Angajatori in Romania - tendintele pietei in 2017

Marti, 31 Octombrie 2017, ora 15:44
2203 citiri

Perspectivele in anul 2017 de a te angaja sunt putin in scadere. In industria prelucratoare sunt previziunile cele mai optimiste pentru acest an, cum de altfel acest lucru este sustinut si in sectorul comertului cu ridicata si cu amanuntul.

Ejobs Group a studiat si a ajuns la concluzia ca peste 200 de mii de oameni au cautat un loc de munca in Romania in prima jumatate a anului 2017. Ejobs este cea mai mare companie de recrutare online. In domeniul vanzarilor au fost cele mai multe anunturi, logistica si pe partea de finante.

Angajatorii au cautat in Romania personal din alimentatie, IT, constructii, transport, relatii cu clientii, inginerie si domeniul auto.

Cei mai mari angajatori in Romania sunt agentiile de recrutare personal:

1. Adecco

2. APT Resources & Services

3. GI Group Staffing Company

Dintre companiile care au publicat anunturi cu locuri de munca:

1.Lidl

2.Emerson

3.Interbrands

4.Sensiblu

5. Ubisoft

Altex Romania a avut in primele 6 luni ale acestui an peste 37 de mii de candidati la anunturile publicate.

Alti angajatori din Romania precum: Kaufland, Grup Renault, Pepco Retail au oferit locuri de munca pentru personal.

Angajatorii de Romania ar trebui sa creasca salariile brute angajatilor, astfel ca cel care isi cauta un loc de munca trebuie sa fie sigur ca ori are platite taxele de catre angajator, ori daca trebuie sa le plateasca el, sa aiba salariul mai mare, insa acest lucru nu se poate intampla in toate cazurile.

Angajatorii din Romania nu sunt obligati sa mareasca salariile celor care au salariile mai mari decat salariul minim pe economie.

La nivel european, contributiile angajatorilor sunt mai mari decat cele ale angajatilor. Statul doreste sa creasca nivelul contributiilor angajatilor si sa elimine contributiile angajatorilor.

Se prevede ca din 2018 contributia va reveni in totalitate angajatului, insa se discuta diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Angajatului i se va impune aceasta plata, insa tot angajatorul va avea aceasta atributiune, sa ii opreasca din salariu angajatului si sa plateasca catre stat.

Pronosticul este ca in urmatoarele luni numarul angajatilor vor creste, astfel ca deja in aprilie a scazut foarte mult rata somajului.

Un studiu realizat in lunile martie, aprilie si mai ne arata care sunt cei mai cautati angajatori in Romania. Companiile care sunt cele mai dorite de catre romani sunt cele din domeniul It-ului, Telecom.

Primele locuri pe care le ocupa angajatorii care activeaza in Romania sunt ocupate de companiile: Oracle, Microsoft, IBM, Continental, Google, OMV, Vodafone, Amazazon, Grup Renault, Coca Cola.

Acest studiu a analizat criteriile dupa care candidatii isi cauta compania unde doresc sa fie angajati. Pe primul loc se afla mediul de lucru in care ar putea lucra, salariul, posibilitatile de a evolua. Acestia se intereseaza inainte de angajatori prin portalurile de profil pentru angajari, recomandari. Cei care au lucrat deja in companii mari sau sunt putin mai curajosi, vor interactiona direct si cu angajatorii pe retelele de socializare.

Angajatorii in Romania intreaba canditatii la interviuri ce salarii au avut la locul de munca precedent si ce salariu se asteapta sa aiba daca ar fi angajat in compania lor. Acest lucru se intampla pentru a afla daca candidatul care ii sta in fata este scump sau nu.

Daca candidatul ii va spune angajatorului un salariu, daca acesta se va incadra in plafonul companiei, acesta ii va oferi acelasi salariu sau cu foarte putin peste. Ce nu este ok privind acest aspect este faptul ca cei care isi cauta un loc de munca sunt si ei interesati de un salariu pe care l-ar oferi un posibil angajator, iar angajatorii nu le spun o suma. Acest lucru este absolut normal si in cazul lor sa stie spre ce se indreapta, nu pot accepta un loc de munca fara sa stie aproximativ o suma in jurul careia se invarte.

Angajatorii in Romania au urmatoarele obligatii fata de angajat:

1. Sa ii informeze corect pe angajati cu privire la conditii si desfasurarea activitatii la locul de munca;

2. Sa asigure conform normelor de muca conditiile necesare;

3. Sa li se ofere salariatilor drepturile banesti de care au dreptul prin Lege, conform contractului semnat;

4. Sa comunice cu salariatii privind situatia financiara a companiei, daca este necesar ca acestia sa stie;

5. Sa plateasca taxele aferente la stat pentru angajati si nu numai;

6. Sa le elibereze angajatilor oricand au nevoie date ce atesta ca sunt salariati in compania lor;

7. Sa existe confidentialitate cu privire la datele personale si salariul angajatilor.

Conform firmei de Audit din Olanda, Top Employers Institute, compania Kaufland Romania a fost desemnata anul trecut angajatorul de top pentru salalariile oferite, beneficiile, asigurand un cadru optim de munca pentru angajati si dezvoltare pentru toti cei care au lucrat impreuna.

Procesul de recrutare personal, integrarea personalului in echipa, managementul si tot ce au pus in aplicare cei de la Kaufland, i-a dus pe cei de la Top Employers Institute sa ii aleaga pe ei castigatori.

O astfel de certificare de la firma de Audit au primit si cei de la Avon, care este liderul pe piata de cosmetice din Romania. Compania asigura periodic participarea la un program de dezvoltare personala a angajatilor care contine lucruri legate de birou, fashion, nutritie, parenting, workshop-uri. Conform programului lansat de Avon, se discuta si despre cancerul mamar.

Orange Romania este un angajator de top, fiind o companie mare care asigura oportunitati de dezvoltare, beneficii, au parte de programe de parenting, traininguri, iar programul de lucru este flexibil pentru angajati.

Bineinteles ca de astfel de facilitati pot beneficia si angajati ale unor companii mult mai mici, care stiu sa isi respecte salariatii, dar care vrea sa si creasca in acelasi timp, nu numai cu profitul personal, dar si cu ceea ce realizeaza cu cei care muncesc ca firma lor sa se ridice la un nivel cat mai inalt.

Piata din Romania este plina de angajatori de top cautati si vanati de romani, insa trebuie sa luam in calcul si ceea ce putem face, daca ne putem ridica la asteptarile acestora ca sa meritam ceea ce ne ofera in momentul in care ne dorim sa facem parte din echipa lor.

#anunturi angajare online, #recrutare online , #Resurse umane