Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Canada, in cautare de forta de munca straina

Canada, in cautare de forta de munca straina
In 2006, Canada a primit 251.649 de rezidenti permanenti, dintre care mai mult de jumatate a fost selectata prin intermediul unui sistem de puncte acordate cunoscatorilor de limba franceza sau engleza si celor cu realizari profesionale. Vizele sunt accesibile celor care obtin cel putin 67 de puncte. Rezultatul este ca imigrantii Canadei sunt mai bine educati decat cei de origine canadiana. Recensamantul din 2006 a dezvaluit faptul ca o treime dintre imigranti are studii superioare, in timp ce 23% dintre canadienii cu putere de munca si peste jumatate din imigrantii stabiliti intre 2001 si 2006 au doar studii medii. Aproximativ jumatate din rezidentii doctoranzi si 40% dintre masteranzi sunt imigranti.

Multi dintre imigrantii care au obtinut un punctaj mare in cadrul sistemului de selectie nu au reusit sa se descurce in Canada. Unii considera ca recomandarile din tara de origine si experienta profesionala nu sunt apreciate de catre angajatorii canadieni, ajungandu-se la situatia in care medici straini lucreaza ca soferi de taxi. Acest lucru a condus la venituri variabile si nesigure pentru noii veniti, pe masura ce acestia isi schimba joburile. Aceasta nesiguranta a venitului viitor tinde sa creasca din ce in ce mai mult.Programul canadian Experience Class, lansat in 2008, va face ca aproape 30.000 de muncitori cu diplome obtinute in Canada si cu experienta de munca acolo sa devina imigranti in afara sistemului de selectie pe baza de puncte.Numarul angajarilor imigrantilor este in crestere - aproximativ 113.000 au fost acceptati in 2006, inclusiv 22.000 in Alberta, unde economia este prospera datorita extragerilor de petrol. Canada foloseste o clasificare pe cinci niveluri a aptitudinilor, si peste jumatate din muncitorii straini temporari au obtinut nivelul A - profesionist (26%) sau nivelul C - intermediar (26%).Problema de politica este daca se bazeaza Canada prea mult pe muncitorii straini veniti in regim temporar, avand in vedere cele 920.000 de straini care asteapta sa imigreze.

Aplicatiile de imigrare sunt gestionate in ordinea primirii, astfel incat angajatorii pot astepta pana la 8 ani pentru imigrantii cu prioritate inalta. Inainte de avantul recent pe care l-au avut aplicantii, un imigrant bine pregatit din punct de vedere profesional astepta, in medie, 3 ani.Ministrul pe probleme de cetatenie si imigratie, Diane Finley, vrea sa ofere prioritate aplicantilor cu pregatire profesionala de mare cautare, de exemplu, vrea sa proceseze dosarele medicilor si ale asistentelor medicale inaintea celor ale profesorilor. Aceasta doreste ca aplicatiile neprocesate, din cauza depasirii plafonului anual, sa fie trimise inapoi pentru ca doritorii sa poata reaplica.Gestionarea muncitorilor care intra in Canada se face de catre doua agentii: Agentia de Resurse Umane si Dezvoltare Sociala din Canada/Service Canada (HRSDC/SC) si Agentia de Cetatenie si Imigratie din Canada (CIC). Aproximativ jumatate dintre vizele temporare de munca sunt eliberate de CIC, fara implicarea HRSDC, agentie pentru ocuparea fortei de munca.Cealalta jumatate din vize se acorda in baza unei aprobari din partea HRSDC, oferita la cererea angajatorului, de a aduce muncitori straini. In cerere sunt precizate conditiile de munca si salariul, care trebuie sa fie in concordanta cu "standardele canadiene". De asemenea, angajatorul trebuie sa declare ca venirea muncitorilor straini nu va genera conflicte de munca. Angajatorii depun acte de recrutare si anunta joburile vacante la banca nationala a locurilor de munca, pentru cel putin 7 zile.HRSDC cauta compatibilitati intre cerintele angajatorului si baza sa de date. Pentru fiecare profesie,  agentia de ocupare a fortei de munca detine o baza de date cu salariile medii pentru fiecare post, insa aceasta nu este publica. Astfel, multe cereri sunt respinse deoarece angajatorii ofera salarii sub nivelul mediu. De asemenea, HRSDC poate spune daca acceptarea muncitorilor straini va genera noi locuri de munca pentru canadieni, daca va creste transferul de aptitudini in Canada sau daca va reduce criza fortei de munca dintr-un anumit sector.In ianuarie 2008, HRSDC a extins lista acordurilor date in termen de 5 zile. Lista originala cuprindea 12 meserii din constructii si sanatate. Au fost introduse 33 de meserii aditionale, care includ mai multe posturi in aceleasi domenii, dar si joburi pentru muncitori necalificati, precum macelari si menajere.Angajatorii depun cereri pentru contractarea muncitorilor straini la CIC, pentru a obtine permise de munca pentru imigrantii pe care doresc sa-i angajeze. Imigrantii merg la consulatele canadiene din tara de origine pentru a obtine vizele care le vor asigura intrarea in tara si posibilitatea de a munci in Canada. Imigrantii care au mai lucrat in Canada pot obtine vizele prin posta.
Exista patru programe diferite pentru imigranti. Joburile pentru specialisti (Nivelurile 0, A si B) vizeaza mai ales americanii si alti cetateni ai unor tari industriale. Programul Sezonier pentru Munca in Agricultura accepta in principal barbati din Mexic si din Caraibe, pentru a ocupa posturi la ferme, pentru cel mult 8 luni. Programul de Sanatate Live-In cauta mai ales femei din Filipine, care pot obtine cetatenie canadiana daca ajung sa lucreze prin Live-In pentru cel putin 24 de luni.Majoritatea noilor permise de munca sunt acordate prin intermediul Programului de Munca Temporara pentru Straini (Temporary Foreign Worker Program - TFW), care a fost lansat in 2002. Initial, permisele erau oferite celor cu cel mult studii medii, care puteau sa ocupe posturi vacante. Acesti muncitori aveau dreptul sa ramana in Canada doar 12 luni, urmate de cel putin 4 luni petrecute in tara de origine. Din 2007, acestia pot ramane in Canada pentru 24 de luni. Numarul cererilor pentru forta de munca in regim temporar, depuse de catre angajatori, au crescut in 2008, mai ales in Alberta, fapt ce a condus la cresterea intervalului de timp necesar pentru obtinerea acordului din partea canadienilor.Cei care critica aceasta expansiune rapida a programului TFW sunt nemultumiti de faptul ca nu exista nici un mecanism de monitorizare eficienta a salariilor si a conditiilor de munca pe care le promite angajatorul in momentul depunerii cererii pentru muncitori straini.Ministerul canadian
pentru Imigratie a anuntat ca, in 2007, Canada a primit un numar-record de 429.649
straini. Aproape 30% dintre persoanele admise in Canada, circa 178.000, au fost
acceptate cu titlu temporar, cum ar fi muncitorii sau studentii.


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 9037 ori