Cat este de importanta fisa postului

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 16:10
3157 citiri
Cat este de importanta fisa postului

Chiar daca pare o simpla formalitate, fisa postului joaca un rol foarte important, atat la interviul de angajare cat si pe intreaga durata a colaborarii intre angajat si companie, indiferent de dimensiunea acesteia. O descriere corecta a jobului faciliteaza atat munca angajatorului cat si pe cea a angajatului, sunt de parere expertii in Resurse Umane citati de EasySmallBusinessHR.com. 

Deseori, dupa luni de colaborare se nasc discutii in contradictioriu intre manageri si angajati din cauza lipsei de comunicare in ceea ce priveste asteptarile pe care acestia le au de la angajati, inca de la inceput.

O fisa a postului scrisa cat mai corect este atat una dintre solutiile cele mai usoare pentru evitarea neintelegerilor, cat si un instrument de baza intr-un interviu de angajare, sustin specialistii.

Cel care aplica pentru postul oferit de tine trebuie sa primeasca mesajul corect, cu privire la experienta si competentele cerute, astfel incat sa aiba sansa de a se prezenta cat mai bine in fata intervievatorului.

O fisa a postului corect realizata te va ajuta sa iti dai seama ce tip de persoana cauti si poate reprezenta propria ta schema dupa care sa analizezi compatibilitatea aptitudinilor candidatului cu cerintele postului.

Descrierea jobului reprezinta in acelasi timp garantia ca atat candidatii cat si cei care sunt deja angajati inteleg intr-adevar care este natura jobului lor.

Corectitudinea unei astfel de fise nu este data de enumerarea fiecarei sarcini de indeplinit in parte, spun specialistii.

O fisa de post bine scrisa subliniaza activitatile de baza ale viitorului angajat, fara a elimina sarcinile adiacente, pe care le-ar putea primi pe parcurs.

In continuare, specialistii in HR au evidentiat cativa pasi esentiali in alcatuirea unei descrieri corecte a jobului.

Denumirea postului

Cauta un titlu care sa oglindeasca perfect ceea ce trebuie facut in acest post si aloca suficient timp sesiunii de “brainstorming” in aceasta etapa.

Descriere clara si concisa

Fa un rezumat al sarcinilor cerute,  folosind o enumerare succinta, spun specialistii.

Fii explicit

Mentioneaza care este experienta necesara pentru a indeplini eficient sarcinile postului, durata experientei dar si studiile necesare candidatului care aplica pentru respectivul job.

#angajati, #descriere, #fisa, #job, #manageri, #postului , #Resurse umane