Ce gandeste managerul in timpul interviului de angajare

Marti, 21 Iulie 2009, ora 21:25
5240 citiri
Ce gandeste managerul in timpul interviului de angajare

De cate ori ai mers la un interviu de angajare neavand nicio idee despre cum ar putea sa iasa? De cate ori ai fost timorat si negativist, gandindu-te ca angajatorul va cauta o cale sa-ti vina de hac? In realitate, multe dintre lucrurile care te sperie atunci cand mergi la un interviu sunt inexistente.

Daca te gandesti la fiecare cale posibila prin care ai putea sa esuezi la un interviu de angajare – de la faptul ca nu stii exact numele sefului pana la discutiile inutile din lipsa de replici inteligente – vei intra acolo simtind ca esti creat pentru a esua.

Este adevarat, interviurile de angajare sunt pline sa posibilitati de a te face de ras, insa angajatorii sunt mai ingaduitori decat ai putea crede. CareerBuilder.com a consultat cativa experti in resurse umane, pentru a descoperi ce se petrece cu adevarat in mintile lor atunci cand intervieveaza un candidat. Acestia au oferit urmatoarele perspective:

Te plac. Te plac cu adevarat.

Multi dintre managerii care angajeaza vin la interviu cu dorinta de a te angaja. Acestia spera ca esti cel mai bun candidat pentru jobul respectiv si ca poti incepe cand au ei nevoie. Pana la urma, ai ajuns pana la stabilirea unui interviu, nu?

Arata ca esti increzator, chiar daca trebuie sa te prefaci.

Multi dintre angajatori vor sa te angajeze. Ai incredere in tine. Daca ai frustrari cu privire la cautarile tale pentru un job, nu lasa angajatorul sa-ti vada negativitatea. Pesimismul tau iti poate afecta sansele de angajare. Chiar daca este o atitudine temporara, determinata de un refuz, angajatorul ar putea crede ca este atitudinea ta de baza. Pana la urma, ai ajuns pana stabilirea unui interviu, nu?

Nu-ti cere scuze ca nu ai un job.

Disponibilizarea i se poate intampla oricui. Ce faci daca ti se intampla tie? Nu-ti fie rusine – in situatia economica actuala, disponibilizarile au loc, din nefericire, zilnic. Multi alti candidati sunt in aceeasi situatie. Nu-ti cere scuze. In schimb, concentreaza-te pe jobul pe care vrei sa-l obtii in urma interviului, punand accent pe abilitatile tale si demonstrand ca esti cel mai potrivit candidat, sfatuieste CareerBuilder.com.

Targeteaza-ti cautarea.

Chiar daca nu trebuie sa detii toate abilitatile necesare pentru jobul respectiv, ar trebui, cel putin, sa fii calificat pentru pozitia respectiva si sa demonstrezi ca ai abilitati transferabile. CV-ul targetat te va ajuta sa demonstrezi ca esti un candidat serios si ca ai toate calificarile necesare pentru acea slujba.

Daca iti petreci timpul aplicand pentru joburi pentru care nu esti calificat, iti pierzi timp valoros, pe care l-ai putea folosi pentru a-ti gasi ceva mai potrivit. Daca realizezi care iti sunt punctele forte si care sunt abilitatile tale transferabile, vei avea parte de rezultate mai bune decat daca aplici pentru fiecare job care iti iese in cale.

Informeaza-te.

“Spune-mi ce stii despre companie” sau “De ce te-ai adapta perfect aici?” au devenit intrebari fundamentale in cadrul interviului de angajare, asa ca ai grija sa nu fi in necunostinta de cauza. Sa dai din umeri si sa spui “Nu stiu” nu-ti va aduce nicio bila alba.

Uita-te pe site-ul companiei si citeste comunicatele de presa si articolele de profil, pentru a afla ce se intampla cu potentialul angajator. In afara faptului ca astfel te pregatesti pentru interviu, vei afla si daca firma si cultura sa sunt potrivite pentru tine.

Nu vor sa auda ce crezi tu ca vor sa auda.

Intervievatorii au devenit foarte priceputi in identificarea candidatilor care “vorbesc din carti”. Spunand doar ceea ce cred ca angajatorul vrea sa auda, candidatii nu fac decat sa se dea in spectacol, iar acest lucru este extrem de transparent pentru angajatori. In cadrul interviului, trebuie sa fii tu insuti si sa fii sincer.

Nu se asteapta ca tu sa ai toate raspunsurile.

Angajatorii sunt mult mai interesati de modul in care gasesti raspunsuri la lucrurile pe care nu le stii decat de abilitatea ta de a te preface ca stii ceva despre care nu ai, de fapt, nici cea mai mica idee. In unele cazuri, intervievatorul iti poate pune o intrebare la care nu se asteapta ca tu sa stii raspunsul sau la care raspunsul nu este unul simplu, doar pentru a vedea cum te descurci.

Daca descoperi ca nu stii raspunsul la o intrebare, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa recunosti ca nu stii.

Totusi, ai putea sa intuiesti cu stil raspunsul sau sa gasesti o cale de a-l afla. Cel mai important, daca nu stii, nu incerca sa te prefaci ca stii. Sa nu cunosti un raspuns este in regula. Sa inventezi un raspuns sau sa te prefaci ca stii nu este deloc in regula.

Vor sa-i vrei.

Trebuie sa exprimi un interes veritabil fata de jobul sau compania respectiva. Oricat de mult ar vrea recruiterul sa-i vanda pozitia sau compania candidatului, acesta vrea, de asemenea, sa stie ca cel pe care il intervieveaza vrea cu adevarat acel job si vrea realmente sa lucreze pentru acea companie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajare, #cariera, #interviu, #job, #manager , #Resurse umane