Contactul fizic la birou: Care sunt limitele?

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 21:33
2753 citiri
Contactul fizic la birou: Care sunt limitele?

Cand cei mai multi oameni se gandesc la contactul fizic cu un coleg, primul gand este legat de hartuirea sexuala. Desi multi dintre angajati cunosc regulile cu privire la contactul fizic nepotrivit sau jignitor, la locul de munca, multi oameni nu se gandesc de doua ori la alte forme de contact intre colegi, cum ar fi strangerile de mana sau gestul de a bate pe cineva pe umar.

“Adevarul este ca angajatii au niveluri foarte diferite de toleranta a contactului fizic de orice fel,” spune Amy Epstein Feldman, de la Judge Group Inc., firma de consultanta si personal, si autoare a unei carti in domeniu, pentru CareerBuilder. “De fapt, pentru ca sensibilitatile individuale si nevoia de spatiu personal variaza in limite atat de largi, atingerile neadecvate – de la o bataie pe umar pana la un sarut pe obraz sau un deget apasat pe pieptul cuiva, din suparare – fac subiectul multor plangeri in fata managementului.”

De ce ar trebui sa te intereseze? In afara de faptul ca nu ai dori sa te trezesti cu probleme legale sau avertizari din partea managementului si chiar concedieri,  Feldamn spune ca nimeni nu vrea sa fie catalogat in mod neplacut si, din aceasta cauza, marginalizat ulterior.

Citeste mai departe, pentru a afla ce este si ce nu este potrivit cand vine vorba de contactul fizic la locul de munca.

Inadecvat versus adecvat

Este evident ca unele gesturi la birou sunt fara indoiala ofensive sau cu tenta sexuala, insa multi oameni nu se gandesc si la alte forme de contact fizic care ar putea fi incomode pentru altii. Oamenii fac, de exemplu, gesturi in gluma, cum ar o palma “amuzanta” peste spate, fara sa se gandeasca de doua ori, spune Feldman.

“Exista forme de atingeri care sunt rareori considerate ofensive, dar care pot fi interpretate gresit. Un sef care impinge subordonatii cu degetul, pentru a-si impune punctul de vedere, este considerat un tiran, iar contactul fizic amplifica intotdeauna imaginea. O bataie pe umar sau pe spate sau o strangere de mana cu ambele maini, in timp ce privesti in ochi persoana respectiva, poate da angajatului fiori pe sira spinarii,” spune Feldman.

“Persoana care initiaza contactul nu intentioneaza sa faca ceva jignitor, insa persoana care este atinsa se simte deseori extrem de ofensata. Cand te afli in fata unei plangeri, pare evident ca palma ‘amuzanta’ pe care ai dat-o unui coleg a fost o idee proasta.”

Asadar, cu ce difera “atingerile nepotrivite” de hartuirea sexuala? Feldman spune ca hartuirea sexuala este un comportament sexual deloc bine-venit la locul de munca si are doua forme: quid pro quo si mediul de lucru ostil.

In forma quid pro quo, un supervizor iti bazeaza indatoririle profesionale pe consimtamantul tau cu privire la acte sexuale, in timp ce intr-un mediu de lucru ostil atmosfera abunda in glume, gesturi, fotografii sau atingeri ofensive. Devine un mediu de lucru ostil si abuziv, chiar daca acest comportament nu este directionat spre persoana care este jignita.

“In timp ce atingeri neadecvate pot fi o componenta a oricarui tip de hartuire sexuala, nu trebuie sa fii atins in mod nepotrivit ca sa fii hartuit sexual si nici nu ai fost neaparat victima unei hartuiri sexuale doar pentru ca ai fost atins in mod neadecvat,” spune Feldman.

Ce ar trebui sa fac?

Daca ai de-a face cu un coleg al carui contact fizic cu tine este deranjant, Feldman sugereaza sa fii direct, fara sa devii defensiv. Incearca o gluma sau o afirmatie care sa nu denote confruntare (“Nu imi plac imbratisarile, pentru ca nu ma fac sa ma simt confortabil”). Daca cel implicat tot nu intelege, Feldman sugereaza sa atragi atentia resurselor umane sau managementului.

Iata 5 limite pe care Feldman spune sa le retii data viitoare cand vrei sa bati palma sau sa imbratisezi un coleg:

1.    Mainile la distanta

“Pare prea evident pentru a mai fi mentionat, insa este o lectie pe care unii inca trebuie sa o invete: Regula numarul 1 este sa-ti tii mainile departe de partile tale private sau ale oricui altcuiva, la birou. Chiar daca ai vrea sa o faci in gluma; chiar daca ar fi o atingere ca ‘de la barbat la barbat’. Ai fi surprins sa afli cat de multi oameni cred ca este extrem de distractiv sa apuci/tragi/atingi pe cineva. Niciodata, dar niciodata, sa nu faci asa ceva.”

2.    Cunoaste-ti publicul 

“Orice atingere – chiar si o bataie pe umar – inainte sa cunosti pe cineva este prea personala pentru niste straini. Asa ca asigura-te ca iti cunosti deja colegul inainte sa apelezi la orice forma de contact fizic.”

3.    Gandeste-te la igiena

“Nu da mana niciodata cu cineva, cand esti in baie, inainte sa te fi spalat pe maini. Nu da mana cu cineva dupa ce ai stranutat sau tusit in palma. Nu va sti nimeni cum sa reactioneze. Si retine ca in toata aceasta panica generata de gripa porcina, un zambet calduros si un salut amabil (‘Ma bucur mult sa te vad!’) fara atingeri ar putea sa-ti foloseasca mai mult pe termen lung.”

4.    Retine ca nu orice atingere ofensiva este sexuala – uneori este pur si simplu ostila

“Batausii nu exista doar pe terenul de joaca. Sa impingi pe cineva cu degetul in piept cand esti nervos, sa apuci pe cineva de mana sau sa apelezi la orice alta atingere cand esti nervos poate duce la concediere daca actiunea ta este vazuta ca fiind fizic amenintatoare.”

5.    Fii intelegator cu sensibilitatile celorlalti cu privire la atingeri

“Se apleaca spre tine cand incerci sa-i saruti pe obraz sau fac o grimasa si fac un pas inapoi? Initiaza si ei batai pe umar sau este doar din partea ta? Nu ai nevoie sa te evite lumea pe holuri pentru ca se tem de reactiile tale fizice.”

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajat, #birou, #cariera, #companie, #contact, #fizic, #job , #Resurse umane