De la somer la antreprenor

Duminica, 08 Februarie 2009, ora 08:03
2436 citiri
De la somer la antreprenor

Piata muncii este in declin de ceva vreme, din cauza crizei economice, iar o multime de oameni isi pierd si vor continua sa-si piarda slujbele, fara a avea, insa, vreo speranta de angajare. Nu este totul pierdut, spun specialistii. O concediere poate insemna o sansa pentru un nou inceput, pe cont propriu.

Daca ai lucrat in productie, trecerea de la "albinuta muncitoare" la antreprenor solitar nu este foarte usoara, insa acest fenomen s-a intalnit de mai multe ori. Poti profita de platile compensatorii (acolo unde acestea exista) care vin in urma unor achizitii si restructurari si le poti folosi pe post de capital initial.

Un domeniu lovit si el destul de tare de criza este cel al jurnalismului. Dorind sa scada cheltuielile, marile ziare au concediat jurnalisti cu vechime si cu salarii mari. Insa pentru ca atentia cititorilor si banii din publicitate se muta din ce in ce mai mult pe internet, ziaristii care au ramas pe dinafara inep sa se reprofileze, trasformadu-si vechile rubrici in bloguri specializate. Multi dintre ei inca nu au inceput sa castige foarte mult din publicitate, insa sunt increzatori ca, pe masura ce numarul de cititori se va mari, vor veni si banii. 

Cei care lucreaza in alte domenii, cum ar fi cel auto, ar putea sa aiba ceva de furca in incercarea de a trece de la statutul de angajat la cel de antreprenor sau de liber-profesionist. Insa pentru unele dintre meseriile din aceste domenii exista sanse: esti contabil? iti poti oferi serviciile pe internet oricui este interesat de un om care pur si simplu sa-si faca treaba. Ai coordonat echipe? Poti face asta in alt domeniu sau iti poti construi propria echipa si poti presta servicii.

Cei care au facut in principal munca de birou pot face acelasi lucru in mediul online, ca liber profesionisti. Au nevoie doar de carti de vizita si de unsite. Investitia este mica, insa secretul este sa stie sa se vanda.
 
Cateva sugestii

Expertii in Resurse Umane iti ofera cateva sfaturi care sa te ajute in trecerea de la pozitia de somer la cea de antreprenor:

1. Ramai in domeniul tau de activitate. Antreprenorii care pornesc afaceri in acelasi domeniu de activitate in care au lucrat si ei au cu 40% mai multe sanse ca acestea sa supravietuiasca, potrivit lui Rob Fairlie, profesor de economie la universitatea din Santa Cruz, California. E firesc sa mearga mai bine daca e ceva la care deja te pricepi.

2. Vinde-te singur.
Poate ca e usor sa-ti faci o afacere pe internet, sa oferi diverse servicii si asa mai departe, insa afacerea ta va cadea repede daca nimeni nu stie ca existi. Networking-ul cu cei din domeniul tau, un site bine proiectat si carti de vizita profesioniste sunt lucruri obligatorii.

3. Fa-ti un program zilnic de lucru si respecta-l. Daca pornesti o afacere in care lucrezi de acasa, este foarte usor sa uiti ca esti la serviciu. Respectarea unui program de la 9 la 5 si crearea unui spatiu de lucru special te pot ajuta sa te concentrezi mai bine. Pntru a nu te simti izolat in casa, poti chiar sa mananci in oras in pauza de pranz.

4. Fa-ti bine calculele. O afacere nu e o planta, care creste cu apa si soare. Chiar si pentru operatiuni mici si aparent nesemnificative vei avea nevoie de planuri, tabele calcule etc. Sa nu mai vorbim de activitatile mai mari, pentru care va fi nevoie de bani seriosi. Fa-ti planuri amanuntit inainte sa incepi afacerea si chiar si mai amanuntite cand incepi sa rulezi bani.

5. Gaseste-ti o nisa.
Ramai in domeniul tau, asa cum am spus la punctul , insa ingusteaza acest domeniu, astfel incat sa gasesti o zone superspecializata pe in care sa activezi. Ce afacere a care nimeni nu s-a mai gandit ai putea sa faci? Ce zone neacoperite exista pe piata?

Bloombiz te asculta! Spune-ne parerea ta! Contribuie la schimbare!

Ai ramas fara slujba si esti deprimat sau te-ai ridicat, te-ai scuturat si ai luat-o de la capat cu o idee noua de afacere? Ce fel de afacere ai pus pe picioare sau ti-ai dori sa construiesti? Ce te impiedica sa o faci daca nu ai facut-o deja si ce te-a ajutat sa o faci daca ai reusit?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#afacere, #antreprenor, #business, #somer, #succes , #Resurse umane