Cum sa stapanesti "arta concedierii"

Luni, 13 Septembrie 2010, ora 11:00
2785 citiri
Cum sa stapanesti "arta concedierii"

Unul dintre momentele cele mai grele in viata profesionala a unui lider este cel in care trebuie sa isi informeze angajatii ca renunta la serviciile lor. Sa dai oameni afara din compania ta este o adevarata arta care trebuie stapanita foarte bine, pentru a pastra intacta imaginea companiei si a evita eventuale rasturnari de situatie, sunt de parere expertii in HR citati de Forbes. 

Treci la subiect cat mai repede

Cand chemi un angajat in biroul tau pentru a-l concedia, tine minte ca nu e timp pentru discutii amanuntite.

Transmite-i cat mai direct si clar mesajul ca este data afara de la job.

Daca nu esti direct, risti ca angajatul sa interpreteze gresit mesajul si sa incerce sa te convinga de motivele pentru care merita sa isi pastreze postul.

Nu te folosi de un discurs pregatit

Managerii mai tineri se folosesc deseori de o lista de “motive pentru concediere” asigurata de departamentul de resurse umane.

In acest mod, nivelul de stres psihologic  cauzat de aceste situatii neplacute scade, insa in fata angajatului momentul poate deveni chiar penibil.

Fii empatic, dar nu exagera

Nu are niciun sens sa devii prea siropos in discutia cu angajatul.

O atitudine profesionista implica un anumit grad de empatie dar si distanta fata de angajat, marcata prin cuvinte cat mai putine, sustin specialistii citati de Forbes.

Intelege furia angajatului

Una dintre calitatile pe care un bun lider trebuie sa le detina este capacitatea de a accepta nervii oamenilor cu care lucreaza.

Daca esti in stare sa accepti cu calm si intelegere furia angajatului pe care abia l-ai concediat, ii vei fi de ajutor mai mult decat ai putea sa iti imaginezi, sustin specialistii citati de Forbes.

Asigura-te ca ai sustinere psihica

Sefii care sunt nevoiti sa concedieze un grup mare de angajati au nevoie de timp sa isi revina dupa fiecare intalnire, pentru a se putea concentra asupra urmatorului angajat care trebuie concediat.

O persoana de incredere, un prieten sau chiar un psiholog iti poate fi extrem de util in aceste momente.

El te poate asculta si iti poate oferi toata sustinerea de care ai nevoie, potrivit publicatiei Forbes.

Ofera-ti ajutorul

In situatia in care concedierea este un rezultat al actiunilor de reducere a costurilor companiei si angajatul a avut rezultate foarte bune, ii poti comunica acestuia aprecierea fata de munca sa in diferite moduri specifice.

Te poti oferi sa apelezi la toate cunostintele tale si sa il recomanzi pentru alte posturi, in alte companii, daca tu consideri ca acesta chiar merita efortul.

Ofera un motiv cat mai business pentru concediere

Echipa de management trebuie sa aiba un motiv profesionist pentru concediere, sustin specialistii.

Nu este absolut necesar sa prezinti motivul in momentul concedierii, insa acesta trebuie pregatit in cazul in care angajatul incearca sa dea in judecata compania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajat, #arta, #companie, #concediere, #sef , #Resurse umane