Cum sa propui o contraoferta, intr-o negociere de salariu

Marti, 24 August 2010, ora 12:11
6276 citiri
Cum sa propui o contraoferta, intr-o negociere de salariu

Negocierea presupune un schimb de idei si de posibile solutii, cu scopul de a ajunge la o varianta in care ambii actori ai negocierii au de castigat. Oferta si contraoferta sunt pasii care definesc aceasta actiune, iar pentru a obtine rezultatele dorite chiar si intr-o negociere de salariu, trebuie sa ai o documentatie clara si un plan de actiune bine gandit, sunt de parere specialistii in HR citati de Monster.com. 

In continuare sunt prezentate cateva sfaturi practice pentru angajati, intr-o negociere de salariu.

Fii pregatit

Inainte de inceperea negocierii, acorda putin timp pentru documentare si afla care este salariul standard pentru respectiva pozitie.

Stabileste-ti clar un nivel rezonabil de plata, un pachet de beneficii tipic si diferite bonusuri.

Astfel iti vei da seama care este nivelul la care intelegerea devine satisfacatoare.

Pentru asta trebuie sa fii capabil sa justifici pachetul de beneficii prin domeniul, experienta si recomandari existente in CV-ul tau.

Asigura-te ca acest pachet se adreseaza nevoilor tale reale pentru ca mai tarziu iti va fi dificil sa ceri mai mult,  in cazul in care nu ai luat in calcul toate aspectele, din timp.

Fii hotarat

Majoritatea negociatorilor fac greseala de a prezenta o contraoferta la intamplare, pe care apoi sunt nevoiti sa o retraga pentru ca nu au argumente sa justifice respectiva cerere.

Pentru a evita aceasta situatie, documenteaza-te atent si prezinta clar toate motivele cerintelor tale, ramanand pe pozitie pana cand cealalta parte prezinta un argument suficient de puternic.

Actioneaza inteligent

Incearca sa privesti imaginea de ansamblu, tot timpul.

Scopul tau in negociere este sa ajungi la o intelegere care sa iti urmareasca interesele, nu sa castigi o batalie a orgoliilor.

Daca respectiva contraoferta nu te aduce mai aproape de o intelegere, incearca sa fii maleabil, te sfatuiesc specialistii in HR.

In loc sa iti irosesti energia pentru a castiga o batalie, mai bine o folosesti pentru a genera solutii.

Prezinta o a doua propunere care sa iti indeplineasca nevoile dar care sa fie si realizabila din punctul de vedere al companiei, te sfatuiesc expertii in resurse umane citati de Monster.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#negociere, # salariu, # contraoferta , #Resurse umane