Cum lucram cu colegii toxici

Joi, 19 August 2010, ora 12:05
2575 citiri
Cum lucram cu colegii toxici

In fiecare colectiv exista cel putin o persoana care enerveaza colegii si fata de care esti nevoit sa ai un comportament moderat, pentru a nu genera conflicte. Orice interactiune cu aceasta persoana este o lupta continua si de aceea productivitatea grupului este puternic afectata. 

Chiar daca este imposibil sa modifici personalitatea unui coleg, exista cateva modalitati de a lucra eficient cu acesta, in functie de tipologia in care se incadreaza.

Colegul care se plange mereu

Acest tip de persoana isi face cunoscuta nefericirea totala atunci cand primeste sarcini in plus cu ajutorul cuvintelor si ofteaza cu orice ocazie.

Mai mult, acesta cauta simpatia tuturor si incearca sa ii convinga pe restul de modul in care este neindreptatit de catre companie.

Oricat de entuziasmat ai fi de activitatile tale, prezenta lui te demoralizeaza total.

Cand ai de-a face cu o astfel de persoana, concentreaza-te pe sarcinile existente.

Daca se plange in legatura cu un deadline, ofera sugestii pentru care deadline-ul ar trebui respectat sau expune motivele pentru care activitatile trebuie finalizate la timp.

In cazul in care colegul tau continua sa se planga, incearca sa schimbi subiectul sau sa te retragi din conversatie pentru a nu fi integrat in aceeasi tipologie de catre cei din jur.

“Triunghiul Bermudelor”

Biroul colegului care te acapareaza ore intregi pentru a-ti povesti cum si-a petrecut week-end-ul cu socrii este spatiul pe care ti-ai dori de multe ori sa il eviti, insa prin care trebuie sa treci zilnic pentru a-ti indeplini sarcinile.

Pentru a evita “capcana” numita “Triunghiul Bermudelor”  incepe conversatia spunand clar ca ai la dispozitie doar cateva minute.

In momentul in care discutia deviaza, scuza-te politicos promitand o intoarcere in timp util pentru continuarea conversatiei.

Utilizeaza e-mail-ul si messenger-ul cat de des posibil pentru ca acest tip de comunicare este mult mai rece.

Aici discutiile lungi si detaliate sunt mai greu de inceput si mult mai usor de oprit, comparativ cu discutiile interpersonale.

“Geniul Malefic”

In aceasta tipologie intra colegul expert in aspectele tehnice ale jobului, ale carui abilitati de comunicare interumana sunt insa la un nivel minim.

Conversatiile cu aceasta persoana sunt scurte, iar orice intrebare primeste pe langa raspuns, o atitudine vadit deranjata de abordarea ta.

Cea mai buna modalitate de a lucra cu acest om este modificarea stilului tau de comunicare astfel incat sa se potriveasca stilului abordat de el.

In discutiile fata-in-fata fii cat se poate de concis si direct, iar in schimburile de e-mail-uri utilizeaza mai degraba “bullet-uri” in defavoarea paragrafelor lungi si descriptive.

“Geniul Malefic” apreciaza eforturile tale de a-i oferi informatia de care are nevoie, cat mai repede posibil.

Nu interpreta atitudinea sa drept un atac la persoana pentru ca exista oameni care prefera sa se rezume doar la o relatie de business atunci cand sunt la birou.

Colegul care se eschiveaza mereu

Acest tip de persoana are abilitati incredibile de a face mereu mai putina treaba decat cei din jur.

In aceasta tipologie intra angajatii care au iesit in evidenta si acum se bucura pe urma reputatiei, dar si cei care simuleaza extraordinar munca in fata superiorilor.

Chiar daca este frustrant, nu intra in atributiile tale sa scoti in evidenta faptul ca acest coleg munceste mai putin, daca nu doresti sa fii considerat un barfitor in birou.

Daca lipsa sa de productivitate iti afecteaza munca, ridica aceasta problema in fata lui, cat mai elegant.

Daca acest comportament persista, poti aduce in discutie acest aspect in fata managerului tau, concentrandu-te asupra exemplelor concrete.

Pastreaza-ti calmul

De cele mai multe ori, o atitudine placuta si putin efort din partea ta sunt suficiente pentru a colabora eficient cu un coleg enervant.

Atunci cand comunicarea este imposibila in ciuda eforturilor este momentul ca managerul de resurse umane sa fie informat si sa trateze profesionist aceasta problema.

#colegi, # colectiv, # persoana, # tipologie , #Resurse umane