbal, modul in care vorbim, marcat prin ritm, viteza, claritate, ton, fermitate si limbajul.

In acest sens, Rujoiu sustine ca incongruenta dintre limbajul nonverbal si cel paraverbal, alaturi de lipsa de gesticulatie sau o gesticulatie prea ampla si pozitia candidatului pe scaun sunt pricipalele greseli intalnite la candidatii pentru un job.

Monster.com prezinta cateva gesturi de care multi nici nu suntem constienti, dar care pe interlocutor sigur il vor deranja, in mod special la un .

Gestica haotica

Unii dintre noi se exprima in mod natural si cu mainile, iar daca in unele cazuri acestea exprima entuziasmul, tot ele pot sa te “saboteze”.

Amploarea gesturilor facute cu mainile nu ar trebui sa depaseasca acel cadru imaginar al corpului, pentru ca daca depasesti latimea umerilor vei lasa impresia de lipsa de autocontrol.

In functie de dimensiunea audientei trebuie sa iti calculezi si amploarea gesturilor, spun specialistii.

Potrivit acestora, daca stai in fata unei mase mari de oameni iti permiti sa faci gesturi largi, insa la o intalnire individuala, trebuie sa fii cat mai cumpatat in gestica.

Atingerea fetei

Evita sa iti atingi fata cu mainile cand esti in fata intervievatorului, pentru ca gestul este interpretat in general drept gest care tradeaza o minciuna.

De asemenea, evita sa privesti buzele persoanei care iti vorbeste pentru ca gestul poate fi interpretat ca fiind de natura sexuala.

Pozitie prea dreapta

Specialistii in Resurse Umane te sfatuiesc sa stai putin mai relaxat, daca nu dorest sa lasi senzatia ca esti opersoana rigida.

Exerseaza pozitia inainte si vizualizeaza situatia in care te vei afla, pentru a sti cum trebuie sa stai in acele momente, in fata intervievatorului.

Rujoiu este de parere ca “avand in vedere ca doar 7% din comunicare este verbala, ceea ce tu vei transmite prin intermediul limbajului nonverbal si paraverbal, va contribui in mare masura la decizia finala.”

“Practic miza nu e una informationala , ci este una relationala. A-ti gestiona bine limbajul trupului iti maximizeaza in mod categoric sansele pentru ca te va diferentia de ceilalti. Un recrutor bun nu e atent atat de mult la ceea ce spune potentialul angajat, cat la reactiile pe care le are acestea, la structura lui emotionala, la felul cum se face placut in general” a adaugat acesta pentru Bloombiz.ro.

Impreunarea mainilor

Chiar daca tie ti se pare o forma de politete, angajatorul o poate interpreta drept una de implorare sau drept o atitudine pasiva.

Mainile ar trebui sa fie relaxate, pe masa sau in poala, spun expertii.

Este dezirabil ca cealalta persoana sa iti vada mainile pentru ca este asociata cu ideea in care pui toate cartile de joc pe masa.

Sprijinirea pe spatarul scaunului

Cand te apleci in fata iti arati interesul, iar cand te lasi pe spate exprimi o atitudine lipsita de interes.

Poti folosi aceasta informatie pentru a “citi” si nivelul de interes al intervievatorului pentru tine, iar daca vezi ca persoana respectiva are tendinta de a se sprijini de spatar, atunci ei nevoie sa repeti si sa clarifici cele spuse de tine pana acum.

Marian Rujoiu a declarat pentru Bloombiz.ro ca pozitia pe scaun este una din greselile des intalnite.

“Spre exemplu, la un moment dat in cadrul discutiei recrutorul se lasa putin pe spate pe scaun, poate ca este obosit, poate ca are nevoie de oxigen (...). Cei neinitiati fac greseala sa se aplece catre el.

Ce ar trebui sa facem? Sa luam o pozitie similara cu a lui. Daca el s-a lasat pe scaun, poate el are nevoie de aer. Trebuie sa ii oferi acest spatiu de care are nevoie, sa te asezi ca si el”, sustine acesta.

#erori, # limbaj, # corporal, # interviu, # angajare , #Resurse umane