Cum treci peste o retrogradare "nedreapta"

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 12:33
2127 citiri
Cum treci peste o retrogradare "nedreapta"

Companiile depun eforturi considerabile de a se mentine pe o linie "de plutire" in aceasta perioada, iar multe din ajustari sunt extreme. Varianta retrogradarilor, care era in urma cu ceva timp folosita doar ca o forma de "pedeapsa" pentru angajatii care nu dadeau randament, este acum aplicata multor angajati, chiar daca aduc rezultate la un nivel superior. Astfel de "miscari interne" reprezinta o capcana pentru cariera ta, daca nu stii cum sa le abordezi, spun specialistii citati de publicatia Forbes. 

Desi reactiile de furie si sentimentul de umilinta urmat de impulsul de a demisiona sunt absolut normale, expertii in Resurse Umane te sfatuiesc sa te controlezi puternic si sa gasesti o modalitate de a coopera cu evenimentele profesionale din viata ta.

Pastreaza-ti calmul

Chiar daca este greu sa primesti o astfel de veste, cea mai profesionista atitudine ar fi sa nu te dezechilibrezi si sa iti pastrezi calmul.

Nu este momentul sa te ambitionezi si sa iti dai demisia, spun expertii, luand in considerare rata de 7, 08% a somajului din Romania.

Analizeaza motivele pentru care ai fost retrogradat

In contextul economic actual, majoritatea retrogradarilor au loc din cauza reducerilor de costuri pentru gasirea unui nou echilibru in companii.

Cu toate acestea, ti-ar fi de folos o analiza profunda a rezultatelor pe care le-ai obtinut in ultima vreme si sa iti dai seama in ce masura lipsa de productivitate ar fi putut contribui la retrogradarea ta din functie.

Cere politicos cateva explicatii

Chiar daca nu esti singurul angajat care a fost retrogradat din functie si care a suferit o taiere a salariului, ii poti cere sefului direct sa iti ofere cateva explicatii care sa clarifice motivele pentru care ai fost vizat.

Stabileste noi obiective impreuna cu seful

Oricat de mare ar fi umilinta profesionala in urma unei retrogradari, specialistii spun ca acesta miscare in cariera iti poate oferi sansa unui nou inceput.

Intreaba-l  pe seful tau care sunt asteptarile sale si prezinta-ti ideile de colaborare pentru viitor.

Initiativele si o atitudine pozitiva sunt foarte apreciate intr-o perioada in care absolut toata lumea se afla sub presiunea crizei economice.

Fa-ti relatii in cadrul companiei

O schimbare de post iti poate oferi ocazia de a crea noi relatii cu grupurile de colegi in care esti relocat, dar si cu noii superiori.

Daca stii cum sa obtii ce e mai bun din aceste relatii, ele iti vor fi de folos pentru o noua promovare, in viitor, sunt de parere specialistii.

Revizuieste-ti atitudinea

Nimanui nu ii plac oamenii care se plang mereu, mai ales in contextul in care toata lumea este afectata de recesiunea economica.

Nu este tocmai usor sa “fabrici” un zambet fals dupa o retrogradare, insa merita sa incerci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#retrogradare, # companii, # angajati, # cariera , #Resurse umane