Cum tratezi dependenta de munca

Marti, 24 August 2010, ora 14:40
2639 citiri
Cum tratezi dependenta de munca

Ghidati de ambitia de a obtine rezultate cat mai bune, pe de o parte, sau de teama de a ramane fara job, pe de alta parte, din ce in ce mai multi angajati devin dependenti de locul de munca. Problema este una serioasa si nu trebuie ignorata de catre companii, sustin expertii in resurse umane. 

Sa fii constiincios in indeplinirea obligatiilor si sa iti doresti cele mai bune rezultate nu este un lucru rau, insa in momentul in care munca devine principala preocupare in viata, problema devine critica.

Studiile arata ca 40% din americani nu isi iau niciodata concediu, principalul motiv fiind teama de a-si pierde postul in perioada cat sunt plecati.

Tehnologia favorizeaza dependenta de munca. Chiar daca nu sunt prezenti fizic la birou, angajatii dependenti de munca au instrumente de comunicare cu mediul de lucru pe care le folosesc continuu, printre care e-mail, instant messaging, fax si telefoane mobile.

Fie ca este vorba despre o perceptie gresita a succesului calculat in termeni financiari, fie ca angajatii sunt nevoiti sa isi ia un al doilea  job pentru a supravietui, o mare parte din salariati depun eforturi sustinute doar pentru a obtine recompensele financiare, potriviti specialistilor in HR.

Dependenta de munca, o problema reala

Oricare ar fi motivele, dependenta de munca poate fi un factor decisiv in dezechilibrul creat in familii si in problemele de sanatate datorate stresului acumulat, iar aceasta dependenta trebuie depistata si “tratata” cat se poate de serios.

Dependenta de munca nu trebuie confundata cu intersul sporit fata de activitatile aferente postului ocupat.

Angajatii care muncesc constiincios stiu care sunt limitele intre serviciu si timpul liber, spre deosebire de cei dependenti de serviciu, care nu cunosc semnificatia timpului liber si nici nu sunt capabili sa duca o viata normala in afara acestuia.

Daca te afli intr-o situatie similara, solutia pentru a scapa de aceasta dependenta este sa inveti sa petreci corect timpul liber.

Pentru a pune solutia in practica este necesar un efort in plus, atat din partea ta cat si din partea celor din jurul tau, insa rezultatele sunt benefice pentru echilibrul fizic si intelectual.

Strategii de reducere a dependentei de munca

Rezerva o anumita perioada de timp liber pentru familia si prietenii tai.

Cand te afli intr-o calatorie de afaceri, da telefoane acasa in mod regulat pentru a pastra legatura.

Invata sa delegi diferite activitati si sa refuzi proiecte, atunci cand ele te suprasolicita.

Profita de zilele libere pe care legea ti le asigura, incepand de la week end-uri prelungite pana la vacante mai lungi.

Stabileste impreuna cu un doctor un program de exercitii fizice in timpul carora sa te deconectezi total de activitatile tale. Convinge un prieten sa te insoteasca, pentru a transforma timpul intr-unul relaxant.

Incearca sa realizezi ca o pauza in care sa te deconectezi sa nu faci nimic este util pentru randamentul tau.

Renunta la ambitia de a indeplini orice sarcina absolut perfect.

Accepta ideea ca orice om are nevoie de un numar decent de ore de somn.

#dependenta, # munca, # angajati, # job , #Resurse umane