Costul orar al fortei de munca a crescut cu 4,41% in primul trimestru

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 10:29
1460 citiri
Costul orar al fortei de munca a crescut cu 4,41% in primul trimestru

Costul orar al fortei de munca a crescut in primul trimestru din acest an cu 4,41% fata de perioada similara din 2011, cele mai mari rate anuale de crestere inregistrandu-se in activitatile de comert si tranzactii imobiliare.

Datele sunt ajustate dupa numarul de zile lucratoare, in serie bruta cresterea fiind de 4,49%, a anuntat vineri Institutul National de Statistica (INS).

Pe principalele activitati economice, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in activitatile de comert (8,72%), tranzactii imobiliare (7,62%) si industria prelucratoare (7,12%). Scaderi au avut loc doar in activitatile de informatii si comunicatii (2,49%), invatamant (1,93%) si hoteluri si restaurante (0,48%).

Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 4,41%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 4,49%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri de 4,40%, respectiv 4,48%.

Fata de trimestrul IV 2011, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de scadere de 3,78%.

Astfel, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a scazut in majoritatea activitatilor economice, cele mai semnificative scaderi inregistrandu-se in activitatile de informatii si comunicatii (11,13%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (9,00%). Cresteri s-au inregistrat doar in activitatile de comert (1,52%) si activitatile de servicii administrative si servicii suport (1,36%).

In trimestrul I din 2012, scaderea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 3,77%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 3,80%. Scaderile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 3,84%, respectiv 3,87%.

#cost forta munca T1, #cost orar forta munca , #Resurse umane