HOT TOPICS | ![]() |
Deficitul de talente este o situatie cu care specialistii in recrutare si angajatorii se confrunta din ce in ce mai des. Este greu sa gasim macar o companie, fie ea mica sau mare, care sa nu fi intampinat dificultati in a gasi candidatii potriviti pentru anumite pozitii deschise. Astfel, numarul persoanelor care au abilitatile cautate de angajatori a scazut considerabil in ultimul deceniu, iar recrutarea tinde sa se transforme intr-o cautare activa de candidati.
In cele peste doua decenii de activitate, specialistii in recrutare din cadrul BIA HR au constatat ca dificultatile prin care companiile trec in procesul de selectie nu reprezinta o exagerare mediatica, ci o realitate pe care nu ar trebui sa o neglijam.
Adesea, procesul de recrutare si selectie pentru anumite pozitii este extins pe o perioada indelungata, fie pentru ca nu exista suficienti candidati competenti care sa aplice pentru ele, fie pentru ca cei care sunt identificati in urma procesului de cautare demarat de recrutori nu sunt interesati de postul scos la concurs.
Exista mai multe cauze care au dus la aparitia acestui fenomen, o parte dintre acestea am ales sa le mentionam in randurile care urmeaza.
Invatamantul din Romania, sursa de absolventi insuficient pregatiti
Deficitul de angajati de pe piata fortei de munca reprezinta si o consecinta a modului in care sistemul de educatie formeaza elevii si studentii. Astfel, angajatorii constata ca institutiile de invatamant din Romania scot absolventi nepregatiti pentru piata muncii si ca, chiar si atunci cand candidatii au anumite competente, investitia in traininguri si programe de formare profesionala reprezinta o necesitate.
Astfel, dupa terminarea unui ciclu universitar, absolventii nu reusesc sa se ridice la nivelul nevoilor angajatorilor, iar acest fenomen atrage consecinte precum o rata ridicata a somajului, in special in randul tinerilor.
Lipsa de orientare in cariera a candidatilor tineri
Dincolo de situatia descrisa mai sus, mai exista un fenomen destul de frecvent intalnit si este legat tot de candidatii tineri, carora le este greu sa isi dea seama care este drumul profesional pe care isi doresc sa il urmeze.
Acestia sunt adesea dezorientati si ajung sa faca primii pasi in cariera in functie de tendintele momentului, de influenta exercitata de apropiati sau de posibilitatile pe care le au la indemana, acestea fiind adesea limitate.
Asadar, fara a beneficia de consiliere si fara a avea un fundament bazat pe calitatile lor, multi tineri ajung sa fie "captivi" in domenii care nu li se potrivesc, cu job-uri care nu le plac si sa isi descopere adevarata vocatie mult mai tarziu.
Pretentiile exagerate ale candidatilor
De multe ori, in absenta unei aprecieri corecte si obiective a competentelor, candidatii ajung sa se supraevalueze si sa aiba pretentii care nu corespund nivelului lor de pregatire.
In ultimul deceniu, fiind constienti de faptul ca piata muncii ofera o gama variata de joburi in diverse domenii, cei care sunt contactati pentru interviuri ajung sa pretinda salarii care nu sunt corelate cu abilitatile si competentele lor.
Pe langa salarii mari, candidatii au inceput sa solicite si altfel de beneficii materiale, precum ar fi abonamente in cadrul retelelor de sanatate private, acces la sali de sport sau programe de wellness, fara a lua in calcul faptul ca angajatorul investeste destul de mult in traininguri si programe de formare profesionala, care, pe termen lung, se dovedesc a fi mult mai folositoare ca investitie in cariera.
Evolutia noilor tehnologii si aparitia unor noi domenii de activitate
Fenomenul lipsei de candidati potriviti este amplificat si de evolutia rapida a noilor tehnologii, precum si de diversificarea constanta a domeniilor de activitate pe piata muncii.
Astfel, apar mereu domenii noi, iar companiile angajatoare si recrutorii trebuie sa se orienteze mai degraba catre candidati care prezinta potentialul de a invata rapid si de a se adapta cu usurinta, decat catre cei pregatiti sa preia responsabilitatile unei noi pozitii inca din prima zi de munca, pentru ca acestia din urma, in unele cazuri, sunt foarte greu de gasit.
In contextul pe care l-am descris, specialistilor in recrutare si angajatorilor nu le ramane decat sa isi diversifice metodele prin care cauta candidatii care au competentele profesionale specifice pozitiilor scoase la concurs.
Totodata, de mare interes ar fi si conceperea unei strategii nationale care sa includa programe educationale de pregatire a tinerilor aflati la inceput de drum si constientizarea faptului ca investitia in educatie este vitala pentru viitor.
O corelare directa intre oferta curriculara a institutiilor de invatamant mediu si superior si cerintele angajatorilor este urmatorul pas important care trebuie facut in cel mai scurt timp posibil, pentru a micsora prapastia dintre cerere si oferta de pe piata fortei de munca.
BIA Human Resource Management Services - BIA HR - este una dintre primele companii de resurse umane din Romania, fiind fondata in 1992. Pornind de la servicii de executive search, compania s-a dezvoltat odata cu extinderea mediului de afaceri din tara noastra, iar astazi portofoliul de servicii include activitati precum ecrutarea si selectia de personal, salarizarea si administrarea de personal, consultanta in managementul resurselor umane, asistenta pentru expatriati, leasing de personal (agent de munca temporara) si consilierea in tranzitie de cariera.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
1 EUR = 4,9209 RON
-0,00101 USD = 4,5755 RON
-0,0266