Cum iti dai seama ca urmeaza o serie de concedieri

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 12:54
1818 citiri
Cum iti dai seama ca urmeaza o serie de concedieri

Aproape toate companiile au apelat la concedieri in aceasta perioada, fiind cea mai rapida metoda de reducere a cheltuielilor. Iata cateva semne subtile, semne clare dar si semnale de alarma dupa care poti recunoaste apropierea unui astfel de eveniment, potrivit expertilor in HR. 

Bugetele neimportante sunt reduse

Daca directorii incep sa nu mai zboare la clasa business sau daca se schimba brandul cafelei de la birou cu unul mai ieftin, acesta poate fi un semn subtil ca firma incepe sa aiba probleme.

Proiectele sunt amanate sau chiar anulate

In perioade dificile companiile incearca sa se concentreze pe proiectele care aduc profit acum, nu pe viitor, iar amanarea proiectelor este un alt semn de care ar trebui sa tii cont.

Sfera ta de influenta scade

Daca pana acum erau anumiti oameni care iti cereau parerea atunci cand luau decizii si acum nu mai fac acest lucru, poti considera asta drept un alt semn ca situatia nu e tocmai roz.

Bugetele sunt reduse vizibil

Cand excursiile de afaceri sunt permise doar persoanelor care aduc profituri serioase companiei, cand petrecerile companiei sunt anulate sau cafeaua nu mai este oferita din partea firmei, ai in fata niste semne serioase pentru declinul companiei.

Demisia in bloc a celor de la conducere

O singura demisie poate sa nu aiba nicio semnificatie, dar mai multe demisii in acelasi timp ar putea insemna ca directorii care sunt constienti de ce se intampla isi perd increderea in companie si cauta variante profesionale mai sigure.

Fluxul comunicational sufera schimbari

Daca informatiile, care ajungeau la tine verbal, vin acum in scris sau invers, poti considera acest lucru ca un semn serios ca urmeaza niste schimbari.

O situatie si mai problematica este cea in care esti exclus de la intalnirile unde aveai un rol decisiv.

Aceste schimbari se pot datora unei reorganizari sau pur si simplu intentiilor unui manager de a face lucrurile diferit, insa in momentul in care nu primesti explicatii pentru ce se intampla poti sa-ti dai seama ca urmeaza o perioada grea pentru toata lumea.

Ajustarea considerabila a tuturor bugetelor

Expertii sustin ca atunci cand se renunta la orice tip de calatorie de afaceri, cand esti nevoit sa iti aduci cafeaua de acasa si echipele sunt mutate intr-un birou mult mai mic decat cel de pana acum, este evident ca urmeaza si o serie de concedieri.

Departamentele se unesc pentru a elimina redundantele

Atunci cand echipele sunt comasate, iar proiectele incep sa fie externalizate, iti poti da seama ca firma are serioase probleme financiare.

Furnizorii se plang pentru neplata

Companiile mici sunt cele mai expuse la aceasta problema, atunci cand fluxul de lichiditati este nesigur.

Cei care lucreaza in achizitii sau contabilitate sunt primii care afla despre aceste probleme.

In momentul in care observi aceste semne, s-ar putea sa fie deja prea tarziu pentru a-ti salva jobul.

Inainte de a transforma problemele companiei in criza ta personala, specialistii in resurse umane te sfatuiesc sa comunici pentru a intelege mai bine ce se intampla, sa demonstrezi ca esti productiv si ca aduci un plus de valoare companiei.

Daca vei deveni indispensabil pentru conducere ai mari sanse sa fii printre ultimii aflati pe lista concedierilor care vor urma.

Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#companii, #concedieri, #firma, #probleme, #semne , #Resurse umane