Cum sa fii un manager mai bun

Miercuri, 04 August 2010, ora 16:07
2983 citiri
Cum sa fii un manager mai bun

Este greu sa fii placut de toata lumea, mai ales atunci cand te afli in pozitia de sef. Cu toate acestea poti gasi un echilibru la locul de munca daca esti capabil sa fii tu insuti, sa apreciezi si sa comunici cu membrii echipei tale, potrivit publicatiei Forbes. 

Cei care au ambitii mai mari si doresc sa devina un sef de succes pot urmari in continuare sfaturile expertilor in HR, citati de Forbes.

Pastreaza legaturi cu toti cei din jurul tau

Pentru a fi un sef apreciat, trebuie sa pastrezi relatii bune atat cu cei aflati la nivelul tau, cat si cu subordonatii.

Angajatii tai sunt o sursa importanta de feedback constructiv si energie emotionala, absolut necesara pentru o atmosfera propice dezvoltarii profesionale.

Fii cat se poate de direct

Inca de la inceput, trebuie sa iti declari intentiile ca si sef, sunt de parere specialistii in resurse umane.

Femeile care ajung in astfel de pozitii sunt deseori interpretate gresit, datorita ideilor preconcepute existente in societate.

Tocmai de aceea o sedinta de inceput este necesara, in care seful sa ceara subordonatilor incredere si sustinere in realizarea tuturor proiectelor.

Nu incerca sa pari altcineva

Daca urmaresti aprecierea celor din jur, evita sa fii foarte competitiv, egoist sau sa lupti cu toate puterile pentru un anumit scop, doar pentru ca asta e imaginea sefului ideal.

Incearca sa fii tu insuti si sa adopti o metoda de lucru potrivita caracterului tau.

Ajuta-i si pe cei aflati pe pozitii inferioare

Daca tu ai reusit sa parcurgi acel drum dificil, de la o pozitie de jos la o pozitie de conducere, ajuta-i si pe ceilalti sa parcurga acest drum.

Simplul fapt ca tu ai muncit extrem de mult si poate fara sustinere nu inseamna ca tot restul echipei trebuie sa depuna acelasi efort.

Ofera feedback de cate ori e nevoie

Pentru a fi apreciat la adevarata ta valoare ca lider, este esential sa oferi feedback clar si precis catre fiecare angajat care are nevoie de el.

Este frustrant pentru un angajat care vrea sa evolueze ca seful lui sa nu fie in stare sa ii explice ce trebuie sa faca pentru a ajunge mai sus pe scara profesionala.

Fii increzator atunci cand este cazul

Nu exagera cu pesimismul cand vine vorba de oamenii din echipa ta.

Supravegheaza cu atentie activitatea fiecaruia si evalueaza cat mai corect rezultatele.

Intr-un final, performantele subordonatilor tai inseamna inca un succes pentru tine, de aceea trebuie sa acorzi increderea si sustinerea pe care o merita fiecare angajat.

Rasplateste rezultatele bune

Chiar daca marirea de salariu este metoda cea mai placuta pentru angajati, aceasta nu este singura modalitate de apreciere a rezultatelor satisfacatoare, mai ales pe timp de criza.

Cateva cuvinte de lauda pot mari gradul de multumire pe care un subaltern il resimte la locul de munca.

Angajatii care se simt apreciati au tendinta de a deveni mai loiali si chiar mai productivi pentru companie, potrivit specialistilor citati de Forbes.

#angajati, #companie, #manager, #sef , #Resurse umane