Ce scuze gasesc angajatii pentru a lipsi de la serviciu

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 19:35
9909 citiri
Ce scuze gasesc angajatii pentru a lipsi de la serviciu

Cresterea volumului de munca si scaderea drastica a salariilor au contribuit puternic la lipsa de motivare pe care foarte multi angajati o traiesc. Astfel, locul de munca a devenit pentru acestia o povara zilnica pe care trebuie sa o suporte pentru a-si intretine familia si de care abia asteapta sa scape pentru a se intoarce in mediul in care se simt in largul lor. 

 Micile minciuni cel mai des intalnite invoca problemele de sanatate sau problemele in familie, iar angajatorii au devenit “imuni” la astfel de pretexte, permitandu-si  sa verifice angajatul daca este intr-adevar acasa sau sa ceara adeverinta de la medic.

Un sondaj realizat de CareerBuilder a aratat ca aproximativ trei din zece angajati inventeaza scuze pentru a scapa macar cateva ore de la “corvoada zilnica”.

Mai mult de 25% din cei 2400 de  subiecti au declarat ca au observat o crestere in jurul lor a "bolilor fictive" si atribuie aceste escapade stresului la care sunt supusi si a economiei aflata in declin.

Nasul infundat la telefon nu reprezinta o dovada foarte clara pentru unii sefi, iar acea zi libera poate cauza mult mai mult stres decat o zi de munca, spun specialistii.

16% din superiorii care au raspuns sondajului au declarat ca au concediat un angajat care nu a adus o scuza plauzibila.

Multi din sefi au verificat mai atent angajatul, 70% au cerut o adeverinta medicala, 50% au sunat acasa la angajat si 18% au rugat pe altcineva sa faca acest lucru, potrivit sondajului citat de Monster.com.

Angajatii din Romania gasesc scuze pe care expertii le privesc ironic

Animalele bolnave care sunt duse la doctor, inundatiile vecinului de sus, masina blocata in parcare sau un tren pierdut venind din provincie au devenit deja scuze clasice pentru acestia.

"A existat chiar si un caz in care angajatul si-a motivat absenta de doua saptamani de la serviciu prin faptul ca imprumutase bani de la colegul sau si nu a indraznit sa se intalneasca cu acesta pana nu a facut rost de bani", sustine Mirela Filip, Director Resurse Umane NCH Advisors.

Potrivit lui Liviu Raducan, Chief Ethics & Compliance Officer Smart Sigma, si in Romania cel mai des intalnit pretext este cel al sanatatii, iar folosirea unui certificat medical fals reprezinta o frauda asupra companiei dar si asupra bugetului de asigurari de sanatate.

Exista o intreaga cazuistica de "chiulangii" care au folosit certificate medicale pentru a lipsi de la serviciu nefiind bolnavi si folosind timpul respectiv pentru rezolvarea unor probleme personale, pentru a lucra pentru altii sau in interes propriu.

"Pentru intarzierile la serviciu o scuza comuna o reprezinta transportul in comun, traficul, problemele de trezire dimineata, problema aflata la baza fiind timpul.

Pentru a o rezolva, angajatorul poate negocia un program flexibil", spune Liviu Raducan.

In opinia analistului, acest lucru demonstreaza ca persoanele in cauza sunt  slabi organizatori ai timpului personal si este un indiciu foarte bun pentru angajatori ca angajatul va intarzia orice proiect ii este incredintat, ascundandu-se in spatele acelorasi scuze.

"Oamenii indisciplinati in viata personala sunt tot atat de indisciplinati si in viata profesionala”, sustine Liviu Raducan.

O alta varianta poate fi invocarea diferitor probleme ale unor membrii ai familiei.

In aceasta situatie, altcineva decat el insusi a avut o problema, iar oamenii care apeleaza la astfel de scuze dovedesc ca nu isi pot asuma raspunderea pentru faptele lor.

"In mod normal, orice angajat trebuie sa isi recunoasca vina, astfel incat angajatorul sa isi recupereze timpul pierdut sau chiar sa nu ii plateazca ziua respectiva nemuncita”, declara Liviu Raducan.

Ce poate face angajatorul pentru a depista minciuna

Exista modalitati prin care companiile  pot combate absentele motivate prin probleme de sanatate.

"Concediile medicale sunt verificabile, insa chiar si in companiile din grupul nostru au existat pierderi serioase mai ales pe timpul verii, cand angajatii profitau de concedii medicale pentru a presta munci in alta parte", afirma Liviu Raducan.

Cu toate acestea, costurile asociate aflarii adevarului pentru restul scuzelor inventate sunt mult prea mari in comparatie cu pagubele create companiei, considera Stelian Panescu, Director General Smart Sigma.

Care sunt penalizarile

"Companiile nu au multe variante de a penaliza un angajat care este descoperit ca minte in legatura cu absenta sa de la serviciu, cel mult angajatului i se poate atrage atentia sau primeste un avertisment", este de parere Stelian Panescu.

Mai transant este Liviu Raducan, care spune ca cea mai buna solutie impotriva oamenilor care mint este sa incerci sa scapi de ei.

"Cel mai usor sa concediezi un angajat, conform Codului Muncii, este sa monitorizezi programul sau.

Intarzierea la program, in functie de regulamentul intern al companiei, poate fi taxata ca absenta nemotivata. La doua absente nemotivate un angajat poate fi concediat".

#angajati, #concediu, #scuze, #sefi, #serviciu , #Resurse umane