Cand supracalificarea sta in calea angajarii

Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 09:56
2574 citiri
Cand supracalificarea sta in calea angajarii

In conditiile economice actuale, profesionistii bine calificati iau deseori in considerare posturi mai slabe si mai putin prestigioase decat ultimul lor loc de munca. Totusi, pentru indivizii bine calificati, gasirea unui loc de munca poate fi la fel de problematica precum este pentru cei necalificati, multi fiind respinsi pe motiv ca sunt “supracalificati.”

Ceea ce se afla in spatele acestui motiv este teama angajatorului ca, daca vei fi angajat, vei cauta un job mai bun inainte sa afli unde este toaleta. Insa daca vrei cu adevarat jobul, exista metode de a contracara aceasta perceptie conform careia ai fi prea bun pentru postul respectiv.

1. Reciteste descrierea postului

Doar pentru ca ai castigat in trecut mai multi bani si ai avut mai multe responsabilitati, nu inseamna ca esti supracalificat pentru un job. Daca indeplinesti sau daca depasesti chiar fiecare cerinta, considera-te inalt calificat. Pe de alta parte, daca nu intrunesti toate cerintele – de exemplu, ar trebui sa folosesti o tehnologie noua, de care nu ai mai auzit niciodata – ai putea sa fii chiar subcalificat.

“Prea mult candidati cred ca daca pot sa indeplineasca o sarcina uriasa, cu siguranta se descurca si cu unele mai marunte,” spune Laura DeCarlo, Career Directors International. “Poate ca intr-adevar se descurca, dar e greu de demonstrat inainte.”

2. Refa-ti CV-ul

“CV-ul nu este un document batut in cuie,” spune John M. O’Connor, presedinte al Career Pro, Inc. “Ar trebui sa-ti rescrii mereu CV-ul, pentru a te potrivi cu jobul respectiv, punand accent pe abilitatile cerute.”

De asemenea, cand iti actualizezi CV-ul, ia in considerare si cultura organizationala si include cuvinte, fraze si tehnologii relevante, adauga O’Connor.

3. Nu minti cu privire la istoricul profesional

Este adevarat ca unii angajati care sorteaza CV-urile pentru interviuri sar direct la salariu, pentru a inlatura candidatii “prea scumpi.” Daca ai fost director executiv si castigai cateva mii de euro, nu spune ca ai fost un biet contabil, care castiga cateva sute de euro. Si totusi, daca nu completezi o aplicatie online, care iti cere istoricul salarial, poti omite acest detaliu pana ajungi la interviu.

Expertii in resurse umane recomanda sa mentionezi asteptarile salariale in scrisoarea de intentie, oferind un interval destul de larg, sau spunand ca presupui ca firma iti va oferi suma potrivita calificarilor tale.

“Vei dori sa indrepti discutia spre sarcinile jobului si spre longevitatea ta in alte companii si departe de sumele castigate,” recomanda Barbara Safani, presedinte al Career Solvers. “Daca poti explica cum te-au ajutat miscarile profesionale anterioare, vei reusi sa imprastii din teama angajatorului ca ai putea sa cauti un alt job mai bine platit.”

4. Coboara de pe piedestal

Te deranjeaza sa aplici pentru un job care este sub meritele tale sau esti pornit sa aperi o cariera care a inceput cand intervievatorul era in scutece? Aceste atitudini nu te vor duce nicaieri.

“Oamenii percep energia si atitudinea,” spune O’Connor. O metoda de a-ti schimba atitudinea negativa si de a impresiona angajatorul in acelasi timp este sa vii pregatit cu intrebari incisive despre indatoririle jobului si despre companie. “Arata ca esti informat, devotat si ca ii intelegi nevoile.”

5. Explica clar de ce ti se potriveste jobul

“Daca ma angajati acum, nu-mi voi pierde casa” ar putea sa fie adevarat, insa nu-l va impresiona pe intervievator. Gaseste motive solide pentru care jobul ti se potriveste atat personal, cat si profesional.

“Daca face parte din pasiunile tale, spune asa,” sfatuieste DeCarlo. “De exemplu, explica-i ca, desi ai avut un job in management, vrei sa te indepartezi de aceasta treapta profesionala. Daca jobul este potrivit carierei tale, angajatorul va fi mult mai impresionat.”

6. Dovezile circumstantiale iti pot veni in ajutor

Retine ca angajatorul cauta candidatul potrivit, iar asta inseamna potrivire culturala si personala, in afara de abilitatile propriu-zise. Ai experienta in voluntariat sau in munca pentru comunitate care l-ar putea interesa pe manager? Pune accent pe asta.

De asemenea, reteaua ta profesionala te poate sustine. Insa asigura-te ca acele contacte sunt recente, spune O’Connor. Persoanele de referinta care nu te-au mai vazut de 20 de ani ar putea sa lase impresia ca cele mai productive vremuri ale tale sunt  de mult uitate.

Dar problema varstei? Expertii in cariera recunosc ca discriminarea in functie de varsta exista, dar s-ar putea sa nu fie atat de raspandita precum cred multi candidati.

O garderoba aflata in tendintele actuale, o coafura moderna sau referinte culturale actuale ar putea sa contracareze problema varstei sau, daca nu ai grija, ar putea sa te faca sa arati caraghios.

Expertii sunt de acord ca cel mai bun mod de a impresiona angajatorul este daca le intelegi cea mai presanta problema si poti veni cu solutii.

Aceste lucruri sunt adevarate pentru candidati, indiferent de stadiul profesional in care se afla.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#supracalificare angajat angajare sef manager companie CV job cariera , #Resurse umane