Concedierea colectiva a angajatilor de la Bechtel nu respecta prevederile legale

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 10:22
2123 citiri
Concedierea colectiva a angajatilor de la Bechtel nu respecta prevederile legale

Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj ia in calcul actionarea in instanta a companiei americane Bechtel, constructorul Autostrazii Transilvania, sustinand ca procedura de concediere colectiva a tuturor angajatilor nu respecta prevederile legale. 

Directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, a acuzat, joi, Bechtel de "santaj" la adresa institutiilor statului roman si "de abuz", precizeaza Mediafax.


"Astfel de masuri impotriva oamenilor sunt masuri de santaj la adresa statului si institutiilor statului, lucruri pe care nu o sa le agream. Vom sprijini sindicatul in actionarea in instanta a Bechtel pentru ca deja abuzurile companiei sunt prea multe. Luam in calcul actionarea in instanta a Bechtel de catre AJOFM Cluj, notificarea de disponibilizarea colectiva fiind nula de drept pentru ca nu s-a respectat procedura legala", a precizat Don.


Potrivit acestuia, AJOFM Cluj a primit o notificare din partea Bechtel cu privire la intentia de disponibilizare colectiva a aproape doua mii de angajati care trebuia transmisa dupa negocieri cu sindicatul.


"Procedura nu este respectata, nu a fost convocat sindicatul inainte de transmiterea intentiei de concediere colectiva. Noi trebuia sa fim notificati dupa ce se finalizeaza negocierea cu sindicatul si se bate in cuie disponibilizarea si in ce conditii. Aceasta procedura nu s-a consumat, nu a avut loc dialogul cu sindicatele, nu stim ce au propus sindicatele. Este un santaj la adresa institutiilor statului. Oamenii nu trebuie sa fie o masa de manevra in aceasta lupta de interese", a explicat Don. Acesta a sustinut ca, de-a lungul timpului, Bechtel "a incalcat absolut toate legile din Romania privind situatia personalului".


"Consideram ca din nou se abuzeaza la Bechtel in ceea ce priveste politica de resurse umane si aplicarea Codului Muncii din Romania", a afirmat seful AJOFM Cluj.


Potrivit lui Don, in cazul in care se va ajunge la concedierea efectiva a celor aproape doua mii de angajati ai Bechtel, rata somajului in judetul Cluj va creste de la 6,6 la suta la 7,3 la suta.


"Rata somajului va creste de la 6,6 la suta la 7,3 la suta, dar AJOFM Cluj a facut fata la situatii mult mai grele decat ar fi disponibilizarea a doua mii de oameni de la Bechtel. Nu suntem in masura sa ne sperie aceasta eventuala concediere colectiva. Putem face fata acestei situatii. Santajul ieftin la care a recurs Bechtel, ca da sau nu da oameni afara, nu constituie o sperietura pentru noi", a spus Daniel Don.


Acesta a avertizat Bechtel ca in cazul in care ar relua activitatea si ar trece la reangajarea de personal, "AJOFM Cluj nu ii va mai acorda niciun sprijin".


 

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#abuz, #bechtel, #colective, #concedieri, #legale, #prevederi , #Resurse umane