Cum sa gasesti un job in alt oras

Miercuri, 24 August 2011, ora 23:06
3673 citiri
Cum sa gasesti un job in alt oras

Criza de pe piata muncii face ca gasirea unui loc de munca sa fie dificila chiar si pentru candidatii calificati. O provocare si mai mare pentru acestia este cea de a gasi un job in alt oras. O astfel de "indrazneala" are totusi sanse sa dea rezultate, atunci cand miscarile sunt gandite pas cu pas.

Distanta mare fata de sediul companiei este un dezavantaj din foarte multe puncte de vedere, scrie Business Insider.

Daca traiesti intr-un oras la cateva sute de kilometri distanta nu vei avea cum sa participi la interviu in cel mai scurt timp, iar daca managerul este pe punctul de a pleca in concediu, sansele tale de a ajunge la intalnirea de diseara sunt, practic, minime.

In plus, candidatii care locuiesc in alt oras, de cele mai multe ori, nu pot incepe serviciul atat de repede cum ar vrea angajatorul sau cum ar putea sa o faca un candidat care locuieste chiar acolo in oras.

Oricat de sumbru ar parea scenariul, specialistii in HR sunt convinsi ca unii candidati pot reusi, mai ales daca tin cont de cateva sfaturi in acest proces.

Pregateste-te moral pentru ce va urma

"Job-hunting"-ul la distanta este, intr-adevar, mai dificil decat o cautare normala de job. El dureaza mult mai mult si ridica foarte multe probleme.

Specialistii in resurse umane te sfatuiesc sa te pregatesti psihic pentru o perioada de stres si sa nu te lasi descurajat prea usor.

Expune problema de la primul contact

Daca alegi varianta clasica a unei scrisori de intentie, mentioneaza conditia ta inca din primele randuri.

Vorbeste cu angajatorii si explica-le care este motivul pentru care vrei sa te muti din oras si asigura-te ca au inteles si nu au dubii fata de intentiile tale.

Include informatia si in CV, langa adresa actuala, pentru a fi sigur ca persoana care citeste acel CV nu uita care este situatia ta.

Fii pregatit sa suporti cheltuielile deplasarilor

Mentioneaza intentia de a suporta costurile pentru orice tip de deplasare pentru interviu, dar si pentru cazarea in oras, daca angajatorul se hotaraste sa te aleaga.

Acest lucru poate insemna o usurare pentru compania la care vrei sa te angajezi.

Foloseste adresa unei cunostinte din oras, dispuse sa te primeasca o perioada

Multi candidati care cauta un job in alt oras apeleaza la aceasta tehnica pentru a obtine interviul. Daca alegi sa faci si tu acest lucru, asuma-ti responsabilitatea si pregateste o explicatie relevanta pentru alegerea ta.

Acum este momentul sa te folosesti de cunostinte

O cunostinta in cadrul companiei catre care tintesti este extrem de utila in procesul de "job-hunting", mai ales daca esti marcat de un dezavantaj mare, precum cel al distantei fizice.

Va trebui sa fortezi putin lucrurile si sa ii contactezi chiar si pe colegii de scoala cu care nu ai mai pastrat legatura, daca este nevoie. LinkedIn iti poate fi de folos in acest stadiu.

Invata sa fii flexibil

Daca vrei un job in alt oras trebuie sa iti asumi faptul ca ai putea fi nevoit sa renunti la program si la o suma de bani pentru a te deplasa cat mai rapid pentru interviu.

In plus, ar trebui sa incepi deja se te gandesti care este cea mai rapida varianta de a te muta in acel oras, unde vei sta si alte detalii de logistica.

Daca nu faci asta, angajatorul poate sa aleaga alt candidat dispus sa inceapa a doua zi, chiar daca tu esti mai potrivit pentru postul oferit de compania sa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#caut job, # job in alt oras, # loc de munca, # job , #Resurse umane