Crezi ca te poti face nevazut cand navighezi pe internet de la birou?

Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 21:21
2551 citiri
Crezi ca te poti face nevazut cand navighezi pe internet de la birou?

Poate ca angajatii isi fac o lista de cumparaturi si verifica de doua ori – insa, cand vine vorba de cadouri pentru cei dragi, multi dintre acestia le cumpara in timpul liber. Aproximativ doua treimi (64%) dintre profesionistii chestionati au spus ca nu fac cumparaturi online in timpul programului de lucru. Cei care recunosc ca se folosesc de timpul petrecut la birou pentru a face cumparaturi online admit ca stau, in medie, mai putin de 3 ore online, pe toata perioada sarbatorilor.

In timp ce sarbatorile pot sa fie extrem de presante din punct de vedere al timpului, sa analizezi site-ul tau preferat de cumparaturi online la birou este aproape mereu impotriva politicilor companiilor. Acum mai mult ca niciodata, organizatiile sunt din ce in ce mai atente la activitatile online ale angajatilor. In realitate, multe firme au instalat programe – sau, in unele cazuri, au angajat oameni – care monitorizeaza email-urile si site-urile frecventate de catre angajati.

Unul dintre motivele de ingrijorare ale companiilor este reprezentat de securitate. Atasamentele emailurilor si vizitele anumitor site-uri pot expune reteaua la virusi, hackeri si altele. In plus, folosirea resurselor companiei in vederea efectuarii de cumparaturi online poate sa scada, in mod semnificativ, performanta calculatoarelor userilor din intreaga organizatie, din cauza numarului crescut de pop-up-uri si reclame animate pe care le folosesc astazi un numar crescut de website-uri.

In plus, in afara de cele mai sus mentionate, achizionarea online de bunuri in timpul serviciului poate deveni jenanta, mai ales atunci cand cumparaturile sunt de natura foarte personala, scrie Yahoo Hotjobs.

Iata cateva sfaturi in caz ca esti tentat sa navighezi pe internet in timpul programului de lucru:

Fii atent. Poti crede ca firma ta nu monitorizeaza activitatea online, si mai ales pe a ta, insa aceasta practica este extrem mai comuna decat ai putea crede. Potrivit ProofPoint Inc., 38% dintre companiile cu 1000 sau mai multi angajati angajeaza personal care sa citeasca si sa analizeze mesajele email trimise. Firma ta are dreptul de a monitoriza orice activitate intreprinsa folosind calculatoarele, software-ul sau sistemele sale, chiar daca nu faci decat sa-ti verifici email-ul personal. Firmele care activeaza in anumite domenii, precum cele financiar si sanitar, au si mai multe sanse de a-si monitoriza angajatii, din cauza informatiilor confidentiale cu care lucreaza.

Cunoaste regulile. Multe dintre firme au politici care definesc utilizarea sistemelor electronice. Asigura-te ca esti familiarizat cu regulile companiei tale. Daca ai intrebari cu privire la aceste reguli, cere lamuriri managerului sau reprezentantului de la resurse umane.

Nu te concentra doar pe email. Dreptul companiei tale de a-ti monitoriza activitatea nu este limitat strict la internet sau la email – se extinde pana la voice mail, mesagerie instanta si chiar postarea pe diferite bloguri.

Fii precaut. Orice activitate elecronica din partea ta creeaza o inregistrare, fie ca este in inboxul unui coleg, in istoricul de navigare pe internet sau pe serverul companiei. Te expui unui risc semnificativ daca faci cumparaturi online, navighezi pe internet in orice alt scop personal sau daca trimiti email-uri personale de la birou, atata timp cat aceste activitati sunt interzise, in mod oficial, de catre manageri. Nici macar actiunile legale nu ies din discutie daca imparti informatii care pot expune compania unor riscuri legale, financiare sau de alta natura. Un studiu intreprins de American Management Association si ePolicy Institute indica faptul ca 26% dintre companii au concediat angajati din cauza utilizarii improprii a internetului.

Poate fi inevitabil sa inchizi ochii la navigarea in scop personal sau la folosirea email-ului in timpul serviciului, mai ales in timpul sarbatorilor, insa incearca sa-ti limitezi activitatea cat mai mult posibil. Daca firma ta permite asa ceva, fa-ti cumparaturile online in timpul pranzului sau dupa program. Sau mai bine asteapta pana ajungi acasa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alertă de securitate: vulnerabilități critice descoperite în televizoarele LG
Alertă de securitate: vulnerabilități critice descoperite în televizoarele LG
Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat patru vulnerabilități majore în sistemele de operare LG WebOS, versiunile 4 până la 7, care echipează televizoarele...
Google a lansat o versiune premium pentru browser-ul Chrome. Cu ce funcții extra vine
Google a lansat o versiune premium pentru browser-ul Chrome. Cu ce funcții extra vine
Google a lansat o nouă versiune premium a browserului său, Chrome Enterprise Premium, destinată clienților business care doresc o securitate îmbunătățită și funcții avansate de navigare....
#angajat, #internet, #job, #manager, #monitorizare, #online , #Resurse umane