Cum sa te "vinzi", la targurile de joburi

Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 16:34
4117 citiri
Cum sa te "vinzi", la targurile de joburi

Pentru angajatori, targul de joburi este ocazia perfecta de a realiza interviuri-fulger cu un numar mare de candidati intr-o perioada concentrata de timp. Aici ai 30 de secunde la dispozitie sa le vorbesti recrutorilor despre tine, sa le captezi atentia si interesul de a afla mai multe despre aptitudinile tale. In continuare, exista trei perceptii pe care ei le pot avea in ceea ce te priveste, sustin specialistii. Fie te vor pentru proiectul lor, fie te exclud din start, fie sunt interesati de persoana ta, dar nu sunt siguri pentru ce anume, inca. 

Oricat de potrivit ai fi pentru un job, nu iti face sperante ca vei pleca de la targul de joburi cu promisiunea unui interviu.

Scopul unui astfel de targ este de a informa candidatii despre activitatea diferitelor companii din toate domeniile si de a crea legaturi si cunostinte, sustin expertii in resurse umane.

Iata cateva sfaturi pentru a intra in gratiile recrutorilor prezenti la targurile de joburi.

Prezinta-te cat mai bine pregatit

La majoritatea targurilor exista o lista a companiilor participante, pregatita cu ceva timp inainte.

Gandeste-te care sunt cele care te intereseaza si documenteaza-te atent pentru a afla care sunt posturile pe care le ofera.

Noteaza-ti numele fiecarei companii, cateva informatii de baza si ce intrebari ai pentru reprezentantii ei, astfel in ziua targului nu vei lasa emotiile sa stea in calea oportunitatilor.

Asigura-te ca CV-ul tau este in cea mai buna forma

Printeaza–l pe hartie de calitate si asigura-te ca ai mai multe exemplare la indemana, pentru orice eventualitate.

Daca esti interesat de anumite companii, pregateste-ti scrisorile de intentie adresate special pentru posturile pe care le urmaresti.

Pregateste-ti discursul de prezentare

Exerseaza-ti discursul de repetate ori in oglinda sau in fata cuiva apropiat.

Evidentiaza in prezentare informatiile cu privire la aptitudinile tale, relevante pentru companie, pe care le-ai aflat din documentarile tale anterioare.

Pregateste o versiune mult mai scurta a prezentarii, dar si una mai extinsa, pentru a fi pregatit pentru orice situatie, in fata angajatorului.

Fii pregatit sa fii tu cel care initiaza discutia cu recrutorul, te sfatuiesc specialistii.

Exerseaza strangerea de mana

Invata sa faci un contact vizual corect si sa te prezinti pe un ton increzator, pentru ca prima impresie este cea mai puternica, in cele mai multe cazuri.

Imbraca-te ca pentru un interviu

Chiar daca ai doar un costum potrivit pentru interviuri, acesta este cea mai buna optiune si pentru targul de cariere.

Daca vei fi chemat la interviu, recrutorii nu vor tine minte ca porti acelasi costum ca la targ, insa in mod sigur isi vor aminti daca ai avut o tinuta lipsita de profesionalism.

Fii prezent inca din primele ore ale diminetii

Incearca sa ajungi la targ in primele doua ore pentru ca risti ca mai tarziu unele companii sa fi plecat deja, iar unii recrutori sa fie obositi de atatea interviuri intr-o singura zi.

Pregateste-te atent, in ziua targului

Inainte de a intra in incapere, identifica pozitia fiecarei companii din aria ta de interes.

Alege o companie, arunca o privire peste lista de informatii pregatite de acasa despre aceasta si paseste cu incredere la standul sau.

Acorda-ti timp sa repeti gestul pentru fiecare companie despre care te-ai documentat, te sfatuiesc expertii.

Trimite scrisori de urmarire

Cand stai de vorba cu recrutorul aduna cat mai multe informatii despre companie, dar cel mai important este sa ceri o carte de vizita a persoanei de contact.

Chiar daca ai lasat un CV si o scrisoare de intentie, specialistii sustin ca un e-mail de multumire pentru timpul acordat, caruia sa ii atasezi din nou CV-ul si scrisoarea de intentie, este cea mai buna alegere pe care un candidat o poate face.

#angajatori, #companii, #joburi, #recrutori, #targ , #Resurse umane