Cum sa-ti pierzi prietenii si sa-ti enervezi colegii cu telefonul mobil

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 00:00
2370 citiri
Cum sa-ti pierzi prietenii si sa-ti enervezi colegii cu telefonul mobil
Telefonul la birou

In noua ordine digitala mondiala, foarte putini dintre noi au scapat de tonurile de telefon enervante, de mesele din salile de sedinte pline de smartphone-uri sau de intalniri romantice intrerupte de prietenii de pe Twitter. Vedem relatii nepotrivite cu telefonul mobil peste tot in jurul nostru, relatii care de multe ori duc la pierderea prietenilor si a deteriorarea mediului colegial.

"Explozia tehnologica din anii 2000 a facut ca gadgeturile sa ne insoteasca peste tot", a declarat pentru Forbes.com Anna Post, expert in eticheta si autor al ultimei editii a cartii "Eticheta Annei Post".

"Tehnologia nu este nepoliticoasa sau politicoasa de capulul sau. Modul in care alegem sa o utilizam este".

Intr-un studiu realizat recent de Intel in randul a aproape 20 de manageri de resurse umane s-a aflat ca 79% dintre oameni sunt distrasi inutil de device-urile mobile la locul de munca. In plus, 42% au declarat ca au primit plangeri legate de comportament deranjat in timpul sedintelelor. Zgomotele produse de telefon si utilizarea pe langa subiect a internetului sunt principalele motive ale nemultumirilor.

Aproape toti cei intervievati au cazut de acord ca firmele ar trebui sa stabileasca reguli, iar utilizatori ar trebui sa fie mult mai atenti la obiceiurile "telefonice".

Anna Post subliniaza cateva idei despre comportamentul legat de device-urile mobile care ar putea sa te ajute in pastrarea relatiilor.

Comportamentul neadecvat nr. 1: Intreruperile si leneveala sociala in intalniri

Conform lui Post, este important sa ai grija cat de mult folosesti gadget-urile in orice conext social, insa in intalnirile profesionale acest lucru este critic. "Prietenii poate ca te vor ierta", spune aceasta. "Insa in afaceri, prima impresie conteaza".

Cum rezolvi: Lasa-ti mobilul in birou

Aceasta problema sa poate rezolva usor. Nici macar nu-ti aduce telefonul mobil la intalnirile importante. Daca o faci, este posibil sa uiti sa-l inchizi sau sa fii tentat sa-l utilizezi.

Comportament neadecvat nr. 2: Alerte telefonice zgomotoase si enervante

Sunetele zgomotoase si enervante reprezinta cea mai importanta problema cand vine vorba de eticheta in utilizarea device-urilor mobile. Majoritatea oamenilor sunt fortati sa suporte volumul dat la maxim al alertelor colegilor lor si alarmele care canta, vorbesc sau vibreaza prin mobilier.

Cum repari: Redu volumul

Post ne sfatuieste sa alegem alerte neutre, sa reducem volumul sau chiar sa modificam aceste sunete in functie de mediul in care ne aflam. " Cateodata vibratiile telefonului sunt chiar si mai enervante decat sunetul", spune aceasta.

Comportament neadecvat nr. 3: Utilizarea telefonului in timpul mesei

"Nu ai nevoie de un gadget pentru a manca", spune Post. Oricum, pranzurile cu clientii in care BlackBerry-ul este langa furculita au intrat deja in obisnuinta.

Cum repari: Ia telefonul de pe masa

"Pranzurile de business au ca scop intarirea relatiilor. Nu-ti pune telefonul mobil pe masa", ne sfatuieste Post. "Este nepoliticos. Este indeajuns ca partenerii tai sa-l vada pentru a le distrage atentia".

#reguli birou, #relatii colegi, #sfaturi practice, #mobil birou , #Resurse umane