Pe timp de criza, angajatorii cauta oameni calmi. Mediul economic ostil si imprevizibil din ziua de azi ii determina pe manageri sa aleaga candidatii care demonstraza ca pot face fata cu brio situatiilor de stres maxim. Desi nimeni nu neglijeaza nivelul IQ-ului, capacitatea de a ramane calm devine o calitate din ce in ce mai rara si dorita de angajatori, arata studiile recente.
Pentru a afla care sunt aptitudinile pe care angajatorii pun accent in conditiile actuale in care se afla piata muncii si care sunt prioritatile managerilor, CareerBuilder a realizat un sondaj pe un esantion de 2.662 de companii din SUA, scrie Business Insider.
Rezultatele cercetarii au demonstrat ca inteligenta emotionala are prioritate in alegerea candidatului potrivit, IQ-ul ramanand pe locul doi.
Potrivit studiului, 34% din angajatori pun un accent mai mare pe inteligenta emotionala atunci cand angajeaza sau avanseaza angajati in aceasta perioada.
71% sustin ca inteligenta emotionala este mai valoroasa decat IQ-ul si 59% dintre cei intervievati nu ar angaja pe cineva care are un IQ ridicat, dar rezultate slabe privind inteligenta emotionala.
In cazul angajatilor care sunt examinati pentru o promovare, cel cu un grad mai ridicat de inteligenta emotionala va obtine avansarea, in defavoarea celui cu un IQ ridicat, au declarat 75% dintre managerii inclusi in studiu.
De ce considera managerii ca inteligenta emotionala este atat de importanta?
Cei cu un grad ridicat de inteligenta emotionala au avut intotdeauna rezultate excelente in situatiile in care au fost nevoiti sa isi pastreze calmul sub tensiune, au rezolvat eficient conflictele, au stiut sa fie empatici si au stiut sa conduca dupa puterea exemplului, potrivit respondentilor.
CareerBuilder a oferit si cateva explicatii pentru rezultatele cercetarii.
In primul rand, volatilitatea pietelor si starea economiei pun o presiune imensa asupra companiilor si ameninta locurile de munca, lucru care duce catre o perioada extrem de stresanta in majoritatea mediilor de lucru.
In conditiile in care nivelul de anxietate creste, capacitatea de a face fata situatiilor de stres si presiunilor, pastrand in acelasi timp un mediu de lucru matur si sensibil, este mult mai valoroasa acum decat a fost vreodata.
Mai mult, publicatia sustine ca odata cu cresterea ratei somajului, angajatorii au de unde sa aleaga si, implicit, isi permit sa ceara nu doar forta intelectuala bruta, ci si capacitatea de a munci productiv si intr-un mod placut alaturi de cei din jur.
"Competitia de pe piata muncii le permite angajatorilor sa fie mai atenti si la calitatile intrinseci ale candidatilor si sa ii aleaga pe cei mai buni comunicatori, dau pe cei care stiu sa lucreze in "a declarat Rosemary Haefner, vicepresedinte Resurse Umane in cadrul CareerBuilder.