Cum reperezi un sef toxic, chiar de la interviu

Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 11:45
3438 citiri
Cum reperezi un sef toxic, chiar de la interviu

Pentru a evita situatia in care esti nevoit sa lucrezi zi de zi cu un sef toxic, trebuie sa tii cont de semnalele de alarma pe care comportamentul acestui tip de sefi il ofera chiar din timpul interviului de angajare. Daca analizezi cu atentie ce se intampla in acele momente, ai sanse sa eviti cosmarul. In cel mai rau caz, daca nu ai de ales, vei fi pregatit pentru ce te asteapta in continuare, sustin specialistii in HR citati de Monster.com. 

Comportament lipsit de respect

Nu trece cu vederea peste comportamentul nerespectuos, precum mailurile pentru care nu primesti raspuns sau intreruperile repetate in timpul interviului, pentru care angajatorul nu isi cere scuze.

Aceste momente pot fi indicii clare cu privire la stilul de leadership al viitorului sef, sunt de parere specialistii.

Indicii nonverbale

Daca potentialul sef te analizeaza de sus in jos, in loc sa te priveasca de jos in sus, pe masura ce iti intinde mana pentru salut, acesta iti trimite un mesaj subliminal care marcheaza un complex de superioritate.

Acest gest este echivalentul nonverbal al unui comentariu in care iti minimalizeaza valoarea si te asigura ca aptitudinile tale nu vor fi fructificate in acest mediu.

Limbaj corporal defensiv

Un sef nesigur se va simti amenintat de tine daca esti foarte bun in ceea ce faci si se va folosi de puterea pe care postul sau o ofera pentru a-ti face viata un calvar la munca, sunt de parere expertii.

Fii atent la miscarile constante, la evitarea contactului vizual sau rasfoirea haotica a actelor de pe birou, pe masura ce stati de vorba.

Atitudine neplacuta

Daca intervievatorul demonstreaza o lipsa de interes fata de companie, ar trebui sa iei in considerare acest lucru drept un semnal de alarma, te sfatuiesc expertii.

Fie are o zi proasta, fie chiar nu este un sef bun, de aceea ar trebui sa te documentezi inainte, sa afli care este cifra de afaceri a companiei si alte informatii suplimentare despre respectivul sef.

Agitatie excesiva

Nu ignora comportamentul extrem, te sfatuiesc specialistii in HR.

Arunci cand seful are un tic nervos, sau face gesturi energice repetate, acesta transmite starea de agitatie catre intreaga echipa.

Lipsa de incredere in ceilalti

Un sef toxic afiseaza deschis o lipsa de incredere in oameni, in mod deosebit fata de cei pe care el ii conduce.

Poti adresa intrebari cu privire la problemele companiei si cauzele acestora.

Daca in raspunsurile sale seful blameaza membrii companiei, cu precadere pe cei din echipa sa, este clar ca acesta nu are incredere in oamenii din jurul sau.

Teama, factor de motivare

Intreaba-l pe viitorul tau sef despre echipa alaturi de care vei munci, punand accent pe modul in care lucreaza impreuna, modul in care isi pastreaza concentrarea si ating obiectivele stabilite.

Fii atent daca raspunsul lui indica o lipsa de respect fata de oameni.

Cand managerii nu respecta si nu au incredere in motivarea angajatilor, acestia apeleaza la amenintari, umilinte publice si comentarii cu privire la posibile concedieri pentru a-si motiva echipa.

Cuvintele alese, indicator al personalitatii

In general, cuvintele pe care le alegem cand vorbim au capacitatea de a stabili o dinamica a energiilor intr-o incapere.

Daca seful incepe fiecare propozitie cu un mesaj negativ si il raspandeste in jurul sau, cel mai probabil negativismul domina viata sa personala, acaparand chiar si viata profesionala.

Amabilitatea extrema

Fii foarte atent cand persoana cu care stai de vorba este exagerat de prietenoasa.

Aceasta atitudinea poate fi o masca, de aceea lipsa de naturalete ar trebui sa fie un indicator evident ca ai de-a face cu un sef toxic.

Egocentrism demonstrat involuntar

Daca ideile sale par sa fie mult mai importante decat dorinta de a afla care sunt ideile tale, poti considera acest aspect drept un alt semnal de alarma ca ai in fata o persoana dificila.

Seful toxic iti anuleaza din start raspunsurile sau iti intrerupe ideea pentru a oferi propriul raspuns la intrebarea pe care tocmai a adresat-o, iar specialistii in resurse umane te sfatuiesc sa fii vigilent, atunci cand intervievatorul apeleaza la astfel de actiuni.

#angajare, #interviu, #sef, #toxic , #Resurse umane