De ce ai nevoie de aliati pe frontul profesional

Joi, 16 Septembrie 2010, ora 12:37
1920 citiri
De ce ai nevoie de aliati pe frontul profesional

Construirea unei aliante profesionale este un proces delicat care poate fi distrus cu o foarte mare usurinta. O astfel de relatie se construieste in timp, necesita efort, dedicare si uneori compromisuri. Cu toate acestea, daca vrei sa iti indeplinesti misiunea profesionala, trebuie sa inveti sa dezvolti aliante in mediul tau de lucru, sustin expertii in HR.

Fie ca misiunea ta este sa schimbi modalitatea in care compania ta abordeaza conceptul de “calitate” sau sa gasesti un sistem de management al performantei mult mai productiv, sunt slabe sanse sa o indeplinesti daca nu ai sustinerea celor din jur.

Un aliat este un asociat care iti ofera asistenta si, de cele mai multe ori, este un prieten foarte bun.

Aliatii tai iti vor sustine viziunile, vor lupta pentru aceleasi cauze ca si tine, te vor ajuta sa rezolvi unele probleme si iti vor oferi sfaturi, oricand ai nevoie de ele.

Ei vor fi langa tine cand simti nevoia sa vorbesti cu cineva si iti pot oferi chiar o perspectiva de ansamblu, pentru a-ti usura deciziile legate de companie.

Iata cateva tehnici pentru a dezvolta aliante la locul de munca ce iti vor fi de folos pentru indeplinirea misiunii tale profesionale.

Fii un bun comunicator

Pentru a dezvolta o legatura cu un aliat trebuie sa fii capabil sa ii comunici acestuia nevoile tale, dar si sa il asculti cu atentie, atunci cand este necesar.

Fii empatic cu partenerul tau si respecta-i punctul de vedere, chiar daca nu coincide cu al tau.

Trateaza-ti partenerii cu respect

Convinge-te singur ca oricare ar fi posturile pe care le ocupa in companie, toti angajatii sunt egali.

Comporta-te ca atare si vei atrage legaturi puternice si de succes.

Fii cat mai profesionist

Nu te implica in barfe sau in discutiile despre colegii tai cand acestia nu sunt de fata.

In acest mod, increderea lor in tine va spori si va favoriza legarea unei aliante profesionale.

Petrece timp alaturi de parteneri

Asigura-te ca esti oricand disponibil sa asculti, sa iti oferi sfaturile si chiar sa petreci pauza de masa impreuna cu ei, cand e nevoie.

Trebuie sa muncesti pentru a dezvolta relatii de durata cu aliatii tai, insa ai grija sa nu favorizezi formarea de grupuri exclusiviste, extreme de neplacute intr-o companie.

Da-ti silinta, in orice proiect

Fii chiar tu persoana dispusa sa depuna eforturi suplimentare pentru a intari relatia de colaborare, dar si rezultatele proiectului.

Fa in asa fel incat partenerii sa fie mandri de munca ta, te sfatuiesc expertii.

Pune prioritatile in ordine

Renunta sa iti impui parerea in deciziile cu o importanta mai mica, sau in deciziile care par mult mai importante pentru partenerul tau.

In acest mod, vei obtine mult mai usor sustinerea partenerilor in deciziile care au o importanta mare pentru tine.

Indeplineste-ti promisiunile

Pentru a-ti pastra credibilitatea in fata aliatilor tai, fa tot ceea ce promiti ca vei face.

Oamenii au nevoie sa depinda de tine si de termenele-limita pe care le stabilesti.

Rezolva cat mai repede orice conflict

Conflictele nerezolvate erodeaza orice organizatie, orice relatie si orice efort de a-ti indeplini misiunea profesionala dar si cea personala.

Specialistii in resurse umane iti recomanda sa manevrezi cu tact toate neintelegerile care pot aparea intr-o zi de munca, pentru a nu irosi tot efortul depus pana acum.

Fii un aliat veritabil

Sustine-ti colegii in efortul lor de a-si indeplini propria misiune si ai incredere in ideile si solutiile pe care le ofera.

Exprima-ti deschis sustinerea fata de alegerile lor, chiar inainte ca restul grupului sa isi exprime parerea.

Demonstreaza ca ai curajul profesional de a-ti prezenta opinia inaintea tuturor, iar partenerul tau iti va fi recunoscator.

Nu trada niciodata un aliat

Daca ai vreo problema cu actiunile vreunui partener, adreseaza-te direct acestuia si nu apela la vreun superior inainte.

Comunicarea directa si sincera constituie baza unei aliante puternice, iar daca iti dezamagesti partenerul, s-ar putea sa fie nevoie de ani buni pentru a reconstrui relatia si increderea existenta pana acum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aliati, # aliante, # profesionale, # misiune , #Resurse umane